Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 72 din 16 ianuarie 2002 (*republicata*) zootehniei


 LEGE nr. 72 din 16 ianuarie 2002 (*republicata*) zootehniei

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 235 din 2 aprilie 2014

    *) Republicata in temeiul art. 248 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 757 din 12 noiembrie 2012, cu modificarile ulterioare, rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 117 din 1 martie 2013, dandu-se textelor o noua numerotare.
    Legea zootehniei nr. 72/2002 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 31 ianuarie 2002 si a mai fost modificata si completata prin:
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2003 privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor si caprinelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 931 din 23 decembrie 2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 118/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, abrogata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor si ecvideelor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 191/2012;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2006 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza identificarea si inregistrarea ecvinelor si constituirea unei baze de date pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 514/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 14 din 9 ianuarie 2007;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2007, pentru modificarea si completarea art. 35 din Legea zootehniei nr. 72/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 29 iunie 2007, aprobata prin Legea nr. 345/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 846 din 10 decembrie 2007;
    - Legea nr. 281/2010 pentru abrogarea unor reglementari din domeniul ajutorului de stat in agricultura si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 14/2010 privind masuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli, incepand cu anul 2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 888 din 30 decembrie 2010.
    - Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 819 din 21 noiembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, abrogata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

    CAP. I
    Dispozitii generale

    ART. 1
    Zootehnia este o ramura importanta a agriculturii, care implica activitatea de crestere, nutritie, ameliorare, reproductie si protectia animalelor.
    ART. 2
    Prezenta lege reglementeaza desfasurarea de catre crescatorii de animale a activitatilor enumerate la art. 1, pentru animalele din urmatoarele specii: taurine, bubaline, cabaline, ovine, caprine, porcine, iepuri, animale de blana, canide, feline, pasari, pesti, albine si viermi de matase.
    ART. 3
    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale elaboreaza si promoveaza politici privind cresterea si ameliorarea animalelor, coordoneaza intreaga activitate din domeniu, iar impreuna cu organele administratiei publice locale sprijina asociatiile profesionale ale crescatorilor de animale.
    ART. 4
    In intelesul prezentei legi, crescatorii de animale sunt persoanele fizice si juridice care detin in proprietate speciile de animale prevazute la art. 2, inscrise in Registrul agricol.

    CAP. II
    Cresterea si exploatarea animalelor

    ART. 5
    (1) Cresterea si exploatarea animalelor este activitatea desfasurata de crescatorii de animale, indiferent de statutul juridic al acestora, in scopul obtinerii de produsi si produse animaliere.
    (2) Activitatea de crestere a animalelor se realizeaza in exploatatii zootehnice, asociatii si crescatorii individuale.
    (3) In alegerea sistemelor de crestere si a tehnologiilor de exploatare crescatorii de animale sunt obligati sa previna poluarea, deteriorarea mediului ambiant si sa respecte regulile de protectie a animalelor, precum si masurile de aparare a sanatatii acestora.
    ART. 6
    Asociatiile profesionale ale crescatorilor de animale care fac dovada reprezentarii la nivel national, pe principiul piramidal, a majoritatii crescatorilor pentru care a fost constituita asociatia sunt recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca parteneri in elaborarea politicilor, strategiilor, a programelor de crestere si a politicilor pe produs.
    ART. 7
    Patrimoniul zootehnic al crescatorilor de animale este constituit din efectivele de animale mentionate la art. 2, impreuna cu constructiile aferente.
    ART. 8
    In scopul evidentierii statistice, al apararii sanatatii, stabilirii valorii genetice, inregistrarii, deplasarii, etichetarii si al valorificarii efectivelor de animale este obligatorie individualizarea tuturor animalelor in termen de 2 ani de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    ART. 9
    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Institutul National de Statistica asigura un sistem informational statistic privind cunoasterea evolutiei efectivelor de animale si a productiilor zootehnice si organizeaza recensaminte ale animalelor domestice la toti detinatorii de animale.
    ART. 10
    Calitatea de crescator de animale, precum si de membru al unei asociatii profesionale de profil da drept de preemtiune la obtinerea de licente, cu sprijinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea valorificarii la export a animalelor si a produselor de origine animaliera.

    CAP. III
    Nutritia animalelor

    ART. 11
    (1) Nutritia animalelor, in intelesul prezentei legi, este o activitate zootehnica de interes major prin care se asigura conversia optima a resurselor nutritive in produse animaliere. Resursele nutritive, denumite furaje, includ totalitatea produselor vegetale, animale, minerale si de sinteza care, prin folosirea in hrana animalelor, asigura desfasurarea normala a functiilor vitale si valorificarea potentialului de productie si reproductie al acestora.
    (2) In sensul prezentei legi, activitatile privind nutritia animalelor se refera la:
    a) producerea, recoltarea, depozitarea, conservarea, prelucrarea si valorificarea plantelor de nutret;
    b) fabricarea, comercializarea si utilizarea nutreturilor combinate, precum si a altor preparate furajere din productia interna sau din import, destinate nutritiei animalelor;
    c) producerea si folosirea biopreparatelor furajere;
    d) stabilirea ratiilor si normelor de furajare in functie de tehnologia de crestere si exploatare a animalelor.
    ART. 12
    Nutreturile concentrate simple, combinate, aditivii furajeri, premixturile, substantele energetice, substantele minerale si preparatele speciale trebuie sa corespunda parametrilor de calitate si salubritate stabiliti prin norme ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ale Ministerului Sanatatii.
    ART. 13
    (1) Controlul producerii nutreturilor combinate si preparatelor furajere se realizeaza prin inspectia oficiala efectuata de catre unitati specializate si abilitate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care urmaresc ca producerea, importul, fabricarea, circulatia, comercializarea si folosirea acestora sa se efectueze in conformitate cu reglementarile legale privind protectia sanatatii oamenilor, animalelor si a mediului.
    (2) Conditiile si criteriile ce trebuie indeplinite de unitatile specializate pentru a fi abilitate in controlul oficial al producerii nutreturilor combinate si preparatelor furajere se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
    (3) Inspectiile se fac in toate etapele de productie si de manufacturare, inainte de comercializare, la import si export si la utilizarea produsului.
    ART. 14
    Sunt considerate furaje de natura vegetala: cerealele, leguminoasele si plantele tehnice pentru boabe, gramineele, leguminoasele anuale si perene, precum si alte plante anuale destinate folosirii ca nutreturi, masa verde, fibroase deshidratate natural si artificial, suculente, cat si produse care provin din productia secundara a culturilor realizate in teren arabil si din productia pajistilor naturale si a padurilor.

    CAP. IV
    Ameliorarea animalelor

    ART. 15
    (1) Ameliorarea efectivelor de animale reprezinta o activitate cu caracter prioritar in strategia dezvoltarii zootehniei romanesti si se desfasoara de catre structuri de specialitate, sub indrumarea si controlul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu consultarea asociatiilor crescatorilor de animale.
    (2) Zonarea in teritoriu a speciilor, raselor si tipurilor de animale, in functie de conditiile agroecologice si de interesele social-economice, precum si activitatea de ameliorare a acestora se realizeaza prin programe nationale de ameliorare a animalelor, elaborate pe o perioada determinata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu sprijinul asociatiilor profesionale ale crescatorilor de animale, care se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
    (3) Ameliorarea genetica a animalelor se realizeaza prin lucrari de selectie si hibridare efectuate pe baza controlului oficial al performantelor zootehnice si prin reproductie dirijata.
    ART. 16
    (1) Coordonarea si controlul activitatii de ameliorare a efectivelor de animale se fac de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si se realizeaza de institutii si organizatii implicate in acest proces, dupa cum urmeaza:
    a) institutii pentru controlul oficial al performantelor productive la animale si evaluari genetice si structuri teritoriale abilitate in acest scop;
    b) asociatii ale crescatorilor de animale, constituite potrivit legislatiei in vigoare;
    c) unitati specializate de insamantari artificiale, precum si cele producatoare de material seminal, ferme zootehnice de elita, depozite de reproducatori, acreditate si autorizate in acest scop.
    (2) Atributiile si competentele acestor structuri organizatorice trebuie sa corespunda programelor nationale de ameliorare pe specii, conform actelor normative in vigoare.
    ART. 17
    Controlul oficial al performantelor zootehnice se organizeaza si se desfasoara in conformitate cu normele si instructiunile elaborate de unitatile specializate si abilitate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
    ART. 18
    Pentru protejarea si dezvoltarea patrimoniului genetic national din zootehnie, in concordanta cu programele nationale de ameliorare a efectivelor de animale, toate importurile si exporturile de animale de reproductie, material seminal, embrioni si oua de incubatie se avizeaza de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
    ART. 19
    (1) Coordonarea si organizarea identificarii si inregistrarii ecvinelor, precum si constituirea bazei de date pentru acestea se fac de catre Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
    (2) Realizarea actiunilor pentru identificarea si inregistrarea ecvinelor se face de catre unitatile pentru ameliorare si reproductie in zootehnie din cadrul directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si cu asigurarea asistentei tehnice sanitare veterinare de catre specialistii directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti.
    (3) Procedura si modul de identificare si inregistrare a ecvinelor se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
    ART. 20
    (1) Achizitionarea softului pentru realizarea bazei de date aferente identificarii si inregistrarii ecvinelor se face, in conditiile legii, de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
    (2) Baza de date prevazuta la alin. (1) este proprietate publica a statului administrata de Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
    (3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor poate folosi baza de date prevazuta la alin. (2).
    (4) Achizitionarea microcipurilor, cititoarelor de microcipuri, formularelor si a pasapoartelor pentru ecvine se face, in conditiile legii, de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
    (5) Finantarea actiunilor necesare realizarii obiectivelor prevazute la alin. (1) si (4), precum si a celor prevazute la art. 19 alin. (1) se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
    (6) Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" va preda Autoritatii Hipice Nationale softul, microcipurile si cititoarele pentru microcipuri, dupa achizitionare.

    CAP. V
    Reproductia animalelor

    ART. 21
    (1) Procesul de reproductie a animalelor este o activitate de baza in zootehnie, necesara pentru reluarea ciclurilor de productie.
    (2) Reproductia animalelor se organizeaza si se desfasoara prin insamantari artificiale, monta naturala si transfer de embrioni.
    (3) Crescatorii de animale sunt liberi sa aleaga pentru efectivele proprii metoda de reproductie prevazuta la alin. (2).
    ART. 22
    (1) Infiintarea si organizarea noilor unitati specializate pentru testarea reproducatorilor, producerea de material seminal, insamantari artificiale la animale necesita autorizarea de functionare eliberata de institutiile abilitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
    (2) Conditiile pentru acreditarea si autorizarea unitatilor specializate pentru testarea reproducatorilor, producerea de material seminal congelat si insamantari artificiale la animale se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
    ART. 23
    (1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va sprijini, prin structurile de specialitate subordonate, infiintarea de noi statiuni sau puncte satesti de monta naturala.
    (2) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin unitatile specializate din teritoriu, va autoriza pentru monta naturala reproducatori ai crescatorilor de animale, cu respectarea cerintelor zootehnice si sanitar-veterinare.
    ART. 24
    (1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin organele sale de specialitate, va emite norme tehnice privind organizarea si functionarea statiunilor si punctelor de monta naturala*), care vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
--------------------
    *) A se vedea Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si ministrului administratiei si internelor nr. 861/614/2003 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea si functionarea statiunilor si punctelor comunale de monta, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 62 din 26 ianuarie 2004.

    (2) Consiliile locale organizeaza si asigura buna functionare a statiunilor de monta naturala, conform legilor in vigoare.
    (3) Consiliile locale sunt obligate sa asigure statiunilor de monta naturala terenul cu destinatie agricola necesar pentru producerea furajelor.
    ART. 25
    Prin material biologic de reproductie testat se intelege orice reproducator, material seminal, oua de incubatie, ovule, zigoti si embrioni individualizati in sistem unitar si inregistrati in cartile de rasa.
    ART. 26
    Biotehnologia transferului de embrioni si manipularile genetice efectuate cu caracter experimental sunt de competenta institutelor de cercetari stiintifice si de invatamant superior de profil, iar aplicarea in practica se efectueaza sub controlul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

    CAP. VI
    Protectia animalelor

    ART. 27
    (1) Crescatorilor de animale le este interzis sa produca animalelor durere, suferinta, neliniste sau invaliditate, cu buna stiinta.
    (2) Durerea evitabila este cauzata animalelor prin lovire sau accidente traumatice.
    (3) Suferinta, alta decat cea provocata de durere, este cauzata animalelor de infometare, sete sau oboseala excesiva.
    (4) Starea de neliniste este cauzata de privarea animalelor de libertate prin legarea defectuoasa sau incarcerarea severa, singuratate, de introducere in spatiul lor de viata a unor animale din alte specii sau din aceeasi specie fara o acomodare prealabila, de senzatia de pierdere a echilibrului, de zgomote puternice, de socuri luminoase sau electrice.
    (5) Invaliditatea voita este cauzata animalelor prin lucrari experimentale.
    (6) In termen de 6 luni de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu consultarea organizatiilor neguvernamentale interesate, va elabora reguli de protectie a animalelor domestice, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
    ART. 28
    Animalele vor fi cazate, hranite si adapate in functie de specie, gradul de dezvoltare si adaptare.
    ART. 29
    Detinatorii de animale vor respecta conditiile optime de crestere si exploatare, conform tehnologiei.

    CAP. VII
    Raspunderi si sanctiuni

    ART. 30
    Incalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage raspunderea administrativa, contraventionala, civila sau penala, dupa caz.
    ART. 31
    Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda:
    a) inscrierea in etichetele de prezentare a nutreturilor combinate a unor date care nu corespund cu compozitia acestora;
    b) folosirea de pesticide sau de alte substante toxice fara avertizarea detinatorilor de animale din zona;
    c) executarea fara drept de lucrari de manipulare genetica la animale.
    ART. 32
    (1) Constituie contraventii la prezenta lege, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, savarsirea de catre persoanele fizice sau juridice a urmatoarelor fapte:
    a) producerea de embrioni, material seminal congelat, icre embrionate, larve si puiet de peste, oua de incubatie pentru hibrizi comerciali si oua de viermi de matase, in afara unitatilor specializate, autorizate in acest scop, sau de la reproducatori, pentru folosirea carora nu s-au emis autorizatii, precum si introducerea si utilizarea celor provenite din import, fara a dispune de autorizatia necesara;
    b) executarea neautorizata a transferului de embrioni sau a insamantarilor artificiale pentru alte animale decat cele in proprietate;
    c) nerespectarea normelor si instructiunilor tehnice privind efectuarea montei si asigurarea numarului de reproducatori masculi folositi in statiuni comunale si puncte de monta naturala sau prin contracte civile;
    d) monta clandestina, constand in folosirea reproducatorilor masculi neautorizati la monta femelelor;
    e) neprezentarea si nedeclararea pentru identificarea, individualizarea si inregistrarea animalelor;
    f) mentinerea de reproducatori masculi necastrati cu intentia de a fi folositi la monta clandestina;
    g) folosirea unor componente neadecvate sau necertificate calitativ pentru fabricarea de nutreturi combinate sau de premixturi furajere;
    h) pasunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajisti in afara perioadei stabilite pentru pasunat;
    i) refuzul de catre titularii de pajisti de a participa la intocmirea planurilor de exploatare a pajistilor, impiedicarea sau interzicerea punerii in aplicare a lucrarilor prevazute in acestea;
    j) organizarea si punerea in functiune de noi exploatatii zootehnice fara autorizatii emise de organele abilitate in acest sens;
    k) producerea si vanzarea neautorizata de nutreturi combinate sau de aditivi furajeri;
    l) omisiunea de a da ajutorul necesar ori de a instiinta stapanul, detinatorul sau organul competent, in cazul gasirii unui animal ratacit, parasit sau abandonat a carui viata, sanatate ori integritate corporala este in primejdie;
    m) darea in folosinta a pajistii, fie pentru pasunat, fie pentru obtinerea de productii de culturi furajere, persoanelor care nu sunt indreptatite la pajiste;
    n) utilizarea amenajarilor piscicole in alte scopuri decat cresterea pestilor.
    (2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) cu amenda de la 250 lei la 500 lei, faptele prevazute la lit. f), l) si m);
    b) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, faptele prevazute la lit. e) si i);
    c) cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei, faptele prevazute la lit. d), h), si n);
    d) cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei, faptele prevazute la lit. c), g) si k);
    e) cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei, faptele prevazute la lit. a), b) si j).
    (3) La propunerea primarului din unitatea administrativ-teritoriala unde s-a savarsit una dintre contraventiile prevazute la alin. (1), consiliul local poate transforma cuantumul contraventiei constatate in zile-munca in folosul comunitatii.
    (4) Valoarea unei zile-munca se calculeaza luandu-se ca baza de referinta salariul minim pe economie valabil la acea data.
    (5) Amenzile se fac venit la bugetul de stat si la bugetul local, dupa caz.
    (6) Cuantumul amenzilor contraventionale se indexeaza periodic prin hotarare a Guvernului, in functie de rata inflatiei.
    ART. 33
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, de prefecti si de personalul abilitat al Ministerului Afacerilor Interne.
    ART. 34
    Prevederile prezentei legi referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

    CAP. VIII
    Dispozitii tranzitorii si finale

    ART. 35
    In scopul perfectionarii procesului decizional, pe langa Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale functioneaza Consiliul zootehnic consultativ, numit prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in componenta caruia intra specialisti din cercetarea stiintifica, invatamantul superior agricol, operatori economici cu capital de stat si privat din agricultura, reprezentantii unor asociatii profesionale ale crescatorilor de animale.
    ART. 36
    Definirea termenilor specifici zootehniei utilizati este inscrisa in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
    ART. 37
    (1) Normele metodologice pentru aplicarea prezentei legi vor fi elaborate in termen de 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I*).
------------------
    *) A se vedea Hotararea Guvernului nr. 940/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii zootehniei nr. 72/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 657 din 4 septembrie 2002.

    (2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga: Legea nr. 8/1971 privind organizarea, administrarea si folosirea pajistilor, loturilor zootehnice si semincere, precum si a statiunilor comunale de monta, publicata in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 51 din 29 aprilie 1971; Legea nr. 40/1975 privind cresterea si ameliorarea animalelor, publicata in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 134 din 25 decembrie 1975; Legea nr. 2/1982 privind organizarea producerii si folosirii rationale a resurselor de nutreturi, publicata in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 7 aprilie 1982; Decretul nr. 139/1977 privind unele masuri pentru imbunatatirea organizarii sericiculturii, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 45 bis din 2 iunie 1977, si orice alte dispozitii contrare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 04 Aprilie 2014
Votati articolul "LEGE nr. 72 din 16 ianuarie 2002 (*republicata*) zootehniei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre legea nr 72 din 2002

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre legea zootehniei republicata
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016