Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale
Propunerile, sugestiile si opiniile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pe adresa Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucuresti, pe fax la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail deansd@just.ro pana la data de 21 iulie 2010.
PARLAMENTUL ROMANIEI
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
CAMERA DEPUTATILOR SENATUL
LEGE
PENTRU PUNEREA IN APLICARE A CODULUI PENAL SI PENTRU MODIFICAREA SI COMPLETAREA UNOR ACTE NORMATIVE CARE CUPRIND DISPOZITII PENALE
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
TITLUL I
Dispozitii privind aplicarea in timp a legii penale
Capitolul I
Domeniul de reglementare
Art. 1
Prezenta lege are ca obiect de reglementare punerea de acord a legislatiei penale existente cu prevederile Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, precum si stabilirea regulilor pentru solutionarea conflictelor de legi rezultand din intrarea sa in vigoare.
Art. 2
In cuprinsul prezentei legi, prin „Codul penal” se intelege Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 510 din 24 iulie 2009.
Art. 3
In cuprinsul prezentei legi, prin „ Codul penal din 1969” se intelege Legea nr.15/1968 privind Codul penal, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
Capitolul II
Dispozitii generale privind aplicarea in timp a legii penale
Art. 4
Dispozitiile art. 4 din Codul penal privind legea de dezincriminare sunt aplicabile si in situatiile in care o fapta determinata, comisa sub imperiul legii vechi, nu mai constituie infractiune potrivit legii noi datorita modificarii elementelor constitutive ale infractiunii, inclusiv a formei de vinovatie ceruta de legea noua pentru existenta infractiunii.
Art. 5
Pedeapsa aplicata pentru o infractiune printr-o hotarare ce a ramas definitiva sub imperiul Codului penal din 1969 care nu depaseste maximul special prevazut de Codul penal nu poate fi redusa in urma intrarii in vigoare a acestei legi.
Art. 6
(1) Atunci cand o norma penala face trimitere la o alta norma determinata, de la care imprumuta unul sau mai multe elemente, modificarea normei completatoare atrage si modificarea normei incomplete.
(2) In cazul abrogarii normei completatoare, norma incompleta va pastra elementele preluate de la aceasta in forma existenta la data abrogarii, afara de cazul in care legea dispune altfel.
Art. 7
Decaderile, interdictiile si incapacitatile decurgand din condamnari pronuntate pe baza legii vechi, isi produc efectele pana la intervenirea reabilitarii, in masura in care fapta pentru care s-a pronuntat condamnarea este prevazuta si de legea penala noua.
Capitolul III
Dispozitii privind aplicarea si executarea sanctiunilor penale
Art. 8
(1) Pedepsele cu inchisoarea aplicate in baza dispozitiilor Codului penal din 1969 pentru infractiuni comise in timpul minoritatii nu vor fi luate in considerare la stabilirea starii de recidiva potrivit dispozitiilor Codului penal.
(2) Infractiunile comise in timpul minoritatii, pentru care s-au aplicat pedepse in baza dispozitiilor Codului penal din 1969, nu constituie impedimente pentru dispunerea renuntarii la aplicarea pedepsei, amanarii aplicarii pedepsei sau suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere pentru o infractiune comisa ulterior condamnarii definitive.
Art. 9
Tratamentul sanctionator al pluralitatii de infractiuni se aplica potrivit legii noi atunci cand cel putin una dintre infractiunile din structura pluralitatii a fost comisa sub legea noua, chiar daca pentru celelalte infractiuni pedeapsa a fost stabilita potrivit legii vechi, mai favorabile.
Art. 10
Dispozitiile art. 62 din Codul penal privind amenda care insoteste pedeapsa inchisorii nu se aplica in cazul infractiunilor savarsite anterior intrarii in vigoare a acestuia si nu vor fi avute in vedere pentru determinarea legii penale mai favorabile.
Art. 11
(1) In cazul succesiunii de legi penale intervenite pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, pedepsele accesorii si complementare se aplica potrivit legii care a fost identificata ca lege mai favorabila in raport de infractiunea comisa.
(2) Pedeapsa complementara prevazuta de art. 55 lit.c) din Codul penal nu se aplica in cazul infractiunilor comise anterior intrarii in vigoare a acestuia.
Art. 12
(1) In cazul amenzilor stabilite definitiv sub imperiul Codului penal din 1969, aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile se face prin compararea amenzii aplicate cu suma ce rezulta din prevederile art. 61 alin.(2) si (4) din Codul penal, prin utilizarea unui cuantum de referinta pentru o zi-amenda in suma de 150 lei.
(2) Dispozitiile alin.(1) se aplica in mod corespunzator si amenzilor definitive stabilite pentru persoane juridice, in acest caz cuantumul de referinta pentru o zi-amenda fiind de 2000 lei.
Art. 13
(1) Inlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii se va face dupa cum urmeaza:
a) daca amenda a fost definitiv aplicata anterior intrarii in vigoare a Codului penal, inlocuirea se face in baza art. 631 din Codul penal din 1969, fara ca durata pedepsei inchisorii sa poata depasi maximul zilelor-amenda determinat potrivit art. 61 alin.(4) din Codul penal pentru fapta care a atras condamnarea;
b) daca amenda a fost aplicata dupa data intrarii in vigoare a Codului penal pentru infractiuni comise anterior acestei date, inlocuirea se va face potrivit dispozitiilor din legea in baza careia s-a aplicat amenda.
(2) Dispozitiile art. 64 din Codul penal nu se aplica in cazul infractiunilor savarsite anterior intrarii sale in vigoare, chiar daca amenda a fost aplicata in baza art. 61 din aceasta lege.
Capitolul IV
Dispozitii speciale privind regimul sanctionator aplicabil minorilor
Art. 14
In aplicarea dispozitiilor referitoare la legea penala mai favorabila intervenita in cursul procesului, o pedeapsa cu suspendarea executarii, aplicabila potrivit Codului penal din 1969, este considerata mai favorabila decat o masura educativa privativa de libertate prevazuta de Codul penal.
Art. 15
(1) Masura educativa a libertatii supravegheate pronuntata in baza Codului penal din 1969 se executa potrivit dispozitiilor acestuia.
(2) Daca masura prevazuta in alin.(1) se revoca dupa intrarea in vigoare a Codului penal, din alta cauza decat comiterea unei infractiuni, libertatea supravegheata se inlocuieste cu internarea intr-un centru educativ pe o perioada de un an.
(3) In cazul revocarii libertatii supravegheate datorita savarsirii unei noi infractiuni, instanta va dispune, tinand seama de gravitatea infractiunii comise, o masura educativa privativa de libertate prevazuta de Codul penal.
Art. 16
(1) Masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare dispusa in baza Codului penal din 1969 se inlocuieste cu masura educativa a internarii intr-un centru educativ pe o durata egala cu timpul ramas din momentul ramanerii definitive a hotararii prin care s-a luat masura internarii in centrul de reeducare si pana la majoratul celui in cauza, dar nu mai mult de 3 ani.
(2) Perioada executata din masura educativa a internarii in centrul de reeducare precum si durata retinerii si arestarii preventive se considera ca parte executata din durata masurii educative a internarii in centrul educativ.
(3) In cazul in care, potrivit Codului penal din 1969 s-a dispus prelungirea duratei masurii educative a internarii intr-un centru de reeducare, masura se va executa intr-un centru educativ.
Art. 17
Pedeapsa amenzii executabila, aplicata pentru infractiuni comise in timpul minoritatii in baza Codului penal din 1969 si neexecutata in tot sau in parte pana la intrarea in vigoare a Codului penal, se inlocuieste cu masura educativa a consemnarii la sfarsit de saptamana, tinand seama si de partea care a fost executata din amenda.
Art. 18
(1) Pedeapsa inchisorii executabila, aplicata in baza Codului penal din 1969, pentru infractiuni comise in timpul minoritatii, se inlocuieste cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie pe o perioada egala cu durata pedepsei inchisorii.
(2) Pedeapsa inchisorii care depaseste 15 ani, aplicata pentru infractiuni comise in timpul minoritatii, se va inlocui cu internarea intr-un centru de detentie pe o perioada de 15 ani.
(3) In cazul pluralitatii de infractiuni, inlocuirea prevazuta la alin.(1) si (2) se face cu privire la pedeapsa rezultanta.
(4) In cazul in care, la data inlocuirii efectuate potrivit alin.(1)-(3), condamnatul implinise varsta de 18 ani, instanta va dispune executarea intr-un penitenciar a masurii educative.
(5) Partea executata din pedeapsa inchisorii, precum si durata retinerii si arestarii preventive se considera ca parte executata din durata masurii educative a internarii in centrul de detentie.
Art. 19
(1) Masura suspendarii executarii pedepselor aplicate in baza Codului penal din 1969 pentru infractiuni comise in timpul minoritatii se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal.
(2) In cazul in care suspendarea executarii unei pedepse cu inchisoarea prevazute in alin.(1) se revoca din alte cauze decat comiterea unei noi infractiuni, pedeapsa inchisorii se inlocuieste cu masura educativa a internarii intr-un centru educativ, pe o perioada egala cu durata pedepsei suspendate, dar nu mai mult de 3 ani.
(3) In situatia prevazuta la alin.(2) pedeapsa amenzii a carei executare a fost suspendata se inlocuieste cu masura educativa a consemnarii la sfarsit de saptamana pe o durata de 6 saptamani.
(4) Daca in termenul de incercare al suspendarii executarii unei pedepse pentru infractiuni comise in timpul minoritatii condamnatul a savarsit din nou o infractiune instanta revoca suspendarea si inlocuieste pedeapsa potrivit alin.(2) sau (3), dupa care:
a) daca noua infractiune a fost comisa in timpul minoritatii se stabileste si pentru aceasta o masura educativa, iar apoi se aplica masura educativa cea mai grea;
b) daca noua infractiune a fost comisa dupa majorat, se aplica o sanctiune rezultanta stabilita potrivit art. 129 alin.(2) din Codul penal.
TITLUL II
DISPOZITII PRIVIND MODIFICAREA SI COMPLETAREA UNOR ACTE NORMATIVE CARE CUPRIND DISPOZITII PENALE
Art. 20
Legea nr. 59/1934 asupra cecului, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 100 din 1 mai 1934, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 84 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 84 - Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 20000 lei :
a) emiterea unui cec fara autorizarea trasului;
b) emiterea unui cec caruia ii lipseste unul din elementele esentiale prevazute la art.1 pct.1 - 3 sau 5 ori la art.11;
c) Emiterea unui cec cu nerespectarea dispozitiilor art.6 alin.3.
Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la alin. 1 se face de catre organele de politie.
Contraventiilor prevazute la alin.1 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare”
2. Articolul 85 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 85 - Emiterea fara drept de cecuri circulare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
Art. 21
Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor organizatiilor socialiste, publicata in Buletinul Oficial nr. 132 din 18 noiembrie 1969, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul 1 al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:
“Gestionar, in intelesul prezentei legi, este acel angajat al unei persoane juridice prevazute la art. 176 din Codul penal care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a acesteia.”
2. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
“Nu poate fi gestionar cel condamnat pentru savarsirea vreuneia dintre urmatoarele infractiuni:
a) infractiuni intentionate contra patrimoniului;
b) infractiuni de coruptie si de serviciu;
c) infractiuni de fals;
d) infractiunile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) infractiunile prevazute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale;
g) infractiunile prevazute de art. 35 si 37.
Nu poate fi angajat sau trecut in functia de gestionar cel impotriva caruia a fost pusa in miscare actiunea penala pentru savarsirea vreuneia dintre infractiunile prevazute la alin.1.
Punerea in miscare a actiunii penale pentru una dintre infractiunile prevazute la alin.1 atrage suspendarea calitatii de gestionar.”
3. Articolul 35 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 35 - Crearea de plusuri in gestiune prin mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.”
4. Articolul 36 se abroga.
5. Articolul 37 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 37 - Instrainarea bunurilor mobile constituite garantie potrivit art. 10, fara instiintarea prealabila a persoanei juridice prevazute la art. 176 din Codul penal, se pedepseste cu amenda.”
6. Anexa se abroga.
Art. 22
Articolul 11 din Decretul nr. 588/1973 privind valorificarea florilor de mina care nu contin aur nativ, republicat in Buletinul Oficial nr. 195 din 8 decembrie 1973, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 23
Articolele 94 - 96 din Legea nr. 3/1974 - Legea presei din Republica Socialista Romania, republicata in Buletinul Oficial nr. 3 din 19 ianuarie 1978, se abroga.
Art. 24
Articolul 6 din Decretul nr. 340/1981 privind regimul emitatoarelor radioelectrice, publicat in Buletinul Oficial nr. 92 din 27 noiembrie 1981, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 6 - Detinerea, construirea, instalarea, experimentarea sau folosirea, fara drept, de emitatoare radioelectrice, precum si modificarea, fara drept, a caracteristicilor de lucru ale acestora constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau amenda.”
Art. 25
Decretul-lege nr. 15/1990 privind urmarirea, judecarea si pedepsirea unor infractiuni de specula, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 7 din 12 ianuarie 1990 se abroga.
Art. 26
Decretul-lege nr. 24/1990 privind sanctionarea ocuparii abuzive a locuintelor din fondul locativ de stat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 10 din 15 ianuarie 1990 se abroga.
Art. 27
Decretul-lege nr. 41/1990 privind asigurarea unui climat de ordine si legalitate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 16 din 27 ianuarie 1990 se abroga.
Art. 28
Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 5 mai 2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1 - Urmatoarele fapte reprezinta activitati comerciale ilicite si constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni :
a) efectuarea de acte sau fapte de comert, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege;
b) vanzarea ambulanta a oricaror marfuri in alte locuri decat cele autorizate de primarii sau prefecturi;
c) conditionarea vanzarii unor marfuri sau prestarii unor servicii de cumpararea altor marfuri sau de prestarea de servicii;
d) expunerea spre vanzare sau vanzarea de marfuri sau orice alte produse fara specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat;
e) efectuarea de acte sau fapte de comert cu bunuri a caror provenienta nu este dovedita, in conditiile legii. Documentele de provenienta vor insoti marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege;
f) nedeclararea de catre operatorii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision;
g) cumpararea de marfuri sau produse in scop de revanzare, de la unitatile de desfacere cu amanuntul, de alimentatie publica, cantine, unitati de turism si alte unitati similare;
h) omisiunea intocmirii si afisarii, in unitate, la locurile de desfacere sau servire, de catre operatorii economici a preturilor si tarifelor, a categoriei de calitate a produselor sau serviciilor ori, acolo unde este cazul, a listei de preturi si tarife;
i) refuzul furnizorului de a incheia contractul pentru livrarea produselor necesare consumului populatiei, stabilite prin hotarari ale Guvernului si repartizate pe baza de balanta;
j) livrarea sau cumpararea, fara repartitie, a produselor prevazute la lit. i), in defavoarea titularilor de repartitie;
k) neexpunerea la vanzare a marfurilor existente, vanzarea preferentiala, refuzul nejustificat al vanzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al operatorului economic;
l) acumularea de marfuri de pe piata interna in scopul crearii unui deficit pe piata si revanzarii lor ulterioare sau al suprimarii concurentei loiale;
m) depasirea de catre orice operator economic a adaosurilor maxime stabilite prin hotarari ale Guvernului, la formarea preturilor de vanzare cu amanuntul;
n) falsificarea ori substituirea de marfuri sau orice alte produse, precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri, cunoscand ca sunt falsificate sau substituite.”
2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2 - (1) Contraventiile prevazute la art. 1 savarsite de catre persoane fizice se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 5000, iar daca sunt savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 2000 la 20.000lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre functionarii din aparatul de specialitate al primarului, organele Garzii Financiare, organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera Romane.
(3) Contraventiile prevazute la art. 1 lit. b), c), d), h), k) si n) se constata si se sanctioneaza si de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.”
3. Articolul 3 se abroga.
4. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4 - Bunurile care au servit sau au fost destinate sa serveasca la savarsirea vreuneia dintre faptele prevazute la art. 1, daca sunt ale contravenientului, precum si sumele de bani si bunurile dobandite prin savarsirea contraventiei se confisca.”
5. Articolul 5 se abroga.
6. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 6 - Contraventiilor prevazute la art. 1 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Art. 29
Articolul 481 din Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 765 din 21 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”Art. 481 - (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda deversarea de substante poluante de pe o nava in:
a) apele maritime interioare sau acvatoriile porturilor, in care se aplica Conventia Marpol 73/78;
b) marea teritoriala;
c) zona economica exclusiva sau intr-o zona echivalenta stabilita in conformitate cu dreptul international;
d) marea libera.
(2) Fapta prevazuta la alin.(1), savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda.
(3) Fapta prevazuta la alin.(1) care a cauzat o deteriorare semnificativa a calitatii apelor sau prejudicii semnificative vietii marine se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(4) Fapta prevazuta la alin.(3), savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
Art. 30
Articolul 48 din Legea nr. 26/1990 privind Registrul comertului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 31
Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1066 din 17 noiembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul 2 al articolului 6 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru cele prevazute de prezenta lege.”
2. Articolul 271 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 271 - Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii, care:
a) prezinta, cu rea-credinta, in prospectele, rapoartele si comunicarile adresate publicului, date neadevarate asupra constituirii societatii ori asupra conditiilor economice ale acesteia sau ascunde, cu rea-credinta, in tot sau in parte, asemenea date;
b) prezinta, cu rea-credinta, actionarilor/asociatilor o situatie financiara inexacta sau cu date inexacte asupra conditiilor economice ale societatii, in vederea ascunderii situatiei ei reale;
c) refuza sa puna la dispozitie expertilor, in cazurile si in conditiile prevazute la art. 26 si 38, documentele necesare sau ii impiedica, cu rea-credinta, sa indeplineasca insarcinarile primite.”
3. Articolul 272 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 272 - (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii, care:
a) dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
b) foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
c) se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
d) incalca dispozitiile art. 183.
(2) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) lit. b), daca a fost savarsita de administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta sau care o controleaza, direct ori indirect.
(3) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) lit. c), daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect.”
4. Articolul 2721 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 2721 - Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii, care:
a). raspandeste stiri false sau intrebuinteaza alte mijloace frauduloase care au ca efect marirea ori scaderea valorii actiunilor sau a obligatiunilor societatii ori a altor titluri ce ii apartin, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
b). incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrarii celor rezultate din aceasta.”
5. Articolul 273 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 273 - Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii, care:
a) emite actiuni de o valoare mai mica decat valoarea lor legala ori la un pret inferior valorii nominale sau emite noi actiuni in schimbul aporturilor in numerar, inainte ca actiunile precedente sa fi fost achitate in intregime;
b) se foloseste, in adunarile generale, de actiunile nesubscrise sau nedistribuite actionarilor;
c) acorda imprumuturi sau avansuri asupra actiunilor societatii;
d) preda titularului actiunile inainte de termen sau preda actiuni liberate in total sau in parte, in afara de cazurile stabilite de lege, ori emite actiuni la purtator fara a fi achitate integral;
e) nu respecta dispozitiile legale referitoare la anularea actiunilor neachitate;
f) emite obligatiuni fara respectarea dispozitiilor legale sau actiuni fara sa cuprinda mentiunile cerute de lege.”
6. Articolul 274 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 274 - Se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii, care:
a) indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la schimbarea formei societatii, la fuziunea ori la divizarea acesteia sau la reducerea capitalului social, inainte de expirarea termenelor prevazute de lege
b) indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la reducerea capitalului grupului, fara ca membrii sa fi fost executati pentru efectuarea varsamantului datorat ori fara ca acestia sa fi fost scutiti, prin hotararea adunarii generale, de plata varsamintelor ulterioare;
c) indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la schimbarea formei societatii, fuziune, divizare, dizolvare, reorganizare sau reducere a capitalului social, fara informarea organului judiciar ori cu incalcarea interdictiei stabilite de acesta, in cazul in care fata de societatea comerciala s-a inceput urmarirea penala.”
7. Articolul 275 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 275 - (1) Se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului care:
a) incalca, chiar prin persoane interpuse sau prin acte simulate, dispozitiile art. 1443 ;
b) nu convoaca adunarea generala in cazurile prevazute de lege sau incalca dispozitiile art. 193 alin.(2);
c) incepe operatiuni in numele unei societati cu raspundere limitata, inainte de a se fi efectuat varsamantul integral al capitalului social;
d) emite titluri negociabile reprezentand parti sociale ale unei societati cu raspundere limitata;
e) dobandeste actiuni ale societatii in contul acesteia, in cazurile interzise de lege.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se pedepseste si asociatul care incalca dispozitiile art. 127 sau ale art. 193 alin.(2).”
8. Articolul 277 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 277 - (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda persoana care a acceptat sau a pastrat insarcinarea de cenzor, contrar dispozitiilor art. 161 alin.(2), sau persoana care a acceptat insarcinarea de expert, cu incalcarea dispozitiilor art. 39.
(2) Hotararile luate de adunarile generale in baza unui raport al unui cenzor sau expert, numit cu incalcarea dispozitiilor art. 161 alin. (2) si ale art. 39, nu pot fi anulate din cauza incalcarii dispozitiilor cuprinse in acele articole.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se pedepseste si fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv si cenzorul care exercita functiile sau insarcinarile lor cu incalcarea dispozitiilor prezentei legi referitoare la incompatibilitate.
9. Alineatul 2 al articolului 278 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau amenda lichidatorul care face plati asociatilor cu incalcarea dispozitiilor art. 256.“
10. Articolului 279 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 279 - (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda actionarul sau detinatorul de obligatiuni care:
a) trece actiunile sau obligatiunile sale pe numele altor persoane, in scopul formarii unei majoritati in adunarea generala, in detrimentul altor actionari sau detinatori de obligatiuni;
b) voteaza, in adunari generale, in situatia prevazuta la lit.a), ca proprietar de actiuni sau de obligatiuni care in realitate nu-i apartin;
c) in schimbul unui folos material necuvenit se obliga sa voteze intr-un anumit sens in adunarea generala sau sa nu ia parte la vot.
(2) Determinarea unui actionar sau a unui detinator de obligatiuni ca, in schimbul unui folos material necuvenit, sa voteze intr-un anumit sens in adunarile generale ori sa nu ia parte la vot, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
11. Articolul 280 se abroga.
12. Articolul 2801 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 2801 - Transmiterea fictiva a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, in scopul savarsirii unei infractiuni sau al sustragerii de la urmarirea penala ori in scopul ingreunarii acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
13. Articolul 2802 se abroga.
14. Articolul 2803 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 2803 - Folosirea, cu stiinta, a actelor unei societati radiate, in scopul producerii de consecinte juridice, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau amenda.”
15. Articolul 281 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 281 - Faptele prevazute in prezentul titlu, daca potrivit Codului penal sau unor legi speciale constituie infractiuni mai grave, se sanctioneaza cu pedepsele prevazute de acestea.”
Art. 32
Articolul 5 din Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 24 din 30 ianuarie 1991, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
a) folosirea unei firme, embleme sau ambalaj de natura sa produca confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant;
b) folosirea in scop comercial a rezultatelor unor experimentari a caror obtinere a necesitat un efort considerabil sau a altor informatii confidentiale in legatura cu acestea, transmise autoritatilor competente in scopul obtinerii autorizatiilor de comercializare a produselor farmaceutice sau a produselor chimice destinate agriculturii, care contin compusi chimici noi;
c) divulgarea, achizitionarea sau utilizarea secretului comercial de catre terti, ca rezultat al unei actiuni de spionaj comercial sau industrial;
d) divulgarea sau folosirea secretelor comerciale, precum si de catre persoane imputernicite de detinatorii legitimi ai acestor secrete pentru a-i reprezenta in fata autoritatilor publice;
e) producerea in orice mod, importul, exportul, depozitarea, oferirea spre vanzare sau vanzarea unor marfuri/servicii purtand mentiuni false privind brevetele de inventii, marcile, indicatiile geografice, desenele sau modelele industriale, topografiile de circuite integrate, alte tipuri de proprietate intelectuala cum ar fi aspectul exterior al firmei, designul vitrinelor sau cel vestimentar al personalului, mijloacele publicitare si altele asemenea, originea si caracteristicile marfurilor, precum si cu privire la numele producatorului sau al comerciantului, in scopul de a-i induce in eroare pe ceilalti comercianti si pe beneficiari.
Prin mentiuni false asupra originii marfurilor, in sensul alin. 1 lit. e), se intelege orice indicatii de natura a face sa se creada ca marfurile au fost produse intr-o anumita localitate, intr-un anumit teritoriu sau intr-un anumit stat. Nu se socoteste mentiune falsa asupra originii marfurilor denumirea unui produs al carui nume a devenit generic si indica in comert numai natura lui, in afara de cazul in care denumirea este insotita de o mentiune care ar putea face sa se creada ca are acea origine.”
Art. 33
Articolele 107, 110, 1101 lit. a) si art. 1102 lit. a) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 34
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 24 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 24 - Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) executarea, fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrarilor prevazute la art. 3 lit. b);
b) continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente, potrivit legii;
c) intocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum si a proiectelor pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii pentru alte specialitati decat cele certificate prin diploma universitara, in conditiile prevazute la art. 9.”
2. Articolul 25 se abroga.
Art. 35
Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 163 din 7 august 1991, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 19 se abroga.
2. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 21 - Informatiile privind viata particulara, onoarea sau reputatia persoanelor, cunoscute incidental in cadrul obtinerii datelor necesare sigurantei nationale, nu pot fi facute publice.
Divulgarea sau folosirea, fara drept, de catre angajatii serviciilor de informatii, a datelor prevazute in alin.(1) sau a altor date cunoscute in legatura cu desfasurarea activitatii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Tentativa se pedepseste.”
3. Articolul 22 se abroga.
Art. 36
Articolul 29 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 888 din 29 septembrie 2004, se abroga.
Art. 37
Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 387 din 18 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 11 se abroga.
2. La articolul 2, dupa punctul 37 se introduc doua noi puncte, pct. 38 si 39, cu urmatorul cuprins:
„38. neasigurarea de catre responsabili sau patroni, prin personal propriu ori specializat, a ordinii publice in localuri publice, hoteluri, moteluri, campinguri, cluburi, pensiuni, discoteci si in alte locuri de distractie sau de agrement pe care le conduc, precum si refuzul acestora de a acorda sprijin organelor in drept pentru restabilirea in locurile respective a ordinii publice sau pentru luarea masurilor impotriva persoanelor care au incalcat legea;
39. impiedicarea, sub orice forma, a organelor insarcinate cu mentinerea ordinii publice de a-si indeplini obligatiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul politiei ori al altui organ de stat sau de a lua masurile necesare pentru mentinerea ori restabilirea ordinii publice.”
3. La articolul 3 alineatul 1, dupa litera e) se introduce o noua litera, lit. f), cu urmatorul cuprins:
“f) cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei, faptele prevazute la pct. 38) si 39).”
Art. 38
Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 541 din 8 august 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 58 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 58 - (1) Insusirea fara drept, in orice mod, a calitatii de inventator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Impacarea inlatura raspunderea penala.”
2. Alineatul (1) al articolul 59 va avea urmatorul cuprins:
„(1) Incalcarea dispozitiilor art. 32 alin. (2) constituie infractiunea de contrafacere si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
3. Alineatul (2) al articolului 59 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Impacarea inlatura raspunderea penala.”
4. Alineatul (1) al articolului 62 va avea urmatorul cuprins:
„(1) Divulgarea, de catre personalul OSIM, precum si de catre persoanele care efectueaza lucrari in legatura cu inventiile, a datelor cuprinse in cererile de brevet, pana la publicarea lor, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
Art. 39
Articolul 43 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 din 18 iunie 2008, se abroga.
Art. 40
Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 354 din 11 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 9 se abroga.
2. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmatorul cuprins:
„(1) Operatorii economici prevazuti la art. 4 sunt obligati sa reintregeasca, in termen de 30 de zile de la data constatarii diminuarii, cantitatile de produse rezerva de stat.”
Art. 41
Articolul 26 din Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 182 din 30 iulie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 26 - (1) Introducerea in zonele libere de bunuri sau marfuri al caror import este prohibit pe teritoriul Romaniei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(2) Tentativa se pedepseste .”
Art. 42
Articolul 64 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 282 din 29 aprilie 2009, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 64 – (1) Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de conducerea entitatii a masurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este amenda.”
Art. 43
Legea nr. 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 20 decembrie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 50 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 50 - (1) Insusirea fara drept, in orice mod, a calitatii de autor al desenului sau modelului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(2) Impacarea inlatura raspunderea penala.”
2. Articolul 52 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 52 - (1) Savarsirea fara drept a oricarui act prevazut la art. 30, dupa data inregistrarii desenului sau modelului, constituie infractiunea de contrafacere si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(2) Impacarea inlatura raspunderea penala.”
Art. 44
Alineatul (1) al articolului 43 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 13 din 8 ianuarie 2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Exercitarea oricarei atributii specifice calitatii de expert contabil sau de contabil autorizat de catre persoane neautorizate constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale.”
Art. 45
Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 12 din 24 ianuarie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 31 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 31 - (1) Proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari ale acesteia, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, daca in acest fel este pusa in pericol viata sau integritatea uneia sau mai multor persoane, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute in alin.(1) au fost savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepselor se reduc la jumatate.
2. Art. 32 se abroga.
Art. 46
Legea nr. 15/1995 privind aprobarea volumului maxim de masa lemnoasa ce se va recolta in anul 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 41 din 27 aprilie 1995 se abroga.
Art. 47
Articolul 38 din Legea nr. 16/1995 privind protectia topografiilor produselor semiconductoare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 824 din 6 octombrie 2006, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 38 - (1) Exploatarea comerciala sau producerea fara drept a unei topografii protejate ori a unui produs semiconductor in care este incorporata o topografie protejata sau a unui element de circuit care incorporeaza un astfel de produs semiconductor, in masura in care acest element continua sa contina o topografie, daca fapta a fost comisa dupa data publicarii inregistrarii topografiei in Registrul national al topografiilor constituie infractiunea de contrafacere si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Impacarea inlatura raspunderea penala.”
Art. 48
Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 113 din 6 martie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Litera d) a articolului 13 va avea urmatorul cuprins:
“d) cel condamnat pentru bancruta frauduloasa.“
2. Articolul 37 va avea urmatorul cuprins:
“(1) In exercitarea profesiei avocatii sunt ocrotiti de lege, fara a putea fi asimilati functionarului public, cu exceptia situatiilor in care atesta identitatea partilor, a continutului sau datei unui act, precum si a atributiilor exercitate in calitate de membru in organele de conducere a profesiei.
(2) Avocatul este obligat sa respecte solemnitatea sedintei de judecata, sa nu foloseasca cuvinte sau expresii de natura a aduce atingere autoritatii, demnitatii si onoarei completului de judecata, procurorului, celorlalti avocati si partilor ori reprezentantilor acestora din proces.
(3) Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau in scris, in forma adecvata si cu respectarea prevederilor alin.(2), in fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie si numai daca aceste sustineri sunt in legatura cu apararea in acea cauza si sunt necesare stabilirii adevarului.
(4) Nerespectarea de catre avocat a prevederilor alin.(2) si (3) constituie abatere disciplinara grava. Raspunderea disciplinara nu exclude raspunderea juridica penala sau civila, dupa caz.”
3. Alineatul 6 al articolului 57 va avea urmatorul cuprins:
“(6) Folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „U.N.B.R” ori „Uniunea Avocatilor din Romania” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiuni si se pedepsesc cu amenda.”
Art. 49
Articolul 72 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 155 din 20 iulie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 72 - In cazul in care intervine o alta hotarare judecatoreasca, prin care s-a pronuntat achitarea sau prin care nu se mai aplica pedeapsa complementara a degradarii militare, cei in cauza sunt reluati in evidenta militara, cu gradul avut, prin ordinul celor care au dispus scoaterea din evidenta. In aceasta situatie, timpul cat au fost degradati se include in calculul stagiului in grad, iar cadrele militare respective pot cere prin instanta judecatoreasca reparatii morale si materiale pentru prejudiciile ce li s-au adus.
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii carora li s-a aplicat degradarea militara si care au fost reabilitati se reiau in evidenta militara si, in raport cu nevoile fortelor armate, li se poate reda orice grad militar, pana la gradul avut inclusiv.
Cadrele militare in rezerva care au redobandit cetatenia romana si anterior au fost scoase din evidenta militara, pot fi reluate in evidenta, la repatriere.
Redarea gradului potrivit alin. 2 se face prin:
a) decret al Presedintelui Romaniei, pentru generali si amirali;
b) ordin al sefului Statului Major General, pentru ceilalti ofiteri, maistri militari si subofiteri.
Redarea gradului in conditiile alin. 2 nu atrage, de drept, rechemarea in activitate, iar timpul cat au fost degradati nu se ia in calculul stagiului in grad si al vechimii de cadre militare in activitate.”
Art. 50
Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul 43 al articolului 166 va avea urmatorul cuprins:
„(43) Schimbarea destinatiei bazei materiale a institutiilor si unitatilor de invatamant preuniversitar se poate realiza numai cu avizul conform al ministrului de resort. Actele de instrainare sau de schimbare a destinatiei bunurilor din baza materiala a invatamantului fara avizul conform al ministrului de resort sunt nule. Administrarea procesului educational din unitatile de invatamant preuniversitar si special de stat prevazute la alin. (41) si (42) se face de catre inspectoratele scolare judetene, respectiv de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
2. La articolul 166, dupa alineatul 46, se introduce un nou alineat, alin.(47), care va avea urmatorul cuprins:
„(47) Instrainarea sau schimbarea destinatiei bunurilor din baza materiala a institutiilor si unitatilor de invatamant fara avizul ministrului de resort constituie infractiune si se pedepseste cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.”
3. Alineatul 2 al articolului 179 se abroga.
Art. 51
Articolul 31 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 298 din 28 decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 31 - Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.”
Art. 52
Articolul 65 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 65 - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre Agentia Nationala, prin imputernicitii sai.
(2) Contraventiilor prevazute in prezenta lege le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Modificarea materializarilor limitelor de proprietate, infiintarea sau mutarea semnelor de hotar si a reperelor de marcare a limitelor de zona a caii ferate, drumurilor, canalelor, aeroporturilor, porturilor, cailor navigabile, delimitarilor de hotare cadastrale, silvice, geologice si miniere, fara drept constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.”
Art. 53
Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 60 din 26 martie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1392, dupa litera e) se introduce o noua litera, lit. f), cu urmatorul cuprins:
„f) comunicarea publica, fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;”
2. Articolul 1394 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1394 - (1) Constituie contraventie, daca nu reprezinta infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei si cu confiscarea marfurilor-pirat sau a dispozitivelor-pirat de control al accesului fapta persoanelor juridice sau a persoanelor fizice autorizate de a permite accesul in spatiile, la echipamentele, la mijloacele de transport, la bunurile sau la serviciile proprii, in vederea savarsirii de catre o alta persoana a unei contraventii prevazute de prezenta lege.
(2) Cu aceeasi amenda se sanctioneaza si fapta operatorilor economici care incalca obligatia prevazuta la art. 145 alin. (3).”
3. Articolul 1396 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 1396
(1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) realizarea, in scopul distribuirii, de marfuri-pirat;
b) plasarea marfurilor-pirat sub un regim vamal definitiv de import sau de export, sub un regim vamal suspensiv ori in zone libere;
c) orice alta modalitate de introducere a marfurilor-pirat pe piata interna.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si oferirea, distribuirea, detinerea ori depozitarea sau transportul de marfuri pirat, in scopul distribuirii.
(3) In cazul in care faptele prevazute la alin. (1) si (2) sunt savarsite in scop comercial, acestea se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
(4) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (3) se sanctioneaza si inchirierea sau oferirea spre inchiriere de marfuri pirat.
(5) Promovarea de marfuri-pirat prin utilizarea anunturilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare, prin expunerea ori prezentarea catre public a listelor sau a cataloagelor de produse sau prin orice alte asemenea mijloace constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de 3 luni la 2 ani sau amenda.
(6) In sensul prezentei legi, prin marfuri pirat se intelege: toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fara consimtamantul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta si care sunt executate, direct ori indirect, total sau partial, de pe un produs purtator de drepturi de autor sau de drepturi conexe ori de pe ambalajele sau copertele acestora.
(7) In sensul prezentei legi, prin scop comercial se intelege urmarirea obtinerii, direct sau indirect, a unui avantaj economic ori material.
(8) Scopul comercial se prezuma daca marfa pirat este identificata la sediul, la punctele de lucru, in anexele acestora sau in mijloacele de transport utilizate de operatorii economici care au in obiectul de activitate reproducerea, distribuirea, inchirierea, depozitarea sau transportul de produse purtatoare de drepturi de autor ori de drepturi conexe.”
4. Articolul 1397 se abroga.
5. Articolul 1398 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1398 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara drept, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.”
6. Articolul 1399 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1399 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator in oricare dintre urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna.”
7. Articolul 140 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 140 - (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda urmatoarele fapte comise fara autorizarea sau consimtamantul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege:
a) reproducerea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
b) distribuirea, inchirierea sau importul pe piata interna a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe, altele decat marfurile-pirat;
c) radiodifuzarea operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
d) retransmiterea prin cablu a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe;
e) realizarea de opere derivate;
f) fixarea, in scop comercial, a interpretarilor sau a executiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune;”
g) incalcarea prevederilor art. 134.
(2) Prin produse purtatoare de drepturi conexe se intelege interpretarile sau executiile artistice fixate, fonogramele, videogramele si propriile emisiuni ori servicii de programe ale organismelor de radiodifuziune si de televiziune.”
8. Articolul 141 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 141 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, in intregime sau in parte, opera unui alt autor si o prezinta ca o creatie intelectuala proprie.
(2) Impacarea inlatura raspunderea penala.”
9. Articolul 1411 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 1411 - (1) Producerea, importul, distribuirea, detinerea, instalarea, intretinerea sau inlocuirea, in orice mod, a dispozitivelor de control al accesului, fie originale, fie pirat, utilizate pentru serviciile de programe cu acces conditionat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta persoanei care se racordeaza fara drept sau care racordeaza fara drept o alta persoana la servicii de programe cu acces conditionat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Utilizarea anunturilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare in scopul promovarii dispozitivelor pirat de control al accesului la serviciile de programe cu acces conditionat, precum si expunerea sau prezentarea catre public in orice mod, fara drept, a informatiilor necesare confectionarii de dispozitive de orice fel, apte sa asigure accesul neautorizat la serviciile de programe precizate, cu acces conditionat, ori destinate accesului neautorizat in orice mod la astfel de servicii, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la un an sau amenda.
(4) Vanzarea sau inchirierea dispozitivelor pirat de control al accesului se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(5) In sensul prezentei legi, prin dispozitive pirat de control al accesului se intelege orice dispozitiv a carui confectionare nu a fost autorizata de catre titularul drepturilor recunoscute prin prezenta lege in raport cu un anumit serviciu de programe de televiziune cu acces conditionat, realizat pentru facilitarea accesului la acel serviciu.”
10. Alineatul (2) al articolului 143 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda fapta persoanei care, fara drept, inlatura in scop comercial, de pe opere sau de pe alte produse protejate, ori modifica pe acestea orice informatie sub forma electronica privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe aplicabil.”
11. Alineatul (3) al articolului 1431 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) In cazul in care persoanele care au savarsit infractiuni din prezenta lege au reparat, pana la terminarea cercetarii judecatoresti in fata primei instante, prejudiciul cauzat titularului de drepturi, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.”
Art. 54
Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 71 din 9 aprilie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 27 se abroga.
2. Articolul 28 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 28 - Scoaterea peste granita, fara drept a documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic National al Romaniei,constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Instrainarea, fara drept, a documentelor aratate la alin.(1), catre persoane fizice sau persoane juridice straine constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Tentativa se pedepseste.”
Art. 55
Legea concurentei nr. 21/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 742 din 16 august 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 17 alineatul (8), litera f) va avea urmatorul cuprins:
„f) prin revocare, pentru incalcarea grava a prezentei legi si pentru condamnare penala, prin hotarare judecatoreasca definitiva, pentru savarsirea unei infractiuni.”
2. Articolul 60 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 60 - Participarea cu intentie frauduloasa si in mod determinant a unei persoane fizice la conceperea, organizarea sau realizarea practicilor interzise de art. 5 alin. (1) si de art. 6 si care nu sunt exceptate conform prevederilor art. 5 alin. (2) sau ale art. 8 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
3. Articolul 62 se abroga.
Art. 56
Legea nr. 31/1996 privind regimul monopolului de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 96 din 13 mai 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 7 - Nu se acorda licenta persoanelor care au fost condamnate pentru infractiuni de coruptie, delapidare, inselaciune, evaziune fiscala, spalarea banilor, infractiuni privind nerespectarea regimului armelor, munitiilor, materialelor nucleare si al materiilor explozive, infractiuni privind traficul de droguri sau precursori, precum si persoanelor condamnate pentru savarsirea infractiunii prevazute la art. 13 alin.(1).”
2. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13 - Desfasurarea fara licenta a oricareia dintre activitatile rezervate monopolului de stat, prevazute la art. 2 lit. a), b), c), d) si g), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Desfasurarea fara licenta a oricareia dintre activitatile prevazute la art. 2 lit. e), f) si h) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500.000 lei si 3.000.000 lei.”
Art. 57
Articolul 10 din Legea nr. 33/1996 privind repunerea in unele drepturi economice a locuitorilor Muntilor Apuseni, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 105 din 23 mai 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10 - De prevederile prezentei legi nu beneficiaza persoana care a fost sanctionata pentru savarsirea unei infractiuni sau contraventii prevazute de Codul silvic, in anul anterior depunerii cererii pentru material lemnos.”
Art. 58
Legea apelor nr. 107/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 244 din 8 octombrie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 87, dupa punctul 64 se introduc doua noi puncte, pct. 65 si 66, cu urmatorul cuprins:
„65. restrangerea utilizarii apei potabile pentru populatie in folosul altor activitati sau depasirea cantitatii de apa alocate, daca are un caracter sistematic ori a produs o perturbare in activitatea unei unitati de ocrotire sociala sau a cauzat neajunsuri in alimentarea cu apa a populatiei;
66. continuarea activitatii dupa pierderea drepturilor obtinute in baza legii.
2. La articolul 88, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) cu amenda de la 75.000 lei la 80.000 lei, pentru persoane juridice, si cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei, pentru persoane fizice, faptele prevazute la art. 87 pct. 5), 6), 9), 11) - 18), 21) - 23), 28), 30), 34), 35), 52), 54), 56) si 58) - 66);”
3. Articolul 92 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 92 – (1) Evacuarea, aruncarea sau injectarea in apele de suprafata si subterane, in apele maritime interioare sau in apele marii teritoriale de ape uzate, deseuri, reziduuri sau produse de orice fel, care contin substante, bacterii sau microbi in cantitate sau concentratie care poate schimba caracteristicile apei, punand in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a persoanelor, viata animalelor, mediul, productia agricola sau industriala ori fondul piscicol constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si urmatoarele fapte:
a) poluarea, in orice mod, a resurselor de apa, daca are un caracter sistematic si produce daune utilizatorilor de apa din aval;
b) depozitarea in albia majora a raurilor, a combustibilului nuclear sau a deseurilor rezultate din folosirea acestuia;
c) punerea in pericol a digurilor de contur ale lacurilor de acumulare prin exploatarile de agregate minerale din albia majora sau terase.
(3) Depozitarea sau folosirea de ingrasaminte chimice, pesticide ori alte substante toxice periculoase, in zonele de protectie a apelor, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(4) Daca faptele prevazute in alin.(1) si alin.(2) au fost savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepselor se reduc la jumatate.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin.(1)-(3) se pedepseste.”
4. Articolul 93 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 93 - (1) Executarea, modificarea sau extinderea de lucrari, constructii ori instalatii pe ape sau care au legatura cu apele, fara avizul legal sau fara notificarea unei astfel de lucrari, precum si darea in exploatare de unitati fara punerea concomitenta in functiune a retelelor de canalizare, a statiilor si instalatiilor de epurare a apei uzate, potrivit autorizatiei de gospodarire a apelor, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si urmatoarele fapte:
a) utilizarea resurselor de apa in diferite scopuri, fara autorizatia de gospodarire a apelor sau fara notificarea activitatii;
b) exploatarea sau intretinerea lucrarilor construite pe ape ori in legatura cu apele, desfasurarea activitatii de topire a teiului, canepii, inului si a altor plante textile, de tabacire a pieilor si de extragere a agregatelor minerale, fara autorizatia de gospodarire a apelor;
c) exploatarea de agregate minerale in zonele de protectie sanitara a surselor de apa, in zonele de protectie a albiilor, malurilor, constructiilor hidrotehnice, constructiilor si instalatiilor hidrometrice sau a instalatiilor de masurare automata a calitatii apelor;
d) utilizarea albiilor minore, fara autorizatia de gospodarire a apelor, precum si a plajei si tarmului marii in alte scopuri decat imbaierea sau plimbarea.
(3) Pedepsele faptelor prevazute in alin.(1) si (2) savarsite din culpa, se reduc la jumatate.”
5. Articolul 94 se abroga.
6. Articolul 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 95 - (1) Manevrarea de catre persoanele neautorizate a stavilarelor, gratarelor, vanelor, barierelor sau a altor constructii ori instalatii hidrotehnice, circulatia vehiculelor pe coronamentul digurilor si barajelor neamenajate in acest scop, taierea la ras a perdelelor forestiere de protectie a digurilor si lacurilor de acumulare, blocarea golirilor de fund ale barajelor, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza efectuarea de sapaturi, gropi sau santuri in baraje, diguri ori in zonele de protectie a acestor lucrari, precum si extragerea pamantului sau a altor materiale din lucrarile de aparare, fara avizul de gospodarire a apelor sau cu nerespectarea acestuia.
(3) Daca faptele prevazute in alin.(1) si (2) au fost savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepselor se reduc la jumatate.
(4) Tentativa la infractiunile prevazute la alin.(1) si (2) se pedepseste.”
Art. 59
Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 552 din 27 iunie 2006, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 44 alineatul (1), litera b) va avea urmatorul cuprins:
„b) cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, pentru efectuarea neautorizata a unor activitati prevazute la: art. 2 lit. a) privitoare la punerea in functiune, functionarea de proba, exploatarea, modificarea, dezafectarea, importul si exportul instalatiilor nucleare; art. 2 lit. c), daca instalatiile radiologice, materialele nucleare sau radioactive, deseurile radioactive si generatoarele de radiatii prezinta un risc nuclear ori radiologic deosebit; art. 2 lit. e) si f); art. 28 alin. (2), daca materialele nucleare sau radioactive, deseurile radioactive si generatoarele de radiatii prezinta un risc nuclear ori radiologic deosebit.”
2. Articolul 45 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 45 - (1) Scoaterea din functiune, in totalitate sau in parte, a echipamentelor de supraveghere si control instalate in conditiile art. 31 alin. (1) lit. b) si alin. (2), fara a avea motive ce decurg din cerintele de securitate nucleara sau de radioprotectie, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la un an sau amenda.
(3) Impiedicarea prin orice mijloace a accesului reprezentantilor Comisiei la orice loc in care se desfasoara activitatile supuse controlului constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(4) Impiedicarea fara drept in caz de accident nuclear a patrunderii personalului de interventie in perimetrul zonelor in care se desfasoara activitati nucleare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(5) Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-un spatiu, incapere sau zona delimitata si marcata in care se desfasoara activitatile nucleare prevazute la art. 2 lit. a) - f), fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
3. Articolul 46 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 46 - (1) Dezvoltarea, fabricarea, detinerea, importul, exportul, tranzitul armelor nucleare sau a oricaror dispozitive explozive nucleare se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Detonarea armelor nucleare sau a oricaror dispozitive explozive nucleare se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 ani si interzicerea unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseste.”
4. Articolul 47 se abroga.
5. Articolul 52 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 52 - Instalatiile nucleare si radiologice, componentele acestora, combustibilul nuclear, produsele radioactive, inclusiv deseurile radioactive, dispozitivele nucleare explozive sau componentele acestora, care au fost supuse confiscarii in conditiile prevazute de Codul penal, trebuie sa fie pastrate, intr-un loc sigur, sub sigiliul autoritatilor publice, cu respectarea cerintelor de securitate nucleara pana la dispunerea masurilor legale cu privire la acestea.”
Art. 60
Articolul 462 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 141 din 25 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 462 - (1) Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1), referitoare la obligatia notificarii incapacitatii de rambursare, sau ale art. 19 alin. (1), referitoare la obligatia transmiterii informatiilor catre Fond, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
Art. 61
Legea nr. 56/1997 pentru aplicarea prevederilor Conventiei privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 116 din 10 februarie 2004, , se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 53 alineatul 1, litera c) va avea urmatorul cuprins:
“c) netransmiterea declaratiilor conform prevederilor prezentei legi, cu amenda de la 500.000.000 lei la 1.000.000.000 lei;
2. Articolul 55 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 55 - (1) Fapta de a folosi arme chimice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseste.”
3. Articolul 56 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 56 - (1) Dezvoltarea, producerea, dobandirea, detinerea sau transferul, direct ori indirect, de arme chimice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea de substante chimice toxice sau de precursori pentru folosirea lor in scopurile armelor chimice.
(3) Tentativa se pedepseste.”
4. Articolul 57 se abroga.
5. Articolul 58 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 58 - (1) Producerea substantelor chimice inscrise in lista nr. 1, in cantitati peste limitele sau in alte conditii decat cele prevazute la art. 16 - 19, precum si importul, exportul, detinerea sau folosirea acestora, fara respectarea prevederilor art. 16 alin. (1) si ale art. 23, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Importul si exportul de substante chimice inscrise in listele nr. 2 si 3, cu incalcarea prevederilor art. 24, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Refuzul de a permite accesul membrilor corpului de control al Agentiei, impreuna cu echipele de inspectie ale Organizatiei, la obiectivele si instalatiile care fac obiectul prezentei legi, impiedicarea acestora, in orice mod, de a-si exercita atributiile legale, precum si ascunderea unor date si informatii relevante referitoare la acestea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(4) Tentativa se pedepseste.”
6. Articolul 60 se abroga.
Art. 62
Articolul 35 din Legea nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 161 din 18 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 35 - (1) Faptele prevazute la art. 34 alin. (1) lit.a), savarsite in timpul starii de asediu, de urgenta, de mobilizare sau de razboi, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 1 an sau amenda.
(2) Faptele prevazute la art. 34 alin. (1) lit.b), savarsite in timpul starii de urgenta constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
Art. 63
Ordonanta Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 45 din 26 ianuarie 2001, aprobata prin Legea nr. 130/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa alineatul (1) al articolului 98 se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins:
“(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoare de 6 luni la 3 ani sau amenda.”
2. Alineatul 2 al articolului 99 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Parasirea fara aprobare a postului de catre orice membru al echipajului de conducere sau de catre personalul ce asigura direct informarea, dirijarea si controlul traficului aerian, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.”
3. Alineatele (2) si (3) ale articolului 101 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Efectuarea serviciului in stare de ebrietate de catre personalul aeronautic civil se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.” (3) Daca fapta prevazuta la alin.(1) este savarsita de personalul aeronautic navigant, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.”
4. Alineatul (2) al articolului 102 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) Daca prin fapta prevazuta la alin.(1) s-a pus in pericol siguranta altor zboruri, sanatatea publica sau protectia mediului, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.”
5. Articolul 103 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 103 - (1) Se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) exploatarea unei aeronave fara ca aceasta sa posede un certificat de inmatriculare/identificare si un certificat/autorizatie de navigabilitate ori documente echivalente;
b) inscriptionarea neconforma cu certificatul de inmatriculare/identificare sau suprimarea marcilor de inscriptionare.
(2) Se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) nerespectarea restrictiilor impuse prin reglementarile specifice referitoare la zonele supuse servitutilor aeronautice sau prin avizele emise de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, de catre persoanele fizice si juridice prevazute la art. 78, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului;
b) efectuarea de operatiuni de transport aerian public fara detinerea licentei de transport aerian si/sau a certificatului de operator prevazute la art. 50 alin. (1), daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului.”
(3) Fapta prevazuta la alin.(1) lit.a), savarsita dupa refuzul eliberarii certificatului de inmatriculare sau a certificatului de navigabilitate, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.”
6. Articolul 106 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 106 - Comunicarea de informatii false, care pune in pericol siguranta zborului, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.”
7. Articolul 107 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 107 - (1) Savarsirea, cu ajutorul unui dispozitiv, al unei arme sau al unei substante, a unui act de violenta impotriva unei persoane aflate intr-un aeroport civil, daca fapta a pus in pericol siguranta si securitatea in acest aeroport, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(2) Savarsirea oricarui act de violenta fizica sau psihica asupra unei persoane aflate la bordul unei aeronave civile in zbor sau in pregatire de zbor se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 de ani si interzicerea unor drepturi.
(3) Daca fapta prevazuta la alin.(2) a fost savarsita asupra personalului navigant, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
8. Articolul 108 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 108 - (1) Distrugerea sau deteriorarea grava, cu ajutorul unui dispozitiv, al unei arme sau al unei substante, a instalatiilor unui aeroport civil ori a unei aeronave care nu este in serviciu, dar se afla pe un aeroport, precum si intreruperea serviciilor de aeroport, daca fapta compromite sau este de natura a compromite siguranta si securitatea in acest aeroport, se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Distrugerea sau deteriorarea instalatiilor ori a serviciilor de navigatie aeriana sau perturbarea functionarii acestora, daca fapta a pus in pericol siguranta zborului, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si distrugerea unei aeronave in serviciu sau cauzarea de deteriorari care o fac indisponibila de zbor ori care sunt de natura sa ii puna in pericol siguranta in zbor.
(4) Plasarea sau inlesnirea plasarii pe o aeronava civila, prin orice mijloc, a unui dispozitiv sau a unei substante capabile sa distruga acea aeronava sau sa ii produca deteriorari care o fac inapta de zbor ori care sunt de natura sa pericliteze siguranta acesteia in zbor se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.”
9. Articolul 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 109 - Preluarea fara drept a unei aeronave, prin orice mijloace, precum si exercitarea fara drept a controlului asupra aeronavei se pedepsesc cu inchisoare de la 7 la 18 de ani si interzicerea unor drepturi.”
10. Articolul 110 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 110 - Daca faptele prevazute in art. 98, 99, 103 si 106 au avut ca urmare decesul unei persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.”
Art. 64
Articolul 90 din Legeanr.84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 350 din 27 mai 2010 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 90 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda savarsirea, fara drept, a urmatoarelor fapte:
a) contrafacerea unei marci;
b) punerea in circulatie a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care il prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate;
c) punerea in circulatie a produselor care poarta indicatii geografice ce indica sau sugereaza ca produsul in cauza este originar dintr-o regiune geografica, alta decat locul adevarat de origine, in scopul inducerii in eroare a publicului cu privire la originea geografica a produsului.
(2) Prin contrafacerea unei marci se intelege realizarea sau utilizarea fara consimtamantul titularului, de catre terti, in activitatea comerciala, a unui semn:
a) identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost inregistrata;
b) care, data fiind identitatea sau asemanarea cu o marca ori data fiind identitatea sau asemanarea produselor sau a serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul;
c) identic sau asemanator cu marca pentru produse ori servicii diferite de cele pentru care marca este inregistrata, cand aceasta a dobandit un renume in Romania si daca prin folosirea semnului fara motive intemeiate s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele marcii sau folosirea semnului ar cauza titularului marcii un prejudiciu.
(3) Prin punerea in circulatie se intelege oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor sub acest semn, precum si importul, exportul sau tranzitul produselor sub acest semn.
(4) Faptele prevazute la alin.(1) nu constituie infractiuni daca au fost savarsite inainte de data publicarii marcii.
(5) In cazul infractiunii prevazuta la alin.(1) lit. a), impacarea inlatura raspunderea penala.“
Art. 65
Alineatul 3 al articolului 23 din Legea nr. 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 483 din 8 iunie 2005, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 66
Alineatele (2)-(4) ale articolului 20 din Legea nr. 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.433 din 23 mai 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 67
Legea nr. 255/1998 privind protectia noilor soiuri de plante, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 26 ianuarie 2007 se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 23 se abroga.
2. Articolul 44 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 44 - Infractiuni de contrafacere si divulgare
(1) Constituie infractiune de contrafacere si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda efectuarea fara autorizatia titularului brevetului pentru soi si cu intentie a oricarui act prevazut la art. 31 alin. (1).
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza savarsirea urmatoarelor fapte:
a) folosirea pentru materialul de inmultire, produs si vandut, a unei alte denumiri decat cea inregistrata;
b) folosirea denumirii inregistrate a unui nou soi pentru materialul de inmultire, produs si vandut, care nu apartine acestui soi;
c) atribuirea, pentru materialul de inmultire produs si vandut, a unei denumiri foarte apropiate de cea a soiului protejat, astfel incat sa poata produce confuzii;
d) vanzarea de material de inmultire cu mentiunea falsa ca apartine soiului pentru care s-a acordat brevet pentru soi, inducand astfel in eroare cumparatorul;
e) divulgarea de date sau informatii, reprezentand un secret comercial referitor la un nou soi pentru care s-a depus o cerere de acordare a unui brevet pentru soi.”
Art. 68
Articolul 43 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 834 din 9 septembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare se abroga.
Art. 69
Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 200 din 23 martie 2007, cu modificarile ulterioare, se modifica si dupa cum urmeaza:
1. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
„Art.8 - (1) Prezentarea de catre un membru al Guvernului catre Parlament sau Presedintele Romaniei, cu rea-credinta, de date inexacte cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, in termenul prevazut la art. 3 alin. (2), informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
2. Articolul 9 se abroga.
Art. 70
Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.190 din 20 martie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10 - (1) Refuzul repetat al unei persoane de a permite, in conditiile legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la o luna la an sau cu amenda.
(2) Utilizarea in mod repetat a unor persoane, indiferent de cetatenia acestora, care desfasoara activitati salarizate, fara incheierea si inregistrarea contractului individual de munca constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza primirea la munca a unei persoane, aflata in situatie de sedere ilegala in Romania, stiind ca aceasta este victima a traficului de persoane.
(4) Daca munca persoanei prevazute la alin.(2) si (3) este de natura sa ii puna in pericol viata, integritatea sau sanatatea, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
2. Articolul 11 se abroga.
Art. 71
Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 29 noiembrie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolele 83-86 se abroga.
2. Art. 87 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 87 - Declararea grevei de catre organizatori, cu incalcarea conditiilor prevazute la art. 63 - 66, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.”
3. Art. 88 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 88 - (1) Fapta persoanei care, prin amenintari ori prin violente, impiedica sau obliga un salariat sau un grup de salariati sa participe la greva sau sa munceasca in timpul grevei, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.”
Art. 72
La articolul 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“h) nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice;”
Art. 73
Articolele 8 - 12 din Legea nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 516 din 8 iunie 2004, se abroga.
Art. 74
Articolul 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 22 din 21 ianuarie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 75
Articolul 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 privind infiintarea si utilizarea Fondului national de solidaritate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 312 din 30 iunie 1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 366/2001, cu modificarile ulterioare se abroga.
Art. 76
Articolul 30 din Ordonanta de urgenta nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni cu produse militare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 519 din 26 octombrie 1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 595/2004, cu modificarile ulterioare se abroga.
Art. 77
Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (5) al articolului 431 va avea urmatorul cuprins:
„(5) Biroul Electoral Central va inainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare Autoritatii Electorale Permanente, care le va verifica in vederea depistarii eventualelor voturi multiple, in termen de 60 de zile de la data referendumului. In situatia in care Autoritatea Electorala Permanenta va constata existenta unor persoane care si-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmarire penala in aplicarea prevederilor art. 387 din Codul penal.”
2. Titlul Capitolului V se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Capitolul V - Contraventii"
3. La articolul 49, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c ) inmanarea buletinului de vot unei persoane care nu prezinta actul de identitate;”
4. La articolul 49, dupa litera e) se introduce o noua litera, lit.f), cu urmatorul cuprins:
“f) Tiparirea, fara drept, in vederea utilizarii in ziua alegerilor, de buletine de vot false.”
5. Articolul 50 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 50 - Contraventiile prevazute la art. 49 lit. a), b), c) si f) se sanctioneaza cu amenda de la 30 lei la 120 lei, contraventia prevazuta la lit. d), cu amenda de la 10 lei la 30 lei, iar cea prevazuta la lit. e), cu amenda de la 4 lei la 10 lei”.
6. La articolul 51, alineatul 1, litera a) va avea urmatorul cuprins:
“a) ofiterii si subofiterii de politie, pentru faptele prevazute la lit. a), b), c) si f);”
7. Alineatul (4) al articolului 51 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Procesul-verbal de constatare a contraventiilor prevazute la art. 49 lit. a), b), c) si f) va fi inaintat judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita contraventia, care va aplica sanctiunea, tinand seama si de dispozitiile Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata, cu modificarile ulterioare”
8. Articolele 52 – 58 se abroga.
9. Articolul 59 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 59 - Bunurile destinate sau folosite la savarsirea contraventiilor prevazute la art. 49 ori rezultate din comiterea acestora se confisca”
Art. 78
La articolul 7 din Legea nr. 16/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National al Persoanelor Varstnice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 304 din 8 mai 2009, litera c) va avea urmatorul cuprins:
“c) nu au suferit condamnari pentru infractiuni savarsite cu intentie;”
Art. 79
Articolele 146 si 147 Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 80
Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 146 din 7 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 83 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 83 – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 5000 lei urmatoarele fapte:
a) confectionarea, fara drept, de insemne de decoratii;
b) portul fara drept al insemnelor decoratiilor
(2) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la alin. 1 se face de catre organele de politie.
(3) Contraventiilor prevazute la alin.(1) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare”
2. Articolul 84 se abroga.
Art. 81
Alineatul 8 al articolului 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 148 din 10 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(8) Desfasurarea activitatii de asigurare in/din Romania fara autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, sau desfasurarea activitatii fara inscrierea in Registrul asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
Art. 82
Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 219 din 18 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
„Art.5 - (1) In intelesul prezentei legi, sunt infractiuni de coruptie infractiunile prevazute la art. 289 - 292 din Codul penal.
(2) In intelesul prezentei legi, sunt infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie infractiunile prevazute la art. 10 - 13.
(3) Dispozitiile prezentei legi sunt aplicabile si infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene prevazute la art. 181 - 185, prin sanctionarea carora se asigura protectia fondurilor si a resurselor Uniunii Europene.”
2. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
„Art.6 - Infractiunile de luare de mita, prevazuta la art. 289, dare de mita, prevazuta la art. 290, trafic de influenta, prevazuta la art. 291 si cumparare de influenta, prevazuta la art. 292 din Codul penal, se pedepsesc potrivit prevederilor acelor texte de lege.”
3. Articolul 61 se abroga.
4. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 7 - Faptele de luare de mita sau trafic de influenta savarsite de o persoana care:
a) exercita o functie de demnitate publica;
b) este judecator sau procuror;
c) este organ de cercetare penala sau are atributii de constatare sau de sanctionare a contraventiilor;
d) este una dintre persoanele aratate la art. 293 din Codul penal,
se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta la art. 289 sau 291 din Codul penal, ale carei limite se majoreaza cu o treime.”
5. Articolele 8 – 9 se abroga.
6. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
„Art.10 - Constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite:
a) stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare ori de executare silita, de reorganizare sau lichidare judiciara ori cu ocazia unei operatiuni comerciale, ori a bunurilor apartinand autoritatii publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora sau de executare silita, savarsita de cei care au atributii de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silita, de reorganizare ori lichidare judiciara;
b) acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiilor;
c) utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.”
6. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
„Art.11 - (1) Fapta persoanei care, avand sarcina de a supraveghea, controla, reorganiza sau lichida un agent economic privat, indeplineste pentru acesta vreo insarcinare, intermediaza sau inlesneste efectuarea unor operatiuni comerciale sau financiare ori participa cu capital la un asemenea agent economic, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a fost savarsita intr-un interval de 5 ani de la incetarea insarcinarii, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
7. Articolul 131 se abroga.
8. Articolul 132 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 132 - Infractiunea de abuz in serviciu, savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui folos material, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
9. Articolele 14, 17 si 18 se abroga.
10. La capitolul III – Infractiuni, Sectiunea 41 va avea urmatoarea denumire:
„ Infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”
11. Articolul 181 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 181 - (1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept a acestor fonduri.
(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.”
12. Articolul 182 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 182 - (1) Schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei unui folos legal obtinut, daca fapta are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta la alin. (1).
(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.”
13. Articolul 183 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 183 - (1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate la bugetul general al Uniunii Europene sau catre bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii, daca fapta are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor ce trebuie virate catre bugetul general al Uniunii Europene sau catre bugetele administrate de aceasta sau in numele ei.
(3) Daca faptele prevazute la alin. (1) si (2) au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.”
13. Articolul 185 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 185 - Incalcarea din culpa, de catre directorul, administratorul sau persoana cu atributii de decizie sau de control in cadrul unui agent economic, a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau indeplinirea ei defectuoasa, daca fapta a avut ca rezultat savarsirea de catre o persoana care se afla in subordinea sa si care a actionat in numele acelui agent economic a uneia dintre infractiunile prevazute la art. 181 - 183 sau savarsirea unei infractiuni de coruptie ori de spalare a banilor in legatura cu fondurile Uniunii Europene, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda .”
14. Articolul 19 se abroga.
15. Alineatul 4 al articolului 25 se abroga.
Art. 83
Articolul 35 din Legea nr. 139/2000 privind activitatea de meteorologie, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 148 din 1 martie 2007, cu modificarile, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 35 - Nerespectarea prevederilor art. 19 si 20 constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
Art. 84
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 362 din 3 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2 - (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.”
2. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3 - (1) Introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.”
3. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4 - (1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau amenda.
(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5 - Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local, ori a oricarui alt loc amenajat in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.”
5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 6 - (1) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intentie, de catre medic, fara ca aceasta sa fie necesara din punct de vedere medical, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si eliberarea cu intentie, de droguri de mare risc, pe baza unei retete medicale prescrise in conditiile prevazute la alin. (1) sau a unei retete medicale falsificate.
(3) Obtinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei retete medicale prescrise in conditiile prevazute la alin. (1) sau a unei retete medicale falsificate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.”
6. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 8 - Furnizarea, in vederea consumului, de inhalanti chimici toxici unui minor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda.”
7. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
„Art.10 - Finantarea savarsirii faptelor prevazute la art. 2 - 5 se sanctioneaza cu pedepsele prevazute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorandu-se cu o treime.
8. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
„Art.11 - Indemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
9. Articolul 12 se abroga.
10. Alineatul 1 al articolului 13 va avea urmatorul cuprins:
„(1) Tentativa la infractiunile prevazute la art. 2, 3, 4 alin.(2), 6 alin.(2)-(3), 7 si 10 se pedepseste.”
11. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
„Art.14 - Constituie circumstante agravante si produc efectele prevazute de Codul penal urmatoarele imprejurari:
a) fapta a fost savarsita asupra minor, unui bolnav psihic sau asupra unei persoane aflate intr-un program terapeutic;
b) fapta a fost comisa intr-o institutie sau unitate medicala, de invatamant, militara, intr-un loc de detentie, intr-un centru educativ sau de detentie, intr-un centru de asistenta sociala.”
12. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
„Art.15 – Nu se pedepseste persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2-8 si 10 si care mai inainte de a fi inceputa urmarirea penala denunta autoritatilor participarea sa la comiterea uneia dintre infractiunile prevazute de prezenta lege, permitand astfel identificarea si tragerea la raspundere penala autorului sau a celorlalti participanti.”
13. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
„Art.17 – Sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate si banii confiscati ca urmare a savarsirii infractiunilor prevazute de prezenta lege, constituie venituri ale bugetului de stat si se evidentiaza in cont separat in cuprinsul acestuia.”
14. Articolul 191 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 191 - (1) In cazul savarsirii infractiunilor prevazute la art. 4, procurorul dispune, in termen de 24 de ore de la inceperea urmaririi penale, evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, in scopul includerii acestuia in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
(2) In termen de 5 zile de la primirea raportului de evaluare, intocmit de centrul de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, procurorul dispune, cu acordul inculpatului, includerea acestuia in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.
15. Articolul 192 va avea urmatorul cuprins:
Art.192 – (1) Daca, pana in momentul pronuntarii hotararii, inculpatul mentionat la art. 191 respecta protocolul programului integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri, instanta de judecata poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 80, respectiv art. 83 Cod penal.
(2) Daca inculpatul nu respecta programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri,se aplica in mod corespunzator dispozitiile art.88 alin.(1) din Codul penal.”
Art. 85
Articolul 10 din Legea nr. 144/2000 privind acordarea de facilitati persoanelor care au domiciliul in localitatile rurale aflate in zonele montane, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 362 din 3 august 2000, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10 - De prevederile prezentei legi nu beneficiaza persoana care a fost sanctionata pentru savarsirea unei infractiuni sau contraventii prevazute de Codul silvic in anul anterior depunerii cererii pentru material lemnos.”
Art. 86
Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 828 din 2 decembrie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) al articolului 83 va avea urmatorul cuprins:
“ (1) Executarea de copii, mulaje, tiraje postume sau facsimile de pe bunuri culturale mobile clasate, fara acordul scris al titularului dreptului de administrare ori al proprietarului, potrivit art. 27 alin.(1) sau (2), dupa caz, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
2. Articolul 84 va avea urmatorul cuprins:
“ Art.84 - Executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, in scopuri comerciale, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
3. Articolul 85 se abroga.
4. Articolul 86 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 86 - Degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea, din culpa, a unui bun cultural mobil clasat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
5. Articolul 87 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 87 - (1) Efectuarea fara certificat de export a oricaror acte sau fapte care, potrivit dispozitiilor prezentei legi, constituie operatiuni de export ilegal se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) a avut ca urmare pierderea unui bun cultural mobil clasat, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Tentativa faptei prevazute la alin.(1) se pedepseste.”
6. Articolul 88 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 88 – (1) Efectuarea fara drept a oricaror operatiuni de export definitiv avand ca obiect bunuri culturale mobile clasate, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.”
7. Articolul 89 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 89 - (1) Introducerea pe teritoriul statului roman, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, conform dispozitiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
(2) Bunurile prevazute la alin.(1) se indisponibilizeaza si vor fi transmise unor institutii specializate, in vederea conservarii si restituirii statului din al carui patrimoniu cultural fac parte.
(3) Tentativa se pedepseste.”
8. Articolele 90 - 92 se abroga.
9. Articolul 93 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 93 - Executarea de catre persoanele fizice, fara acreditare si certificat de libera practica, a unor lucrari de conservare sau de restaurare de bunuri culturale mobile clasate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
10. Articolul 94 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 94 - Functionarea fara autorizatia emisa in conditiile prezentei legi, a laboratoarelor sau atelierelor care executa lucrari de restaurare si conservare a bunurilor culturale mobile clasate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
11. Articolul 95 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 95 - Bunurile prevazute la art. 87 alin.(1) si art. 88 alin.(1) se confisca si se transmit in administrare institutiilor publice specializate, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.”
Art. 87
Articolul 352 si alineatul 6 al articolului 53 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 559 din 10 noiembrie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 88
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 59/2000 privind statutul personalului silvic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 238 din 30 mai 2000, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 427/2001, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolele 41 - 43 se abroga.
2. Articolului 45 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 45 - Daunele materiale suferite de personalul silvic sau de membrii familiei acestuia, ca urmare a savarsirii, impotriva lor, a unei infractiuni in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu, se vor acoperi de unitatile la care acesta este angajat. Recuperarea valorii acestor daune se face de catre unitatile platitoare de la cei vinovati, potrivit legii.”
3. Alineatul 5 al articolului 48 va avea urmatorul cuprins:
„(5) Persoana sanctionata cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca pierde calitatea de membru al Corpului silvic si dreptul de a-si exercita profesiunea de silvicultor in cadrul structurilor prevazute la art. 2”.
Art. 89
Articolul 53 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 283 din 22 iunie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 53 - (1) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau amenda urmatoarele fapte:
a) importul de aparate, instalatii, echipamente, utilaje, substante si produse folosite si uzate, din categoria deseurilor interzise la import;
b) neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase;
c) comercializarea, abandonarea si/sau neasigurarea incarcaturii deseurilor pe durata si pe parcursul tranzitarii teritoriului Romaniei;
d) refuzul de returnare in tara de origine a deseurilor introduse in tara in alte scopuri decat cel al eliminarii si pentru care s-a dispus masura returnarii de catre autoritatea competenta;
e) introducerea in tara a deseurilor in scopul eliminarii si/sau neutilizarea acestora in scopul pentru care au fost introduse;
f) acceptarea de catre operatorii de depozite/incineratoare, in vederea eliminarii, a deseurilor introduse ilegal in tara si/sau a deseurilor introduse in tara in alte scopuri decat cel al eliminarii si care nu au putut fi utilizate in scopul pentru care au fost introduse.
(2) Tentativa se pedepseste.”
Art. 90
Articolul 17 din Ordonanta de urgenta privind regimul metalelor pretioase in Romania nr. 190/2000, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 77 din 29 ianuarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 91
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 243/2000 privind protectia atmosferei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 633 din 6 decembrie 2000, aprobata cu modificari si completari, prin Legea nr. 655/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 49 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 49 - Constituie infractiuni faptele mentionate mai jos si se pedepsesc dupa cum urmeaza:
a) cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda neelaborarea, de catre titularii activitatilor care constituie surse fixe importante de emisii, a planurilor pentru situatii de urgenta, care stabilesc masurile aplicabile in interiorul amplasamentului, precum si nesolicitarea aprobarii de la autoritatile competente pentru masurile stabilite a se aplica in afara amplasamentului;
b) cu inchisoare de la un an la 5 ani pentru neoprirea in caz de pericol iminent a functionarii instalatiilor care constituie sursa de pericol cu impact asupra calitatii aerului sau neanuntarea autoritatilor competente cu privire la pericol.”
2. Articolul 50 se abroga.
Art. 92
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 244/2000 privind siguranta barajelor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 96 din 4 februarie 2002, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 21, litera g) va avea urmatorul cuprins:
“g) nedeclararea barajelor detinute si a caracteristicilor acestora;”
2. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 23 - (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) executarea barajelor fara acordul de functionare in siguranta a barajului;
b) functionarea barajelor fara autorizatie de functionare in conditii de siguranta, punand in pericol populatia sau mediul;
c) neindeplinirea masurilor stabilite prin expertize avizate de CONSIB, punand in pericol siguranta constructiei, populatia sau mediul.
d) deteriorarea sau distrugerea aparaturii de masura si control montate in baraje, precum si folosirea unei aparaturi neetalonate.
(2) Daca infractiunile prevazute la alin.(1) sunt comise din culpa limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.”
3. Articolul 24 se abroga.
Art. 93
Ordonanta Guvernului nr. 43/2000 protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 951 din 24 noiembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 25 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 25 - Efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice, in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
2. Articolul 26 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 26 - Accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizarea prealabila prevazuta la art. 5 alin.(13) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda. ”
3. Articolul 27 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 27 - (1) Vanzarea sau oferirea spre vanzare a detectoarelor de metale fara autorizatia prevazuta la art. 5 alin.(10) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda
(2) Detectoarele oferite spre vanzare in conditiile alin.(1) se confisca.”
4. Articolul 31 se abroga.
5. Articolul 32 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 32 – (1) Neanuntarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrarile de construire ori de desfiintare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta la alin.(1), savarsita din culpa, se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 luna la 1 an sau cu amenda.”
Art. 94
Articolele 36 si 37 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 798 din 2 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare se abroga.
Art. 95
Articolul 70 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.748 din 14 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 96
Articolul 16 din Legea nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.771 din 23 august 2004 , se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 16 - Exercitarea dreptului de semnatura fara indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.”
Art. 97
Alineatul 3 al articolului 20 din Legea nr. 257/2001 privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 684 din 29 iulie 2005 se abroga.
Art. 98
Articolul 54 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938 din 20 noiembrie 2006, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 99
Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 429 din 31 iulie 2001, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 15 - (1) Persoanele fizice care presteaza, conform legii, in nume propriu servicii de certificare, precum si personalul angajat al furnizorului de servicii de certificare, persoana fizica sau juridica, sunt obligate sa pastreze secretul informatiilor incredintate in cadrul activitatii lor profesionale, cu exceptia celor in legatura cu care titularul certificatului accepta sa fie publicate sau comunicate tertilor.
(2) Obligatia prevazuta la alin. (1) incumba si personalului autoritatii de reglementare si supraveghere specializate in domeniu, precum si persoanelor imputernicite de aceasta.
(3) Incalcarea obligatiei prevazute la alin. (1) si (2) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
2. Alineatul 3 al articolului 16 va avea urmatorul cuprins:
„(3) Atunci cand se utilizeaza un pseudonim, identitatea reala a titularului nu poate fi divulgata de catre furnizorul de servicii de certificare decat cu consimtamantul titularului sau la cererea unei autoritati publice competente.”
Art. 100
Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 783 din 11 decembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2 - In prezenta lege, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
a) prin trafic de persoane se intelege faptele prevazute la art. 210 si 211 din Codul penal;
b) prin exploatarea unei persoane se intelege activitatile prevazute la art.182 din Codul penal.”
2. Articolele 12, 13, 15 – 20, 24 si 25 se abroga.
Art. 101
Articolul 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 104 din 7 februarie 2002, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 102
Articolul 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2001 privind acordarea pentru familiile cu venituri mici a tarifelor diferentiate la serviciile de alimentare cu apa si canalizare furnizate de Regia Autonoma a Apei Valea Jiului, pentru Proiectul privind alimentarea cu apa si protectia mediului in Valea Jiului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 145 din 23 martie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 526/2001, se abroga.
Art. 103
Articolul 42 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 168 din 5 martie 2008 se abroga.
Art. 104
Articolele 70 - 74 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr.243/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 105
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 112/2001 privind sanctionarea unor fapte savarsite in afara teritoriului tarii de cetateni romani sau de persoane fara cetatenie domiciliate in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 549 din 3 septembrie 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 252/2002 se abroga.
Art. 106
Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 538 din 1 septembrie 2001, aprobata, cu modificari prin Legea nr. 198/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La punctul 1 al articolului 19, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) cand atribuirea calitatii de consultant fiscal a fost obtinuta ca urmare a savarsirii unei infractiuni;
2. La articolul 19 punctul 2, dupa litera c) se introduce o noua litera, lit.d), cu urmatorul cuprins:
“d) cand atribuirea autorizatiei de functionare a fost obtinuta ca urmare a savarsirii unei infractiuni.”
3. Alineatul 2 al articolul 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Exercitarea activitatilor de consultanta fiscala de catre persoanele fizice care nu au dobandit calitatea de consultant fiscal potrivit prevederilor prezentei ordonante sau care nu au devenit membri activi ai Camerei, precum si de catre persoanele juridice care nu au fost autorizate de Camera sau care nu s-au inregistrat in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor comerciale de consultanta fiscala constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.“
Art. 107
Legea zootehniei nr. 72/2002 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 31 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 41 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 41 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda:
a) inscrierea in etichetele de prezentare a nutreturilor combinate a unor date care nu corespund cu compozitia chimica a acestora;
b) folosirea de pesticide sau de alte substante toxice fara avertizarea detinatorilor de animale din zona;
c) utilizarea in alte scopuri a fondurilor ce se constituie, conform legii, pentru lucrari privind intretinerea si imbunatatirea pajistilor;
d) executarea de lucrari de manipulare genetica la animale, fara drept.”
2. La articolul 42, alineatul 1, literele m) si n) vor avea urmatorul cuprins:
“m) producerea si vanzarea neautorizata de nutreturi combinate sau de aditivi furajeri;
n) schimbarea destinatiei suprafetelor de pajisti in alte categorii de folosinta, fara aprobare legala.”
Art. 108
Articolele 111 si 112 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 109
Articolele 49 si 50 din Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 633 din 14 septembrie 2007, cu modificarile ulterioare se abroga.
Art. 110
Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 343 din 23 mai 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 48, dupa litera i) se introduc doua noi litere, lit. j) si k), cu urmatorul cuprins:
„j) introducerea in tara de seminte fara avizul de specialitate al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sau neconforme cu reglementarile in vigoare;
k) comercializarea de seminte din import, neavizate de autoritatea de specialitate a Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sau fara respectarea prevederilor art. 18.”
2. Articolul 49 se abroga.
3. La articolul 50 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) cele de la lit. f), g), j) si k) cu amenda de la 3.400 lei la 5.600 lei.”
Art. 111
Articolele 23 - 25 din Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 338 din 21 mai 2002, se abroga.
Art. 112
Articolul 101 si alineatul (3) al articolului 103 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 772 din 12 noiembrie 2009, se abroga.
Art. 113
Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 959 din 29 noiembrie 2006, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul 2 al articolului 17 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Fara a aduce atingere prevederilor alin. (1), prin autoritati publice, in sensul art. 3 alin. (5), art. 5, art. 13, art. 15 alin. (2), art. 16 alin. (1) si (3) si art. 23 alin. (2), se intelege acele autoritati ale administratiei publice sau, acolo unde este cazul, instante de judecata, a caror competenta in materia respectiva este stabilita prin dispozitiile legale in vigoare, aplicabile in fiecare caz.”
2. Articolele 24 – 29 se abroga.
Art. 114
Articolele 23 si 24 din Legea nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 442 din 24 iunie 2002, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 115
Articolul 71 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 597 din 13 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 71 - Infractiuni si pedepse
Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) si (3) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
Art. 116
Legea audiovizualului nr. 504/2002 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 534 din 22 iulie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 901, litera a) va avea urmatorul cuprins:
„a) transmisia serviciilor de programe fara autorizatie tehnica;”
2. Articolul 96 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 96 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda transmisia serviciilor de programe de televiziune sau de radiodifuziune fara licenta de emisie sau licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru.
(2) In cazul savarsirii infractiunilor prevazute la alin. (1) instanta poate dispune si aplicarea dispozitiilor Codului penal privind confiscarea speciala.”
Art. 117
Legea nr. 546/2002 privind gratierea si procedura acordarii gratierii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 755 din 16 octombrie 2002, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 2 - Gratierea poate fi acordata individual, prin decret al Presedintelui Romaniei, potrivit art. 94 lit. d) din Constitutia Romaniei, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform art. 73 alin. (3) lit. i) din Constitutie.
2. Dupa alineatul (1) al articolului 3 se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins:
„(2) Decretul de gratiere individuala nu poate fi revocat.”
3. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 4 - Cererea de gratiere individuala, impreuna cu actele anexate, se adreseaza Presedintelui Romaniei si poate fi facuta de:
a) persoana fizica condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia;
b) sotul persoanei fizice condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate;
c) reprezentantul legal sau aparatorul persoanei juridice condamnate.”
4. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 5 - (1) Cererea de gratiere contine in mod obligatoriu datele de identificare a persoanei condamnate si pedeapsa pentru care se solicita gratierea.
(2) La cererea de gratiere formulata in cazul persoanei fizice se anexeaza, in copie legalizata, hotararea definitiva de condamnare, certificatul de cazier judiciar si, dupa caz, acte de stare civila, certificate medicale, rapoarte de ancheta sociala si alte acte pe care solicitantul le considera necesare in sustinerea cererii sale.
(3) La cererea de gratiere formulata in cazul persoanei juridice se anexeaza, in copie legalizata, hotararea definitiva de condamnare, adeverinta emisa de organul care a autorizat infiintarea persoanei juridice sau care a inregistrat persoana juridica din care sa rezulte antecedentele penale ale acesteia, precum si alte acte pe care solicitantul le considera necesare in sustinerea cererii sale.”
5. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 6 - (1) In vederea exercitarii prerogativei de gratiere, Presedintele Romaniei poate solicita, atunci cand socoteste necesar, avize consultative de la Ministerul Justitiei, care este obligat sa le inainteze in termen de 30 de zile de la data solicitarii.
(2) De asemenea, atunci cand considera necesar, Presedintele Romaniei poate solicita informatii cu privire la persoana fizica organelor administratiei publice locale, conducatorului locului de detentie, organelor judecatoresti si ale parchetelor, organelor de politie si altor institutii publice, precum si comandantului unitatii, pentru condamnatii militari.
(3) In cazul cererilor de gratiere formulate pentru persoana juridica Presedintele Romaniei poate solicita, atunci cand socoteste necesar, informatii de la registrul comertului, de la autoritatile cu atributii de control in domeniul fiscal si vamal, de la organul care a autorizat infiintarea persoanei juridice sau care a inregistrat persoana juridica,de la organele administratiei publice locale, precum si de la orice alta institutie publica.”
6. La articolul 8, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“a) datele de identificare a persoanei condamnate: numele, prenumele, prenumele parintilor, data si locul nasterii in cazul persoanei fizice, respectiv denumirea, sediul, cod de inregistrare fiscala, actul prin care s-a aprobat infiintarea cazul persoanei juridice;”
7. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 9 - (1) Prin decret se pot gratia una sau mai multe pedepse.
(2) Gratierea individuala in cazul persoanei fizice se acorda numai pentru pedepse sau masuri educative privative de libertate.
(3) Nu pot fi gratiate pedepsele deja executate, pedepsele a caror executare nu a inceput din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnarile cu suspendarea executarii pedepsei, precum si pedepsele complementare si cele accesorii aplicate persoanei fizice.
(4) In cazul persoanei juridice poate fi gratiata atat pedeapsa principala cat si pedepsele complementare prevazute de art.139 si 140 din Codul penal.
(5) Gratierea individuala nu are efect asupra laturii civile si asupra masurilor administrative pronuntate intr-o cauza penala.”
Art. 118
Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 904 din 12 decembrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 23 - (1) Constituie infractiunea de spalare a banilor si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani:
a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite a acestor bunuri sau in scopul de a ajuta persoana care a savarsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepsei;
b) ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni;
c) dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni.
(2) Fapta prevazuta in alin.(1) lit.a) si b) constituie infractiune si atunci cand aceasta a fost savarsita de catre autor sau de catre un participant la savarsirea faptei prevazute de legea penala din care provine bunul.
(3) Tentativa se pedepseste.
(4) Cunoasterea provenientei bunurilor sau scopul urmarit, pot fi deduse din circumstantele faptice obiective.”
2. Articolul 231 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 231 - (1) Persoana care a comis infractiunea prevazuta la art. 23, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a autorului sau a altor participanti la savarsirea acestei infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.
(2) Reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa prevazute de art. 23 se aplica si persoanei care denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a autorului sau altor participanti la savarsirea faptei prevazute de legea penala din care provine bunul.”
3. Articolul 24 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 24 - (1) Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 18 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
4. Articolul 25 se abroga.
Art. 119
Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 964 din 28 decembrie 2002, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, litera h) va avea urmatorul cuprins:
“h) infractiunea grava este infractiunea care face parte din una dintre urmatoarele categorii: genocid si infractiuni contra umanitatii si infractiuni de razboi, infractiunile contra securitatii nationale, terorism, omor, infractiunile privind traficul de droguri, traficul de persoane, traficul de minori, spalarea banilor, falsificarea de monede sau de alte valori, infractiunile privitoare la nerespectarea regimului armelor, munitiilor, materialelor explozive, nucleare sau al altor materii radioactive, infractiunile de coruptie, precum si orice alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii al carei maxim special este de cel putin 10 ani.”
2. La articolul 2, litera i) se abroga.
3. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 19 - Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.”
4. Articolele 20 si 21 se abroga.
Art. 120
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2002, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 107/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“c) prin persoana vinovata de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii se intelege orice persoana condamnata definitiv de catre o instanta judecatoreasca romana sau straina ori printr-o hotarare recunoscuta potrivit legii, pentru una sau mai multe infractiuni contra pacii si omenirii, precum si persoana din conducerea unei organizatii al carei caracter criminal a fost constatat prin hotararea unei instante penale internationale;”
2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 3 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma a unui astfel de grup.
(2) Daca faptele prevazute in alin.(1) au fost urmate de savarsirea unei infractiuni, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(3) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevazute in alin.(1), daca denunta autoritatilor organizatia, inainte ca acesta sa fi fost descoperit si sa se fi inceput savarsirea vreuneia dintre infractiunile care intra in scopul grupului.
(4) Daca persoana care a savarsit una dintre faptele prevazute in alin.(1)-(2) inlesneste, in cursul urmaririi penale, aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a unuia sau mai multor membri ai unui grup infractional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.”
3. Alineatul (1) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Confectionarea, punerea in circulatie sau detinerea in vederea punerii in circulatie de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
4. Dupa alineatul (2) al articolului 4, se introduce un nou alineat, alin. (21), cu urmatorul cuprins:
„(21) Distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, in orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale rasiste si xenofobe constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
5. Alineatul (3) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1), (2) sau (21), daca este savarsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public.”
6. Alineatul (1) al articolului 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(1) Promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
7. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 6 - (1) Negarea, contestarea, aprobarea sau justificarea, prin orice mijloace, in public, a Holocaustului, genocidului sau a crimelor contra umanitatii ori a efectelor acestora se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, in orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale ce neaga, minimalizeaza in mod evident, aproba sau justifica genocidul sau crimele impotriva umanitatii, astfel cum sunt definite in dreptul international si recunoscute ca atare printr-o hotarare definitiva a Tribunalului Militar International infiintat prin Acordul de la Londra, la data de 18 aprilie 1945, a Tribunalului Penal International pentru fosta Yugoslavie, a Tribunalului Penal International pentru Rwanda, a Curtea Penala Internationala sau a oricarui alt tribunal penal international infiintat prin instrumente internationale relevante si a caror competenta este recunoscuta de statul roman constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.”
8. Dupa articolul 6, se introduce un articol nou, art. 61, cu urmatorul cuprins:
„Art. 61 - (1) Amenintarea unei persoane sau a unui grup de persoane, prin intermediul unui sistem informatic, cu savarsirea unei infractiuni pentru care maximul pedepsei prevazute de lege este inchisoarea de cel putin 5 ani, pe motiv de rasa, culoare, ascendenta sau origine nationala ori etnica, sau in considerarea religiei daca aceasta este folosita ca pretext pentru oricare dintre motivele aratate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Art. 121
Articolul 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2002 privind reglementarea dreptului de proprietate al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania asupra lacasurilor de cult, cimitirelor si altor bunuri destinate activitatilor cultului mozaic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.223 din 3 aprilie 2002, aprobata, cu modificari prin Legea nr. 598/2002, se abroga.
Art. 122
Articolul 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 503/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13 - (1) Sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie infractiunile prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, savarsite in una dintre urmatoarele conditii:
a) daca, indiferent de calitatea persoanelor care le-au comis, au cauzat o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a 200.000 euro ori daca valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie este mai mare decat echivalentul in lei a 10.000 de euro;
b) daca, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie, sunt comise de catre: deputati; senatori; membrii din Romania ai Parlamentului European; membrul desemnat de Romania in Comisia Europeana; membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat si asimilatii acestora; consilieri ai ministrilor; judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Curtii Constitutionale; ceilalti judecatori si procurori; membrii Consiliului Superior al Magistraturii; presedintele Consiliului Legislativ si loctiitorul acestuia; Avocatul Poporului si adjunctii sai; consilierii prezidentiali si consilierii de stat din cadrul Administratiei Prezidentiale; consilierii de stat ai primului-ministru; membrii si controlorii financiari ai Curtii de Conturi si ai camerelor judetene de conturi; guvernatorul, prim-viceguvernatorul si viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei; presedintele si vicepresedintele Consiliului Concurentei; ofiteri, amirali, generali si maresali; ofiteri de politie; presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene; primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti; primarii si viceprimarii sectoarelor municipiului Bucuresti; primarii si viceprimarii municipiilor; consilierii judeteni; prefectii si subprefectii; conducatorii autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale si persoanele cu functii de control din cadrul acestora, cu exceptia conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice de la nivelul oraselor si comunelor si a persoanelor cu functii de control din cadrul acestora; avocatii; notarii publici; executorii judecatoresti; consilierii de probatiune; expertii oficiali; comisarii Garzii Financiare; personalul vamal; persoanele care detin functii de conducere, de la director inclusiv, in cadrul regiilor autonome de interes national, al companiilor si societatilor nationale, al bancilor si societatilor comerciale la care statul este actionar majoritar, al institutiilor publice care au atributii in procesul de privatizare si al unitatilor centrale financiar-bancare; persoanele prevazute la art. 293 si 294 din Codul penal; lichidatorii judiciari; executorii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului;
c) impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene;
d) daca s-a cauzat o paguba mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro, in cazul infractiunilor prevazute la art. 295, 297, 298 din Codul penal si al infractiunilor prevazute in Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
(2) Procurorii specializati din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza in mod obligatoriu urmarirea penala pentru infractiunile prevazute la alin. (1).
(3) Urmarirea penala in cauzele privind infractiunile prevazute la alin. (1), savarsite de militarii in activitate, se efectueaza de procurori militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, indiferent de gradul militar pe care il au persoanele cercetate.”
Art. 123
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 311 din 10 mai 2002, aprobata cu modificari prin Legea nr. 60/2003, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 11 - (1) Neluarea de catre proprietarul cainelui sau detinatorul temporar al acestuia a masurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, daca acesta a avut loc, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) a produs urmari dintre cele prevazute in art. 193 alin.(2), art. 194 sau art. 195 din Codul penal, maximul special al pedepselor prevazute in aceste articole se majoreaza cu 2 ani .
(3) Daca fapta prevazuta la alin.(1) este comisa din culpa, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 192 sau 196 Cod penal.
(4) In cazul infractiunilor prevazute la alin.(1), precum si in cazul in care fapta a produs urmarile prevazute de art. 193 alin.(2) sau art. 196 din Codul penal, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.”
2. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 13 - Importul sau comercializarea cainilor din rasele prevazute la art. 1 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
3. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 14 - Fapta persoanei de a organiza lupte intre caini, de a-i pregati in acest scop, precum si de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
4. Articolul 15 alin.(1) va avea urmatorul cuprins:
“(1) Ridicarea cainilor in vederea confiscarii se face de catre politie, cu sprijinul personalului instruit in acest sens, angajat al consiliilor locale, in termen de cel mult doua zile de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare..
(2) Cainii prevazuti la alin. (1) vor fi cazati in adaposturile Serviciului pentru gestionarea cainilor fara stapan, in vederea plasarii lor in grija organizatiilor pentru protectia animalelor, care vor proceda conform reglementarilor proprii.”
5. Articolul 16 se abroga.
6. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 17 - Nu constituie infractiune faptele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta daca victima actelor incriminate a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de caine”.
Art. 124
Articolul 311 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2002 privind reglementarea depozitarii semintelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea si constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 828 din 18 noiembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 149/2003, cu modificarile si completarile ulterioare se abroga.
Art. 125
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 431 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 431 - (1) Furnizarea de informatii contractantului, care s-au dovedit de natura sa il favorizeze in mod neloial pe acesta in cadrul procedurii pentru incheierea acordurilor de compensare sau a unei tranzactii prin compensare, precum si in cadrul executarii obligatiei de compensare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achizitii publice pe o perioada de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si intelegerea contractantului cu membri ai Agentiei sau cu agenti economici romani, in scopul denaturarii rezultatului procedurii de incheiere a acordurilor de compensare sau de executare a obligatiei de compensare.”
2. Alineatul (1) al articolului 46 va avea urmatorul cuprins:
“(1) Contractantului care savarseste o contraventie prin incalcarea dispozitiilor prezentului act normativ, i se va interzice participarea la orice alta achizitie de acest tip, in Romania, pe o durata de la unu la 3 ani.”
Art. 126
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, aprobata prin Legea nr. 357/2003, cu completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolele 138 si 139 se abroga.
2. Articolul 140 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 140 - Organizarea de catre straini, pe teritoriul Romaniei, a unui partid politic sau a altei organizatii ori grupari dintre cele prevazute la art. 4 alin. (2), aderarea unui strain la acestea, precum si initierea, organizarea si participarea la manifestatii sau intruniri care aduc atingere ordinii publice si sigurantei nationale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
3. Articolele 141 si 142 se abroga.
Art. 127
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolele 85 - 94 se abroga.
2. La articolul 111 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin.(1) si la art. 339 alin.(3) si (4) din Codul penal
3. Alineatele (3) si (5) ale articolului 111 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. a) si d), precum si in cele mentionate la art. 334 alin.(2) si (4), art. 335 alin.(2), art. 336, art. 337, art. 338 alin.(1), art. 339 alin.(2) si (4) din Codul penal si la art. 102 alin.(3) lit. a) si c) din prezenta ordonanta de urgenta, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.
(5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g), art. 334 alin. (1) si (3) din Codul penal, art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3) lit. b) si e), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.
4. La articolul 113 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) la incetarea masurii de siguranta prevazute la art. 108 lit. c) din Codul penal”.
5. La articolul 114 alineatul (1), literele b) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2) si (4) din Codul penal;
(…)
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.”
6. Dupa articolul 133 se introduce un nou articol, art. 1331, cu urmatorul cuprins:
“Art. 1331 - Substantele sau produsele stupefiante prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, precum si medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Sanatatii, iar lista acestora se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”
7. La articolul 136, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) Ministerul Sanatatii, pentru prevederile art. 22 alin. (2), (5) si (7) si ale art. 125 lit. a);”
Art. 128
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2002 privind gospodarirea integrata a zonei costiere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 965 din 28 decembrie 2002, aprobata, cu modificari si completari prin Legea nr. 280/2003, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 80 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 80 - Evacuarea, aruncarea sau injectarea in zona costiera sau in zona de protectie a apelor uzate, deseurilor, reziduurilor sau produselor de orice fel, care contin substante in stare solida, lichida sau gazoasa, bacterii ori microbi in cantitati sau concentratii care pot schimba caracteristicile zonei, facand-o astfel daunatoare pentru sanatatea persoanelor, viata animalelor si mediul ori pentru fondul piscicol Constituie infractiuni si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
2. Articolul 81 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 81 - Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda lei urmatoarele fapte:
a) exploatarea de agregate minerale in zona costiera si in zonele de protectie;
b) taierea ori distrugerea arborilor, arbustilor, tufelor si a culturilor perene din zona costiera;
c) continuarea activitatilor dupa incetarea drepturilor obtinute in baza prezentei ordonante de urgenta;
d) utilizarea produselor chimice toxice in exploatarile piscicole situate in zona costiera;
e) introducerea in unitatile de acvacultura de specii exotice, fara avizul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si gospodarirea apelor;
f) utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor pe baza de azotati pentru ingrijirea padurilor din zona costiera;
g) desecarea zonelor umede din zona costiera pentru infiintarea de plantatii;
h) acordarea de acte tehnico-juridice pentru depozitarea, evacuarea sau introducerea in mediul din zona costiera a substantelor prevazute in anexa nr. 2;
i) utilizarea in zona costiera a materialelor de constructii neecologice, precum si a adezivilor toxici;
j) accesul tuturor tipurilor de autovehicule, cu exceptia celor pentru aprovizionare si intretinere, in zona dunelor, plajelor si a habitatelor vulnerabile;
k) constructia si ocuparea de terenuri in zonele delimitate in planurile de amenajare a teritoriului ca zone cu risc natural de inundatii si eroziuni.”
Art. 129
Alineatul 5 al articolului 12 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.82 din 1 februarie 2002, aprobata, cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 130
Articolul 9 din Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 44 din 18 ianuarie 2008, se abroga.
Art. 131
La articolul 9 alineatul (1) litera d) din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 45 din 28 ianuarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„1. cazierul judiciar al persoanei desemnate, din care sa rezulte ca aceasta nu a fost condamnata pentru:
- infractiuni contra sigurantei pe drumurile publice;
- infractiuni privind traficul si consumul de droguri;
- infractiuni de omor;
- infractiuni privind traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile;
- infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale;
- infractiuni de talharie.”
Art. 132
Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 50 din 29 ianuarie 2003, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) grup infractional organizat - grupul definit la art. 367 alin.(6) din Codul penal;
b) infractiune grava - infractiunea pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii al carei maxim special este mai mare de 5 ani;”
2. Articolele 7 – 10 si 13 se abroga.
3. In tot cuprinsul legii, trimiterile la art. 7 se vor considera facute la art. 367 din Codul penal.
Art. 133
Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolele 277-279 se abroga.
2. Articolul 2801 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 2801 - Incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
Art. 134
Articolul 53 din Legea sindicatelor nr. 54/2003 , publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 73 din 5 februarie 2003, se abroga.
Art. 135
Legea minelor nr. 85/2003, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 197 din 27 martie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul 2 al articolului 57 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Executarea de activitati miniere fara permis sau licenta, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 29, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
2. Alineatul 3 al articolului 57 se abroga.
Art. 136
Articolul 27 din Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 222 din 3 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 27 - (1) Manipularea cadavrelor cu incalcarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 500 la 3000 lei.
(2) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la alin. 1 se face de catre organele de politie.
(3) Contraventiei prevazute la alin.(1) ii sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Art. 137
Articolul 10 din Legea creditului agricol pentru productie nr. 150/2003 , publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276 din 19 aprilie 2003, cu modificarile, se abroga.
Art. 138
Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La Capitolul III - Infractiuni si contraventii al Titlului III - Prevenirea si combaterea criminalitatii informatice din cadrul Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, Sectiunea 1 - Infractiuni contra confidentialitatii si integritatii datelor si sistemelor informatice, alcatuita din articolele 42 - 47, se abroga.
2. La Capitolul III - Infractiuni si contraventii al Titlului III - Prevenirea si combaterea criminalitatii informatice din cadrul Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, Sectiunea 2 – Infractiuni informatice, alcatuita din articolele 48 – 50, se abroga.
3. La Capitolul III - Infractiuni si contraventii al Titlului III - Prevenirea si combaterea criminalitatii informatice din cadrul Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, Sectiunea 3 – Pornografia infantila prin sisteme informatice, alcatuita din articolul 51, se abroga.
4. Alineatul 2 al articolului 821 din Sectiunea a 2 – a - Incompatibilitati privind calitatea de parlamentar, a Capitolului III – Incompatibilitati, din cadrul Titlului IV - Conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice, a Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, va avea urmatorul cuprins:
„(2) Deputatul sau senatorul aflat in situatia prevazuta la alin.(1) nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind:
a) infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) infractiunile prevazute in Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) infractiunile de trafic si exploatare a persoanelor vulnerabile, prevazute in art. 209 – 217 din Codul penal;
d) infractiunea de spalare a banilor, prevazuta in Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificarile ulterioare;
e) infractiunile contra securitatii nationale, prevazute in art. 394 – 410 si 412 din Codul penal;
f) infractiunile contra infaptuirii justitiei, prevazute in art. 266 - 288 din Codul penal;
g) infractiunile de genocid, contra umanitatii si de razboi, prevazute in art. 438 - 445 din Codul penal.”
5. Articolele 222 si 224 din Sectiunea a 10 – a - Interdictii. Sanctiuni, a Capitolului I – Grupurile de interes economic, din cadrul Titlului V - Grupurile de interes economic, a Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, se abroga.
6. Articolul 225 din Sectiunea a 10 – a - Interdictii. Sanctiuni, a Capitolului I – Grupurile de interes economic, din cadrul Titlului V - Grupurile de interes economic, a Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, va avea urmatorul cuprins:
“Art. 225 - (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda fondatorul, administratorul sau reprezentantul legal al grupului, care:
a) foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura grupul intr-un scop contrar intereselor acestuia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta persoana juridica in care are interese direct sau indirect;
b) se imprumuta, sub orice forma, in alte conditii decat cele expres permise de lege, direct sau printr-o persoana interpusa, de la grupul pe care il administreaza, de la o societate controlata de acesta sau face ca una dintre aceste persoane juridice sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
c) incalca dispozitiile art. 165 alin. (3).
(2) Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani persoana prevazuta la alin.(1), care incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive sau care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara ori contrarii celor rezultate din aceasta.”
7. Articolul 226 din Sectiunea a 10 – a - Interdictii. Sanctiuni, a Capitolului I – Grupurile de interes economic, din cadrul Titlului V - Grupurile de interes economic, a Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, va avea urmatorul cuprins:
“Art. 226 - Se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda administratorul ori reprezentantul legal al grupului, care:
a) indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la fuziunea ori la divizarea acesteia sau la reducerea capitalului grupului, inainte de expirarea termenelor prevazute de lege;
b) indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la reducerea capitalului grupului, fara ca membrii sa fi fost executati pentru efectuarea varsamantului datorat ori fara ca acestia sa fi fost scutiti prin hotararea adunarii generale de plata varsamintelor ulterioare;
c) indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la fuziunea, divizarea, dizolvarea, reorganizarea sau reducerea capitalului social, fara informarea organului judiciar ori cu incalcarea interdictiei stabilite de acesta, in cazul in care fata de societatea comerciala s-a inceput urmarirea penala.”
8. Articolul 228 din Sectiunea a 10 – a - Interdictii. Sanctiuni, a Capitolului I – Grupurile de interes economic, din cadrul Titlului V - Grupurile de interes economic, a Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, va avea urmatorul cuprins:
“Art. 228 - Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda fondatorul, administratorul si cenzorul care exercita functiile ori insarcinarile lor cu incalcarea dispozitiilor art. 120 alin.(3) si (4) referitoare la incompatibilitate.”
9. Articolul 231 din Sectiunea a 10 – a - Interdictii. Sanctiuni, a Capitolului I – Grupurile de interes economic, din cadrul Titlului V - Grupurile de interes economic, a Cartii I - Reglementari generale pentru prevenirea si combaterea coruptiei, se abroga.
Art. 139
Legea nr. 191/2003 privind infractiunile la regimul transportului naval, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 332 din 16 mai 2003, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2 - (1) Conducerea unei nave de catre o persoana fara brevet sau fara certificat de capacitate corespunzator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta comandantului sau a altei persoane care incredinteaza cu stiinta conducerea navei unei persoane fara brevet sau certificat de capacitate corespunzator ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si fapta persoanei care incredinteaza cu stiinta conducerea navei unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta unor substante psihoactive.”
2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3 - Punerea in navigatie a unei nave fara a avea echipaj minim de siguranta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.”
3. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4 - (1) Exercitarea atributiilor de serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante interzise de autoritatea de reglementare constituie infractiune si se pedepseste cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) este savarsita de catre personalul navigant care asigura direct siguranta navigatiei, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(3) Este considerata sub influenta bauturilor alcoolice persoana care are o imbibatie alcoolica in sange de pana la 0,80 g/l alcool pur in sange.”
4. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5 - (1) Exercitarea atributiilor de serviciu de catre o persoana care are in sange o imbibatie alcoolica mai mare de 0,80 g/l alcool pur in sange sau se afla sub influenta unor substante psihoactive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) este savarsita de personalul navigant care asigura direct siguranta navigatiei, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.”
5. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 6 - Refuzul de a se supune sau sustragerea persoanelor prevazute la art. 4 si 5 de la prelevarea de mostre biologice necesare stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unei substante psihoactive, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
6. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 7 -(1) Parasirea postului sau a navei fara aprobare, de catre un membru al echipajului ori de catre pilot, in timpul efectuarii serviciului, daca prin aceasta s-ar fi putut intrerupe navigatia ori pune in pericol siguranta navei, a incarcaturii sau a echipajului, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) este savarsita de comandant sau de inlocuitorul acestuia, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.”
7. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 8 - (1) Fapta de a dormi in timpul serviciului de cart sau de garda, daca prin aceasta s-ar fi putut intrerupe navigatia ori pune in pericol siguranta navei, a incarcaturii sau a echipajului, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin.(1) a avut ca urmare un accident de navigatie ce a produs consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.”
8. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 9 - Parasirea navei de catre comandant in caz de pericol, inainte de a-si fi exercitat indatoririle de serviciu pentru salvarea navei si a echipajului, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.”
9. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 10 - (1) Fapta comandantului unei nave de a nu-si indeplini obligatiile de asistenta si salvare a navelor si a persoanelor aflate in pericol pe apa ori, in caz de abordaj, de a nu comunica celorlalte nave, datele necesare identificarii navei proprii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
(2) Daca faptele prevazute la alin.(1) au fost savarsite din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.”
10. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 11 - Schimbarea pozitiei, scoaterea din functiune, avarierea grava sau distrugerea unui semnal de navigatie costier sau plutitor, daca prin aceasta s-ar fi putut pune in pericol siguranta navigatiei constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 la 7 ani.”
11. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 12 - Daca faptele prevazute la art. 2 - 5 si art. 7 - 11 au avut ca urmare un accident de navigatie, ce a produs consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.”
12. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13 – Preluarea fara drept a comenzii sau a controlului unei nave se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.”
13. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 14 – (1) Constituie infractiuni si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 5 ani savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte:
a) impiedicarea indeplinirii atributiilor de serviciu ale personalului navigant ambarcat, de punte, de masini si de telecomunicatii
b) comunicarea unor informatii false, daca a pus in pericol siguranta navigatiei;
c) falsificarea sau distrugerea jurnalelor de bord sau de masini;
d) distrugerea ori avarierea echipamentelor de navigatie sau perturbarea functionarii lor.
(2) Distrugerea sau avarierea unei nave ori a incarcaturii acesteia se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.”
14. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 15 – Plasarea pe o nava a unui dispozitiv, obiect ori substanta apta sa distruga nava sau sa cauzeze acesteia ori incarcaturii pagube de natura sa puna in pericol siguranta navigatiei, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.”
15. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
Art. 16 – (1) Faptele prevazute la art. 13, 14 alin.(1) si 15, savarsite in scopul devierii navei de la itinerarul sau constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Avarierea unei nave in scopul prevazut la alin.(1) se sanctioneaza cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.”
16. Articolul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 17 – (1) Luarea in stapanire a unei platforme fixe sau exercitarea controlului asupra acesteia, prin violenta ori amenintare cu violenta constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si distrugerea unei platforme fixe sau cauzarea unor pagube de natura sa puna in pericol securitatea acesteia.”
17. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 18 – (1) Plasarea pe o platforma fixa, a unui dispozitiv sau a unei substante apte sa distruga platforma fixa ori de natura sa puna in pericol siguranta acesteia constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) In intelesul prezentei legi, platforma fixa desemneaza o insula artificiala, o instalatie sau o lucrare atasata permanent de fundul marii ori de cel al unei ape interioare, in vederea explorarii sau exploatarii resurselor ori pentru alte scopuri economice.”
18. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 19 – Daca faptele prevazute la art. 13 - 17 au avut ca urmare consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.”
19. Articolul 20 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 20 – Tentativa infractiunilor prevazute la art. 13 - 18 se pedepseste.”
20. Articolul 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 21 – (1) Blocarea senalului navigabil, a unei dane sau zone a bazinului portuar si neexecutarea ordinului capitanului portului privind masurile de deblocare, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Daca fapta a avut ca urmare intreruperea navigatiei ori a activitatii portuare sau punerea in pericol a sigurantei navigatiei ori a portului, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.”
21. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 22 – Transportul de marfuri periculoase la bordul navelor in apele nationale navigabile fara respectarea prevederilor legale cu privire la stivuire, ambalare, etichetare, masuri de protectie, daca s-ar fi putut pune in pericol siguranta navigatiei, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
22. Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 24 – Lovirea sau alte violente ori vatamarea corporala, savarsite de catre inferior asupra superiorului sau de catre superior asupra inferiorului in timpul ori in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de Codul penal pentru aceste infractiuni, ale carei limite se majoreaza cu o treime.”
23. Articolul 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 26 – (1) Actiunea penala pentru infractiunile prevazute la art. 23 alin.(1), si art. 25 se pune in miscare la sesizarea comandantului sau a proprietarului ori a operatorului navei, dupa caz.
(2) Actiunea penala pentru infractiunea prevazuta la art. 23 alin.(2) se pune in miscare la sesizarea proprietarului sau a operatorului navei ori a organelor abilitate ale autoritatii navale, dupa caz.
(3) Actiunea penala pentru infractiunea de lovire sau alte violente, precum si cea de vatamare corporala prevazuta la art. 24 se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.”
24. Articolul 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 27 - Folosirea carnetului de marinar, a brevetului sau a certificatului de capacitate apartinand altei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
25. Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 28 - (1) Arborarea fara drept a pavilionului roman ori punerea in exploatare sau navigatie a unei nave neinregistrate constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si arborarea fara drept a pavilionului unei alte tari decat cel inscris in actul de nationalitate, de catre o nava straina sau romana care trece prin apele nationale navigabile ale Romaniei.”
26. Articolul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 29 - Fapta comandantului ori a altui membru al echipajului care, in urma producerii unui accident de navigatie, ordona sau face ca nava sa paraseasca locul faptei, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
27. Dupa alineatul (1) al articolului 30, se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins:
„(2) Tentativa se pedepseste.”
28. Articolele 31, 32 si 33 alin.(2) se abroga.
29. Articolul 37 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 37 - Infractiunile prevazute la art. 12 - 21 se judeca in prima instanta de sectiile maritime si fluviale ale tribunalelor.”
Art. 140
Legea nr. 196/2003 privind prevenirea si combaterea pornografiei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 87 din 4 februarie 2008, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 9 - Racolarea, determinarea sau folosirea unei persoane majore lipsite de discernamant la comiterea unor acte cu caracter obscen, in scopul producerii de materiale pornografice se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
2. Articolele 10 - 12 se abroga.
Art. 141
Articolul 36 din Legea muzeelor si a colectiilor publice nr. 311/2003 -, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 15 noiembrie 2006, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 142
Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 525 din 22 iulie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 58 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 58 - Desfasurarea de activitati de paza sau protectie, de proiectare, producere, instalare si intretinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fara atestat sau fara licenta de functionare prevazuta de lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
2. Articolul 59 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 59 - Implicarea conducatorilor unitatilor cu paza proprie sau a personalului societatilor specializate de paza si protectie in desfasurarea de actiuni de forta, executari silite, recuperari de debite, conflicte de munca ori de opunere la desfasurarea actiunilor de restabilire a ordinii de drept de catre autoritatile publice competente, precum si nerespectarea dispozitiilor art. 21 se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Art. 143
Articolul 241 din Legea nr. 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 635 din 5 septembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 144
Articolul 51 din Legea nr. 477/2003 privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 824 din 20 noiembrie 2003, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 145
Articolul 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 119 din 25 februarie 2003, aprobata prin Legea nr. 245/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 146
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2003 privind procedura aprobarii tacite, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 25 aprilie 2003, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 486/2003, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 15 - Fapta unei persoane de a invoca in fata unei autoritati sau institutii publice existenta unei autorizari ca urmare a procedurii aprobarii tacite, omitand cu stiinta prezentarea raspunsului sau a notificarii primite in cadrul procesului de autorizare potrivit art. 6 alin. (4), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
2. Articolul 152 se abroga.
Art. 147
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2003 pentru exprimarea votului prin mijloace electronice la referendumul national privind revizuirea Constitutiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 716 din 14 octombrie 2003, aprobata prin Legea nr. 542/2003,, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Titlul Capitolului III va avea urmatorul cuprins:
„Capitolul III - Contraventii”
2. La articolul 13 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
„a) inmanarea unui plic sigilat continand datele de acces unei persoane care nu prezinta actul de identitate;”
3. Articolul 14 se abroga.
Art. 148
Articolul 35 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 747 din 26 octombrie 2003, aprobata cu completari prin Legea nr. 41/2004, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 149
Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Titlul Capitolului V se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Capitolul V - Contraventii”
2. La articolul 103 litera n) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„n) inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate;”
3. La articolul 103, dupa litera t) se introduce o noua litera, lit.t), cu urmatorul cuprins:
„t) tiparirea, fara drept, de buletine de vot in vederea utilizarii acestora in ziua alegerii.”
4. Articolul 104 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 104 - Contraventiile prevazute la art. 103 lit. h), i), l), t) si t se sanctioneaza cu amenda de la 600 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. c), d), e) si f), cu amenda de la 1.000 lei la 1.400 lei, cele prevazute la lit. j), k), o), p), q), r), s) si s), cu amenda de la 1.400 lei la 2.000 lei, iar cele prevazute la lit. a), b), g), m) si n), cu amenda de la 2.200 lei la 3.000 lei”.
5. La articolul 105 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) politisti, pentru faptele prevazute la art. 103 lit. a), b), g), h), i), k), l), m), n), q) si t;”
6. Articolele 106 – 115 se abroga.
7. Articolul 116 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 116 - Bunurile destinate sau folosite la savarsirea contraventiilor prevazute la art. 103 lit. i), r) si t) sau rezultate din comiterea acestora se confisca.”
Art. 150
Legea imbunatatirilor funciare nr. 138/2004 , republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 88 din 13 februarie 2009, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 82 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 82 - (1) Impiedicarea prin violenta sau amenintare a specialistului imputernicit, in conditiile legii, cu inspectia infrastructurii de imbunatatiri funciare sau cu efectuarea de lucrari de exploatare, intretinere si reparatii ale acestei infrastructuri de a-si indeplini atributiile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda;
(2) Pornirea instalatiilor de irigatie pentru udarea culturilor de pe terenurile situate pe teritoriul unei organizatii sau federatii ori in cadrul unei amenajari de irigatii aflate in administrarea Administratiei, fara imputernicirea organizatiei sau federatiei ori fara incheierea prealabila a unui contract sezonier cu Administratia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
2. La articolul 83 alineatul (1), dupa litera k) se introduce o noua litera, lit.l), cu urmatorul cuprins:
“l) fapta presedintelui consiliului de administratie ori a directorului unei organizatii sau federatii de a nu depune la Oficiul de reglementare situatia veniturilor anuale si situatiile financiare auditate.”
3. La articolul 83 alineatul (2) litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“d) cele prevazute la lit. g) - l), cu amenda de la 7.000 lei la 15.000 lei;”
Art. 151
Articolul 70 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 31 mai 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 152
Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 531 din 14 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 23 – (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) uciderea animalelor, cu intentie, fara drept;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive;
c) organizarea de lupte intre animale sau cu animale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
h) ranirea sau schingiuirea animalelor;
i) interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor.
(2) In cazul condamnarii pentru una dintre infractiunile in alin.(1) instanta poate dispune, ca pedeapsa complementara, interdictia de a detine animale pentru o perioada de la unu la 5 ani.”
2. Dupa articolul 23 se introduce un nou articol, art. 231, cu urmatorul cuprins:
„Art. 231 - (1) Constituie contraventi i urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 5 alin. (1);
b) nerespectarea dispozitiilor art. 6 alin.(2) lit. e), f), g), k) si m);
c) nerespectarea dispozitiilor art. 12;
d) nerespectarea dispozitiilor art. 26 alin. (3).”
(2) Contraventiile prevazute la alin.(1) se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 3000 de lei.”
3. Articolul 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 25. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art.231 se fac de persoane imputernicite, potrivit atributiilor de serviciu, din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al Ministerului Administratiei si Internelor.
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la art. 231, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
(3) Contraventiilor prevazute la art. 231 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.”
Art. 153
La articolul 20 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica, infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Psihologilor din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 1 iunie 2004, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“a) psihologul care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni in imprejurari legate de exercitarea profesiei de psiholog;”
Art. 154
Articolul 57 din Legea petrolului nr. 238/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 535 din 15 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 57 - Executarea de operatiuni petroliere fara permis sau acord petrolier constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.”
Art. 155
Articolele 132 si 133 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 156
Alineatul (2) al articolului 76 din Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 19 noiembrie 2009, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Fapta persoanei care, fara drept, intermediaza adoptarea unui copil, in scopul obtinerii de foloase materiale se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
Art. 157
Articolul 14 din Legea consortiilor universitare nr. 287/2004 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 614 din 7 iulie 2004, se abroga.
Art. 158
Alineatul (2) al articolului 64 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 22 septembrie 2009, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Functionarii publici cu statut special pot fi mentinuti in activitate ca functionari publici cu statut special in functiile publice pe care le detin in cazul cand, pentru o infractiune savarsita din culpa, s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei, suspendarea executarii pedepsei ori s-a aplicat pedeapsa amenzii. Mentinerea in activitate se dispune in baza aprobarii persoanelor care acorda gradele profesionale prevazute la art. 26, la propunerea directorului unitatii.”
Art. 159
Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 30 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 15 alineatul (1), litera d) va avea urmatorul cuprins:
“d) nu sunt inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie;”
2. Articolele 136 – 138 se abroga.
Art. 160
Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 571 din 29 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 10 litera b), punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
„2. este incapabil ori a fost condamnat pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare sau pentru cele prevazute de prezenta lege.”
2. Alineatul (6) al articolului 46 va avea urmatorul cuprins:
„(6) Fondul va suspenda orice plata pentru investitorii care se afla in cercetare penala, in legatura cu o actiune decurgand din sau avand legatura cu spalarea banilor, pana la pronuntarea unei hotarari definitive de catre instanta competenta.”
3. La articolul 276, litera c) se abroga.
4. Articolul 279 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 279 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi:
a) prezentarea de catre administratorul, directorul sau directorul executiv al societatii catre actionari de situatii financiare inexacte sau de informatii nereale privind conditiile economice ale societatii.
b) savarsirea faptelor prevazute de art. 245-248;
c) accesarea cu intentie de catre persoane neautorizate a sistemelor electronice de tranzactionare, de depozitare sau de compensare-decontare.”
Art. 161
Legea gazelor nr. 351/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 103 se abroga.
2. Articolul 104 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 104 - Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a consumului de gaze naturale furnizate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
3. Articolul 105 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 105 - Deteriorarea, modificarea fara drept a componentelor obiectivelor de productie, inmagazinare, transport si distributie a gazelor naturale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
4. Articolul 106 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 106 - Executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul acordarii directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
5. Articolul 107 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 107 - In cazurile in care infractiunile prevazute la art. 104 - 106 sunt savarsite de un salariat al unui titular de licenta, limitele speciale de pedeapsa se majoreaza cu jumatate.
6. Articolul 108 se abroga.
Art. 162
Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 887 din 29 septembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 76 va avea urmatorul cuprins:
„(3) Calitatea de membru al unui birou electoral inceteaza de drept in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni prevazute de art. 385-391 din Codul penal sau in conditiile prevazute de art. 262 alin. (5). Constatarea incetarii de drept a calitatii de membru al unui birou electoral se face, in termen de 48 de ore de la intervenirea cazului, de catre presedintele biroului electoral ierarhic superior, iar in cazul Biroului Electoral Central, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.”
2. Alineatul (5) al articolului 23 va avea urmatorul cuprins:
“(5) Biroul Electoral Central preda Autoritatii Electorale Permanente dosarele cuprinzand copiile de pe listele electorale permanente si tabelele utilizate in cadrul sectiilor de votare la ambele tururi de scrutin, precum si declaratiile pe propria raspundere prevazute de art. 195 alin.(4). La sesizarea partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice, aliantelor electorale si a candidatilor independenti care participa la alegeri, facuta in cel mult 15 zile de la data validarii rezultatului fiecarui tur de scrutin si insotita de probele pe care se intemeiaza, Autoritatea Electorala Permanenta verifica copiile de pe listele electorale permanente si tabelele utilizate in cadrul sectiilor de votare la care se refera sesizarea, in vederea descoperirii cazurilor in care o persoana a votat fara a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelasi tur de scrutin. Termenul de verificare a listelor electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. In situatia in care Autoritatea Electorala Permanenta descopera indicii privind savarsirea infractiunilor prevazute de art. 387 din Codul penal, sesizeaza organele de urmarire penala competente.”
3. Titlul Capitolului III1 va avea urmatorul cuprins:
„Capitolul III1 - Contraventii”
4. La articolul 261, literele n) si r) vor avea urmatorul cuprins:
“n) tiparirea, fara drept, de buletine de vot in vederea utilizarii acestora in ziua alegerii;
(…)
r) inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuza sa semneze in lista electorala sau tabelul electoral in care este inscris pentru primirea buletinului de vot si a stampilei cu mentiunea "VOTAT"; nerespectarea dispozitiilor art. 195 alin. (8) privind prezenta altor persoane in cabina de vot;”
5. Articolul 2610 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 2610 - Bunurile destinate sau folosite la savarsirea contraventiilor prevazute la art. 261 ori rezultate din comiterea acestora se confisca.”
Art. 163
Articolele 23 si 84 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare se abroga.
Art. 164
Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 141 alineatul (1), dupa litera g) se introduce o noua litera, lit.h), cu urmatorul cuprins:
“h) incalcarea interdictiilor prevazute la art. 117.”
2. Articolul 144 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 144 - Desfasurarea fara drept a activitatilor pentru care prezenta lege prevede obligatia detinerii unei autorizatii sau a unui aviz din partea Comisiei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.”
3. Articolul 145 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 145 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani:
a) utilizarea contributiei la fondul de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
b) nerespectarea prevederilor art. 28 referitoare la investirea si instrainarea activelor fondului de pensii de catre administrator;
c) utilizarea disponibilitatilor banesti ale unui participant la un fond de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
d) administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii private;
(2) Daca faptele prevazute la alin.(1) au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.
4. Articolul 146 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 146 - Fapta agentului de marketing de a prezenta acte de aderare cu informatii care nu corespund realitatii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
5. Articolul 147 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 147 - Folosirea fara drept a sintagmei fond de pensii prevazuta la art. 56 alin.(1) constituie infractiune si se pedepseste cu amenda.”
Art. 165
La articolul 14 din Legea nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1088 din 23 noiembrie 2004, literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„b) a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni in imprejurari legate de exercitarea profesiei de asistent social;
c) are interzis, prin hotarare judecatoreasca definitiva, dreptul de a exercita profesia de asistent social;”
Art. 166
Articolul 12 din Legea nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1089 din 23 noiembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 12 - (1) Sunt de competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism urmatoarele infractiuni din Codul penal, si din legi speciale, indiferent de calitatea persoanei, cu exceptia celor date in competenta Directiei Nationale Anticoruptie, dupa cum urmeaza:
a) infractiunile prevazute de art. 367 din Codul penal, precum si infractiunile comise in scopul pentru care s-a constituit grupul infractional organizat;
b) infractiunile contra securitatii nationale prevazute de art. 394 - 410 si 412 din Codul penal, precum si infractiunile contra sigurantei nationale prevazute de Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei;
c) infractiunile prevazute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si cele prevazute in Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, cu modificarile ulterioare;
d) infractiunile privind fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plata, falsul informatic, precum si infractiunile contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice, prevazute de art. 249 – 252, 311 alin.(2), 325 si 360 - 366 din Codul penal;
e) infractiunile prevazute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri, aprobata, cu modificari, prin Legea nr. 186/2007;
f) infractiunile privind traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, prevazute de art. 209 - 211 din Codul penal;
g) infractiunile prevazute de Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) infractiunile de contrabanda prevazute in Codul vamal al Romaniei;
i) infractiunile prevazute in Codul vamal al Romaniei, altele decat cele prevazute la lit. h), daca sunt conexe sau indivizibile cu alte infractiuni aflate in competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism;
j) infractiunile prevazute in Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, daca banii, bunurile si valorile care au facut obiectul spalarii banilor provin din savarsirea infractiunilor date in competenta Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.”
Art. 167
La articolul II din Legea nr. 522/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1155 din 7 decembrie 2004, teza finala se elimina.
Art. 168
Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1161 din 8 decembrie 2004, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 32 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 32 - Constituie acte de terorism savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte:
a) omorul sau vatamarea corporala;
b) amenintarea sau lipsirea de libertate;
c) distrugerea;
d) comunicarea de informatii false, daca prin aceasta se pericliteaza siguranta zborului sau navigatiei unei nave sau aeronave;
e) savarsirea, cu ajutorul unui dispozitiv, al unei arme sau al unei substante, a unui act de violenta impotriva unei persoane aflate intr-un aeroport civil, daca fapta a pus in pericol siguranta si securitatea in acest aeroport;
f) distrugerea sau deteriorarea grava, cu ajutorul unui dispozitiv, al unei arme sau al unei substante, a instalatiilor unui aeroport civil ori a unei aeronave in serviciu ori care nu este in serviciu, dar se afla pe un aeroport sau cauzarea de deteriorari care fac aeronava indisponibila de zbor ori care sunt de natura sa ii puna in pericol siguranta in zbor, precum si intreruperea serviciilor de aeroport, daca fapta compromite sau este de natura a compromite siguranta si securitatea in acel aeroport;
g) plasarea pe o aeronava civila, prin orice mijloc, a unui dispozitiv sau a unei substante capabile sa distruga acea aeronava sau sa ii produca deteriorari care o fac inapta de zbor ori care sunt de natura sa pericliteze siguranta acesteia in zbor;
h) preluarea fara drept a unei aeronave, prin orice mijloace, precum si exercitarea fara drept a controlului asupra acesteia;
i) luarea in stapanire a unei nave ori a unei platforme fixe sau exercitarea controlului asupra acesteia;
j) exercitarea de acte de violenta asupra unei persoane aflate la bordul unei nave ori al unei platforme fixe, daca acest act este de natura sa pericliteze siguranta navei ori a platformei fixe;
k) distrugerea unei platforme fixe ori a unei nave sau cauzarea de daune platformei fixe ori incarcaturii unei nave, de natura sa pericliteze siguranta platformei ori a navigatiei navei;
l) plasarea pe o nava ori pe o platforma fixa, prin orice mijloc, a unui dispozitiv ori substante apte sa le distruga sau care sa cauzeze platformei, navei ori incarcaturii sale daune ce compromit sau sunt de natura sa pericliteze siguranta platformei sau a navigatiei navei;
m) distrugerea sau avarierea in mod grav a platformei fixe ori a instalatiilor sau serviciilor de navigatie ori producerea de grave perturbatii in functionare, daca unul dintre aceste acte este de natura sa pericliteze siguranta platformei fixe sau a navigatiei unei nave;
n) nerespectarea regimului armelor si munitiilor, a regimului materialelor nucleare si al altor materii radioactive, precum si nerespectarea regimului materiilor explosive,
in scopul de a intimida populatia ori de a constrange o autoritate publica sau o organizatie internationala sa indeplineasca, sa nu indeplineasca sau sa se abtina de la indeplinirea unui anumit act ori pentru a destabiliza grav sau a distruge structurile politice fundamentale, constitutionale, economice sau sociale ale unui stat sau organizatii internationale, si se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime si cu interzicerea unor drepturi.
(2) Pentru infractiunile prevazute la alin.(1) nu se poate aplica pedeapsa amenzii.
(3) Constituie de asemenea acte de terorism, si se pedepsesc cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, savarsirea urmatoarelor fapte, intr-unul din scopurile prevazute la alin.(1):
a) producerea, dobandirea, detinerea, transportul, furnizarea sau transferarea catre alte persoane, direct ori indirect, de arme chimice sau biologice, precum si cercetarea in domeniu sau dezvoltarea de asemenea arme;
b) introducerea sau raspandirea in atmosfera, pe sol, in subsol ori in apa de produse, substante, materiale, microorganisme sau toxine de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor ori mediul.
2. Articolul 33 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 33 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi, savarsirea, intr-unul dintre scopurile prevazute la art. 32 alin.(1), a unuia dintre urmatoarele fapte:
a) procurarea, detinerea, confectionarea, fabricarea sau furnizarea ori, dupa caz, producerea de mijloace distructive, substante toxice, materiale, microorganisme sau alte substante ori mijloace vatamatoare, de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor ori mediul;
b) recrutarea, instruirea sau pregatirea unei persoane in vederea folosirii armelor de foc, munitiilor, explozivilor, armelor chimice, biologice, bacteriologice sau nucleare, precum si in scopul facilitarii ori comiterii de acte de terorism.
(2) Constituie de asemenea infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi, savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte:
a) inlesnirea trecerii frontierei, gazduirea ori facilitarea accesului in zona obiectivelor vizate a unei persoane care a participat sau urmeaza sa participe la savarsirea unui act de terorism;
b) culegerea sau detinerea, in scopul transmiterii, ori punerea la dispozitie de date si informatii despre obiective vizate de un terorist;
c) falsificarea de inscrisuri oficiale in scopul inlesnirii savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute de prezenta lege;
d) promovarea unor idei sau conceptii in scopul savarsirii unui act de terorism.
3. Articolul 34 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 34 - (1) Tentativa faptelor prevazute la art. 32 si 33 se pedepseste.
(2) Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea savarsirii acestor infractiuni.
4. Articolul 35 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 35 - (1)Fapta de a se asocia sau de a initia constituirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism ori aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unei astfel de asocieri se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi, fara a se putea depasi maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea ce intra in scopul asocierii.
(2)Fapta de a conduce asocierea prevazuta la alin.(1) se pedepseste cu inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.”
5. Articolul 36 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 36 - (1) Colectarea sau punerea la dispozitia, direct sau indirect, de bunuri ori fonduri, cunoscand ca acestea urmeaza a fi folosite, in tot sau in parte, pentru savarsirea actelor de terorism, pentru sustinerea unei asocieri in scop terorist ori a unui terorist se sanctioneaza cu inchisoare de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Savarsirea unei infractiuni in scopul obtinerii bunurilor sau fondurilor prevazute la alin. (1) se pedepseste cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, al carei maxim se majoreaza cu 3 ani.
(3) Daca bunurile sau fondurile obtinute in conditiile alin. (2) au fost puse la dispozitia teroristului sau asocierii in scop terorist, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.”
6. Articolul 37 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 37 - (1) Amenintarea prin orice mijloace a unei persoane fizice sau juridice cu folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, ori cu raspandirea sau folosirea de produse, substante, microorganisme, toxine sau materiale, de orice fel, de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor ori mediul sau sa cauzeze consecinte deosebit de grave savarsita in scopul prevazut la art. 32 alin.(1), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Daca amenintarea prevazuta la alin. (1) a fost adresata unui stat sau unei organizatii internationale, fapta se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.”
7. Articolul 38 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 38 - Alarmarea, prin orice mijloace si fara un motiv intemeiat, a unei persoane sau a organelor specializate pentru a interveni in caz de pericol ori a organelor de mentinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, ori la raspandirea sau folosirea de produse, substante, microorganisme, toxine sau materiale, de orice fel, de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor ori mediul ori sa cauzeze consecinte deosebit de grave, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
8. Articolele 39 si 47 se abroga.
Art. 169
Alineatul (3) al articolului 24 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1154 din 7 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 170
Alineatul (4) al articolului 16 din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1236 din 22 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
“(4) Nu pot fi membri fondatori sau membri in organele de conducere persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru cele prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Art. 171
Alineatul (3) al articolului 5 din Ordonanta de urgenta Guvernului nr. 73/2004 privind instituirea subventiilor individuale de sprijin pentru cazare pentru studentii care locuiesc in alte spatii decat caminele institutiilor de invatamant superior de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 915 din 7 octombrie 2004, aprobata prin Legea nr. 527/2004, se abroga.
Art. 172
Ordonanta Guvernului nr. 11/2004 privind producerea, comercializarea si utilizarea materialelor forestiere de reproducere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 85 din 30 ianuarie 2004, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 161/2004, cu completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa alineatul (1) al articolului 37, se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins:
“(2) Nedeclararea faptului ca materialul forestier de reproducere provine din materialul de baza modificat genetic constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la alin.(1)”
2. Articolele 442 si 443 se abroga.
Art. 173
Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 172 din 28 februarie 2005, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 15 - Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru cele prevazute de prezenta lege.”
2. Articolul 112 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 112 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda fapta membrului fondator, a administratorului, a presedintelui societatii cooperative sau a directorului executiv care:
a) prezinta cu rea-credinta in prospectele, rapoartele si comunicarile adresate publicului date neadevarate asupra constituirii societatii cooperative ori asupra conditiilor economice ale acesteia sau ascunde cu rea-credinta, in tot sau in parte, astfel de date;
b) prezinta cu rea-credinta in adunarea generala a membrilor cooperatori o situatie financiara inexacta sau date inexacte asupra conditiilor economice ale societatii cooperative, in vederea ascunderii situatiei ei reale.
3. Articolul 113 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 113 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda fapta administratorului, a presedintelui societatii cooperative sau a directorului executiv care:
a) foloseste cu rea-credinta bunurile sau creditul de care se bucura societatea cooperativa, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul propriu ori pentru a favoriza o alta societate cooperativa sau comerciala in care are interese direct ori indirect;
b) se imprumuta sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea cooperativa pe care o administreaza;
c) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din beneficii fictive sau care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale ori contrar celor rezultate din aceasta.
4. Articolul 114 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 114 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda fapta administratorului, a presedintelui societatii cooperative sau a directorului executiv care:
a) emite parti sociale sau obligatiuni cooperatiste la un pret inferior valorii lor nominale;
b) nu respecta dispozitiile legale referitoare la anularea partilor sociale neachitate;
c) emite obligatiuni cooperatiste fara respectarea dispozitiilor legale sau emite parti sociale care nu cuprind mentiunile cerute de prezenta lege;
d) nu respecta prevederile stabilite de prezenta lege privind instrainarea si transmiterea folosintei imobilizarilor corporale.
5. La articolul 115, dupa litera d) se introduce o noua litera, lit.e), cu urmatorul cuprins:
“e) indeplineste hotararile adunarii generale referitoare la fuziunea, divizarea, dizolvarea, reorganizarea sau reducerea capitalului social, fara informarea organului judiciar ori cu incalcarea interdictiei stabilite de acesta, in cazul in care fata de societatea cooperativa s-a inceput urmarirea penala.”
Art. 174
La articolul 15 din Capitolul IV - Masuri anticoruptie al Titlului VII - Regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, litera f) se abroga.
Art. 175
Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La alineatul (2) al articolului 31, litera b) va avea urmatorul cuprins:
„ b) insotitorul a savarsit anterior una dintre infractiunile urmatoare:
1. omor;
2. infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale;
3. infractiuni privitoare la traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile;
4. lipsire de libertate in mod ilegal
5. infractiuni privind traficul de droguri sau precursori;
6. trafic de tesuturi sau organe umane;
7. infractiuni de terorism.”
2. La articolul 31 alineatul 2, litera e) va avea urmatorul cuprins:
“e) insotitorul nu este persoana careia i-a fost incredintata de catre instanta supravegherea minorului, in conditiile legii penale.”
3. La articolul 40, litera c) va avea urmatorul cuprins:
„c) este internata intr-un centru educativ sau intr-un centru de detentie;”
4. Articolul 50 se abroga.
5. Articolul 51 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 51 - Fapta persoanei prevazute la art. 30 alin. (1) lit. d) de a fi lasat minorul intr-un alt stat, cu incalcarea obligatiilor prevazute la art. 32 alin. (1) lit. c), e) si g), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
Art. 176
Legea nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 915 din 13 octombrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 39 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 39 - Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) nedeclararea intentionata de catre donator a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc cunoscuti, dupa prealabila informare in cadrul examenului medical;
b) recoltarea de sange de la o persoana, fara consimtamantul acesteia;
c) recoltarea de sange de la un minor sau de la o persoana majora lipsita de discernamant, in afara unor indicatii medicale specifice stabilite de medicul curant;
d) organizarea activitatii transfuzionale in vederea obtinerii de avantaje materiale prin valorificarea sangelui si a componentelor sanguine umane;
e) distributia si utilizarea de sange si componente sanguine umane, fara efectuarea controlului biologic regulamentar si a procedurii de validare;
f) efectuarea de activitati privitoare la donarea, colecta, controlul biologic, prepararea, distributia si administrarea sangelui si a componentelor sanguine umane, fara autorizare din partea Ministerului Sanatatii sau in alte conditii decat cele prevazute in autorizatia legala ori fara acreditare pentru activitatile respective;
g) modificarea caracteristicilor biologice ale sangelui unei persoane, inainte de recoltare, fara consimtamantul acesteia.”
2. Articolul 40 se abroga.
Art. 177
Legea nr. 289/2005 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional in domeniul transportului pe calea ferata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 922 din 17 octombrie 2005, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 4 - Patrunderea fara drept urmata de refuzul parasirii zonelor prevazute la art. 1 si 2 de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu amenda”
2. Articolele 5 - 8 se abroga.
Art. 178
Articolul 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2005 privind finantarea de la bugetul de stat a unor masuri pentru conservarea si utilizarea resurselor genetice animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1189 din 29 decembrie 2005, aprobata, cu modificari, prin Legea nr. 137/2006 se abroga.
Art. 179
Articolul 98 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1196 din 30 decembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 98 – (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala:
a) arderea miristilor, stufului, tufarisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice;
b) poluarea accidentala datorita nesupravegherii executarii lucrarilor noi, functionarii instalatiilor, echipamentelor tehnologice si de tratare si neutralizare, mentionate in prevederile acordului de mediu si/sau autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu.
(2) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala:
a) poluarea prin evacuarea, in atmosfera sau pe sol, a unor deseuri sau substante periculoase;
b) producerea de zgomote peste limitele admise, daca prin aceasta se pune in pericol grav sanatatea umana;
c) continuarea activitatii dupa suspendarea acordului de mediu sau autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu;
d) nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de deseuri si substante periculoase, precum si nerespectarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice si produselor de protectie a plantelor numai ambalate si in locuri protejate;
e) producerea sau importul in scopul introducerii pe piata, precum si utilizarea unor substante si preparate periculoase, fara respectarea prevederilor actelor normative in vigoare si introducerea pe teritoriul Romaniei a deseurilor de orice natura in scopul eliminarii acestora;
f) importul si exportul unor substante si preparate periculoase interzise sau restrictionate;
g) transportul si tranzitul de substante si preparate periculoase, cu incalcarea prevederilor legale in vigoare;
h) omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major;
i) producerea, livrarea sau utilizarea ingrasamintelor chimice si a produselor neautorizate de protectie a plantelor;
j) desfasurarea de activitati cu organisme modificate genetic sau produse ale acestora, fara a solicita si obtine acordul de import/export sau autorizatiile prevazute de reglementarile specifice.
k) nerespectarea interdictiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protectie a plantelor sau ingrasaminte chimice.
(3) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 5 ani, urmatoarele fapte, daca au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala:
a) provocarea, datorita nesupravegherii surselor de radiatii ionizante, a contaminarii mediului si/sau a expunerii populatiei la radiatii ionizante, omisiunea de a raporta prompt cresterea peste limitele admise a contaminarii mediului, aplicarea necorespunzatoare sau neluarea masurilor de interventie in caz de accident nuclear;
b) descarcarea apelor uzate si a deseurilor de pe nave sau platforme plutitoare direct in apele naturale sau provocarea, cu stiinta, de poluare prin evacuarea sau scufundarea in apele naturale, direct sau de pe nave ori platforme plutitoare, a unor substante sau deseuri periculoase.
(4) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, urmatoarele fapte:
a) continuarea activitatii care a cauzat poluarea dupa dispunerea incetarii acestei activitati;
b) neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri;
c) refuzul interventiei in cazul poluarii accidentale a apelor si a zonelor de coasta;
d) refuzul controlului, la introducerea si scoaterea din tara a substantelor si preparatelor periculoase precum sau introducerea in tara a culturilor de microorganisme, plante si animale vii din flora si fauna salbatica, fara acordul eliberat de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului.
(5) Tentativa se pedepseste.”
Art. 180
Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 25 mai 2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 68, litera e) se abroga.
2. La articolul 68, litera f) va avea urmatorul cuprins:
“f) cand functionarul public parlamentar a fost condamnat pentru o infractiune intentionata la o pedeapsa privativa de libertate printr-o hotarare definitiva;”
Art. 181
La articolul 13 alineatul (3) din Legea nr. 32/2006 privind obligatiunile ipotecare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 264 din 23 martie 2006, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“d) sa nu fie incapabila ori sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru cele prevazute de prezenta lege.”
Art. 182
Articolul 46 din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 254 din 21 martie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 183
Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 359 din 21 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 11 alineatul (1), litera g) va avea urmatorul cuprins:
„g) judecarea cererilor de atragere a raspunderii membrilor organelor de conducere care au contribuit la ajungerea debitorului in insolventa, potrivit art. 138, sau sesizarea organelor de urmarire penala atunci cand exista date cu privire savarsirii unei infractiuni.”
2. La articolul 28 alineatul (1), litera k) va avea urmatorul cuprins:
„k) nu este incapabila ori nu a fost condamnata pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru cele prevazute de prezenta lege.”
3. Alineatul (4) al articolului 94 va avea urmatorul cuprins:
„Nu vor putea propune un plan de reorganizare debitorul care, intr-un interval de 5 ani anteriori formularii cererilor introductive, a mai fost subiect al procedurii instituite in baza prezentei legi si nici debitorul care, potrivit legii, este incapabil ori care a fost condamnat pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru cele prevazute de prezenta lege.”
4. Titlul Capitolului V va avea urmatorul cuprins:
“Capitolul V - Sanctiuni”
5. Articolele 143-146 si 148 se abroga.
Art. 184
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 154 se abroga.
2. Articolul 155 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 155 - (1) Prelevarea sau transplantul de organe, tesuturi sau celule de origine umana fara consimtamant dat in conditiile legii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseste.”
3. Articolul 156 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 156 - Efectuarea unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala, solicitata in conditiile legii,. constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
4. Articolul 157 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 157 - (1) Fapta persoanei de a dona organe, tesuturi sau celule de origine umana, in scopul obtinerii de foloase materiale, pentru sine sau pentru altul. constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Constrangerea unei persoane sa doneze organe, tesuturi sau celule de origine umana, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(3) Publicarea sau mediatizarea unor anunturi privind donarea de organe, tesuturi sau celule de origine umana in scopul obtinerii unor foloase materiale pentru sine sau pentru altul constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
5. Articolul 158 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 158 - (1) Organizarea si/sau efectuarea prelevarii de organe, tesuturi sau celule de origine umana pentru transplant, in scopul obtinerii unui profit / olos material pentru donator sau organizator, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si cumpararea de organe, tesuturi sau celule de origine umana, in scopul revanzarii.
(3) Tentativa se pedepseste.”
6. Articolul 159 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 159 – (1) Introducerea sau scoaterea din tara de organe, tesuturi sau celule de origine umana fara autorizatia speciala emisa de Agentia Nationala de Transplant constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseste.”
7. Articolele 303, 304, 355 si 834 se abroga.
8. Articolul 835 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 835 – (1) Nerespectarea regulilor de buna practica in studiul clinic al medicamentelor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.”
(2) Efectuarea de catre personal necalificat in studiul clinic al medicamentelor a unor studii care necesita aprobarea Agentiei Nationale a Medicamentului se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
Art. 185
Articolul 11 din Legea nr. 122/2006 privind azilul in Romania publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 428 din 18 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 11 - Cauza de nepedepsire
Nu se pedepsesc faptele de intrare sau sedere ilegala pe teritoriul Romaniei comise de persoanele carora li s-a acordat o forma de protectie conform prezentei legi.”
Art. 186
Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 470 din 31 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 121 alineatul (1), litera i) va avea urmatorul cuprins:
„i) nerespectarea prevederilor art. 97 si art. 98 alin.(1);”
2. Articolul 123 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 123 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani:
a) fapta de a utiliza contributia la fondul de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
b) fapta de a utiliza lichiditatile banesti ale unui participant la un fond de pensii in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege;
c) administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii facultative;
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani desfasurarea fara drept a unei activitati pentru care prezenta lege prevede obligatia detinerii unei autorizatii sau a unui aviz din partea Comisiei.
(3) Daca faptele prevazute la alin.(1) au produs consecinte deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu jumatate.”
Art. 187
Legea nr. 227/2006 privind prevenirea si combaterea dopajului in sport, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 14 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 50 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 50 – (1) Prescrierea sau administrarea de substante interzise, de catre medici, sportivilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) In cazul savarsirii faptelor prevazute la alin.(1) se sesizeaza si Colegiul Medicilor din Romania.”
2. Articolul 51 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 51 - Determinarea, prin orice mijloace, de catre o persoana care are autoritate asupra sportivului, la consumul de substante interzise in vederea sporirii capacitatii de performanta, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
3. Articolele 52 – 54 se abroga.
Art. 188
Alineatele (1) si (2) ale articolului 38 din Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 563 din 29 iunie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 38 – (1) Nerespectarea zonelor de protectie a constructiilor si instalatiilor aferente sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare, instituite in conformitate cu normele tehnice si de protectie sanitara in vigoare, daca aceste zone erau marcate in mod corespunzator, precum si distrugerea marcajelor care semnalizeaza aceste zone constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza impiedicarea accesului la constructiile, instalatiile si echipamentele componente, prin amplasarea de constructii sau prin depozitarea de obiecte si materiale pe traseul aductiunilor, conductelor, colectoarelor, canalelor, caminelor, hidrantilor exteriori etc.”
Art. 189
Articolul 77 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 618 din 18 iulie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 77 - Infractiuni si pedepse
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda:
a) angajarea, ordonantarea si efectuarea de plati peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli, prin bugetele prevazute la art. 1 alin.(2);
b) angajarea cheltuielilor din bugetele prevazute la art. 1 alin.(2) peste limita creditelor bugetare aprobate;
c) exercitarea oricaror atributii cu implicatii financiare pe toata perioada gestionarii situatiei de insolventa, conform prevederilor art. 75 alin.(11) - (13), de catre ordonatorul principal de credite sau de catre autoritatea deliberativa a unitatii administrativ-teritoriale aflate in procedura de insolventa.”
Art. 190
Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627 din 20 iulie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 741 se abroga.
2. Articolul 742 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 742 - Introducerea in locul de detinere de catre personalul locului de detinere a bunurilor interzise a se afla in posesia persoanelor private de libertate in scopul utilizarii de catre acestea se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
Art. 191
Articolele 37, 38 si alineatul (3) al articolului 42 din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006, se abroga.
Art. 192
Articolele 47, 49 - 51 din Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 651 din 27 iulie 2006, se abroga.
Art. 193
Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 632 din 21 iulie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, art. 31, cu urmatorul cuprins:
„Art. 31 – (1) Este interzisa finantarea unui partid politic, a unei aliante politice sau electorale, in mod direct sau indirect, de catre persoane fizice ori juridice straine.
(2) Sumele astfel primite se confisca si se fac venit la bugetul de stat.”
(3) In intelesul prezentei legi, prin strain se intelege persoana fizica ce nu are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, respectiv persoana juridica ce nu are nationalitatea romana sau nationalitatea unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.”
2. Alineatul (3) al articolului 36 se abroga.
3. Alineatul (1) al articolul 41 va avea urmatorul cuprins:
„(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei incalcarea dispozitiilor prevazute la: art. 3 alin.(2) si (3), art. 31 alin.(1), art. 4 alin.(3) si (4), art. 5, 6, 7, 8, 9, art. 10 alin.(2) si (3), art. 11 alin.(1) si (3), art. 111, art. 12 alin.(1) si (3), art. 13 alin.(1) si (2), art. 20 alin.(2), art. 23, art. 24 alin.(1), art. 25 alin.(1) si (2), art. 26 alin.(1), (2), (3), (7) si (9), art. 29 alin.(2) - (4) si (6), art. 30 alin.(2) si (3), art. 31, 38 si art. 39 alin.(2)”.
Art. 194
Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 868 din 24 octombrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 45 alineatul (1), litera k) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“k) cand sunt condamnati prin hotarare judecatoreasca definitiva la pedeapsa inchisorii cu executarea acesteia;”
2. La alineatul (1) al a articolului 45 litera l) se abroga.
3. Dupa alineatul (1) al articolului 45, se introduce un nou alineat, alin.(11), cu urmatorul cuprins:
“(11) Soldatii si gradatii voluntari pot fi trecuti in rezerva sau scosi din evidentele militare, dupa caz, in cazul condamnarii definitive la pedeapsa inchisorii, fara executarea acesteia.”
Art. 195
Articolul 14 din Legea nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor si organizarea activitatii de salvare din mediul subteran speologic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 915 din 10 noiembrie 2006, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 14 - Insemnele, legitimatiile si culorile distinctive ale echipamentelor membrilor echipelor salvaspeo sunt unice pe intreg teritoriul Romaniei si se stabilesc de Corpul Roman Salvaspeo - CORSA.”
Art. 196
Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) al articolul 42 va avea urmatorul cuprins:
“(1) Constituie infractiune de braconaj si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda:
a) vanatoarea fara permis de vanatoare, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 32;
b) vanatoarea fara autorizatie de vanatoare legala;
c) vanatoarea prin folosirea ogarilor sau a metisilor de ogari;
d) emiterea de autorizatii de vanatoare prin care se depaseste cota de recolta aprobata pentru fiecare gestionar;
e) vanarea speciilor de vanat strict protejate in alte conditii decat cele legale;
f) vanatoarea in parcuri nationale, in rezervatii stiintifice, in zonele cu protectie stricta sau in zonele de protectie integrala din celelalte arii naturale protejate altfel decat in conditiile art. 391;
g) vanatoarea in intravilan, in zona strict protejata si in zona tampon din cuprinsul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" altfel decat in conditiile art. 34;
h) vanatoarea pasarilor migratoare de apa in ariile de protectie speciala avifaunistica si a speciilor care fac obiectul protectiei in ariile speciale de conservare, precum si vanatoarea in suprafetele celorlalte arii naturale protejate, cuprinse in fondurile cinegetice, fara respectarea prevederilor referitoare la vanatoare, din planurile de management cinegetic, din planurile de management ale ariilor naturale protejate;
i) urmarirea vanatului ranit pe alt fond de vanatoare, fara acordul gestionarului acestuia, ori trecerea pe un asemenea fond, cu arma de vanatoare, in afara cailor de comunicatie;
j) vanatoarea pe alt fond de vanatoare decat cel pe care vanatorul este autorizat sa vaneze;
k) vanarea in afara perioadelor legale de vanatoare la specia respectiva, conform anexei nr. 1 si prevederilor art. 36 sau aprobarii date pentru speciile din anexa nr. 2;
l) vanatoarea prin utilizarea pe timp de noapte a autovehiculelor sau a dispozitivelor care permit ochirea si tragerea pe intuneric;
m) vanarea mamiferelor prin utilizarea capcanelor neautorizate;
n) vanatoarea prin utilizarea substantelor chimice toxice folosite in combaterea daunatorilor vegetali si animali ai culturilor agricole si/sau silvice, ce provoaca intoxicarea sau moartea faunei de interes cinegetic;
o) vanarea ursilor la nada si/sau la barlog;
p) vanarea puilor nezburatori ai pasarilor de interes cinegetic;
q) vanatoarea cu exemplare de pasari de prada, cu arcuri si cu arbalete;
r) vanatoarea prin utilizarea armelor altfel decat tinute in mana, a armelor la care percutia cartusului se realizeaza pe rama ori/si a altor arme decat cele autorizate sau omologate, dupa caz, pentru vanatoare in Romania.”
2. Alineatul (2) al articolului 42 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Faptele prevazute la alin. (1) se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 5 ani, daca au fost savarsite:
a) de o persoana cu atributii de serviciu in domeniul vanatorii, precum si de reprezentantii persoanelor juridice care au in obiectul de activitate ocrotirea vanatului sau vanatoarea;
b) recoltarea exemplarelor din speciile de fauna salbatica strict protejate de pe suprafetele din intravilan, din zona strict protejata si din zona-tampon din cuprinsul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", altfel decat in conditiile derogarilor stabilite conform legii;
c) vanatoarea pe timp de noapte, cu exceptia speciilor la care vanatoarea este permisa in acest interval, conform reglementarilor privind organizarea si practicarea vanatorii.”
3. Articolul 43 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 43 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda nerespectarea prevederilor art. 39 lit. g) si z3).
(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda nerespectarea prevederilor art. 39 lit. u).”
4. Articolul 44 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 44 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda:
a) scoaterea din tara a trofeelor de vanat, care pot fi medaliate sau a faunei vii de interes cinegetic, fara respectarea dispozitiilor legale;
b) transportul vanatului gasit impuscat ori transat in teren, comercializarea, naturalizarea si orice operatiuni privind vanatul sau parti ori produse usor identificabile provenite de la acesta, fara respectarea conditiilor legii;
c) eliberarea sau folosirea permiselor sau a autorizatiilor de vanatoare in alte conditii decat cele prevazute prezenta lege;
d) impiedicarea, prin amenintari sau violente, a desfasurarii activitatilor de vanatoare in conditiile prevazute de prezenta lege.”
5. Articolele 441 si 461 se abroga.
Art. 197
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 11 din 8 ianuarie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 13 se abroga.
2. Alineatul (4) al articolului 23 va avea urmatorul cuprins:
“(4) Exercitarea fara drept a atributiilor de preot constituie infractiune si se pedepseste potrivit Codului penal.”
Art. 198
Articolul 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2006 privind masurile ce se aplica pentru monitorizarea, combaterea si eradicarea gripei aviare pe teritoriul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 27 februarie 2006, aprobata cu completari prin Legea nr. 221/2006, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 9 - Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 3 lit. a) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
Art. 199
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 254/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul 1 al articolului 27 va avea urmatorul cuprins:
„(1) Este nedemna de a fi practician in insolventa:
a) persoana condamnata prin hotarare judecatoreasca definitiva pentru savarsirea unei infractiuni intentionate contra patrimoniului, de coruptie si de serviciu, de fals, precum si pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism si Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale;
b) persoana careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii de a exercita profesia de practician in insolventa, prin hotarare judecatoreasca definitiva.”
2. Articolul 70 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 70 - Exercitarea activitatilor prevazute la art. 1 fara a detine calitatea de practician in insolventa a constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.”
Art. 200
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1027 din 27 decembrie 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 410 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 410 - Desfasurarea, fara drept, de activitati dintre cele prevazute la art. 5 alin. (1) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”
2. Articolul 411 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 411 - Utilizarea neautorizata de catre o persoana a unei denumiri specifice unei institutii de credit, cu incalcarea dispozitiilor art. 6, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
3. Articolul 412 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 412 – Impiedicarea, fara drept, a exercitarii, potrivit prezentei legi, de catre Banca Nationala a Romaniei a competentelor sale de supraveghere a institutiilor de credit, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
Art. 201
La articolul 18 alineatul 1 din Ordonanta de urgenta nr. 103/2006 privind unele masuri pentru facilitarea cooperarii politienesti internationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1019 din 21 decembrie 2006, aprobata prin Legea nr. 104/2007, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) urmarirea transfrontaliera se efectueaza pentru una dintre urmatoarele fapte:
1. ucidere din culpa, omor;
2. infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale;
3. distrugere prin incendiere sau explozie ori prin orice alte asemenea mijloace;
4. falsificarea de monede sau alte valori;
5. furt calificat si talharie;
6. tainuire sau favorizare a infractorului;
7. santaj;
8. lipsire de libertate in mod ilegal;
9. infractiuni privind traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile;
10. infractiuni privind traficul de droguri sau precursori;
11. infractiuni privitoare la nerespectarea regimului armelor si munitiilor, materiilor explozive, materialelor nucleare si al altor materii radioactive;
12. nerespectarea dispozitiilor privind importul si/sau exportul de deseuri si reziduuri;
13. infractiunea de parasire a locului accidentului.”
Art. 202
Ordonanta de urgenta nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1039 din 28 decembrie 2006, aprobata, cu modificari, prin Legea nr. 186/2007, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 22 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 22 - (1) Punerea pe piata a substantelor clasificate, importul, exportul si activitatile intermediare acestora, precum si detinerea de substante clasificate fara autorizatia prevazuta la art. 5 alin. (1), respectiv fara inregistrarea prevazuta la art. 7 alin. (1) si (4), constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau amenda.
(2) Comercializarea de substante clasificate catre operatori economici ori persoane fizice neautorizate potrivit art. 5 alin. (1) sau, dupa caz, neinregistrate potrivit art. 7 alin. (1) si (4) pentru activitatea cu astfel de substante si constituie infractiune si se sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 3 ani sau amenda.”
2. Articolele 23 si 24 se abroga.
3. Articolul 25 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 25 - Urmarirea penala in cazul infractiunilor prevazute la art. 22 se realizeaza de catre procurori din cadrul Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.”
Art. 203
Articolul 85 din Legea energiei electrice nr. 13/2007, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 51 din 23 ianuarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 85 - Infractiuni
(1) Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.”
(2) Executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
(3) In cazul in care infractiunile prevazute la alin. (1) - (2) sunt savarsite de un salariat al unui titular de licenta, limitele speciale se majoreaza cu jumatate.
(4) Tentativa la infractiunile prevazute de alin. (1) - (2) se pedepseste.”
Art. 204
Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 28 din 16 ianuarie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (5) al articolului 21 va avea urmatorul cuprins:
(5) Biroul Electoral Central preda Autoritatii Electorale Permanente dosarele cuprinzand listele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare, indosariate pe sectii de votare si pe tipuri de liste. La sesizarea partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice, aliantelor electorale si a candidatilor independenti care participa la alegeri, facuta in cel mult 15 zile de la data validarii rezultatului alegerilor si insotita de probele pe care se intemeiaza, Autoritatea Electorala Permanenta verifica listele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare la care se refera sesizarea, in vederea descoperirii cazurilor in care o persoana a votat fara a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori in aceeasi zi de referinta. Termenul de verificare a listelor electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. In situatia in care Autoritatea Electorala Permanenta descopera indicii privind savarsirea infractiunii prevazute de art. 387 din Codul penal, sesizeaza organele de urmarire penala competente.”
.2. La articolului 211, literele n) si r) vor avea urmatorul cuprins:
„n) tiparirea, fara drept, de buletine de vot in vederea utilizarii acestora in ziua alegerilor;
(…)
r) inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul sau, dupa caz, documentul de identitate ori care refuza sa semneze in lista electorala in care este inscris pentru primirea buletinului de vot si a stampilei cu mentiunea "VOTAT"; nerespectarea dispozitiilor art. 194 alin. (8);”
3. Articolele 22 – 229 se abroga.
Art. 205
Articolele 19 – 23 din Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 22 mai 2007, se abroga
Art. 206
Articolul 52 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 442 din 29 iunie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 52 - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda savarsirea urmatoarelor fapte:
a) scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, cu exceptia celor aflate in zonele de dezvoltare durabila, pentru alte obiective decat cele prevazute la art. 27 alin. (1);
b) scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate fara acordul administratorului sau, dupa caz, al custodelui, emis potrivit prevederilor art. 27 alin. (2);
c) nerespectarea prevederilor art. 28 alin. (1);
d) nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (1) si (2);
e) vanarea speciilor de pasari prevazute in anexa nr. 5 C in perioadele de reproducere si crestere a puilor;
f) vanarea speciilor de pasari migratoare prevazute in anexa nr. 5 C in perioada lor de reproducere sau pe parcursul rutei de intoarcere spre zonele de cuibarit;
g) capturarea sau uciderea speciilor de fauna salbatica prevazute in anexele nr. 5 A, 5 B, 5 C, 5 D si 5 E si pentru cazurile in care se aplica derogari, conform prevederilor art. 38, prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevazute in anexele nr. 4 A si 4 B cu metodele sau mijloacele prevazute in anexa nr. 6;
h) capturarea sau uciderea speciilor salbatice cu mijloace nelegale;
i) amplasarea de constructii, investitii in afara zonelor de dezvoltare durabila din ariile naturale protejate, cu exceptia celor destinate administrarii ariei naturale protejate, a celor destinate prevenirii unor calamitati naturale, si a celor realizate in scopul asigurarii securitatii nationale.”
Art. 207
Articolele 9 si 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 28 iunie 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 109/2008, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 208
Articolul 42 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 68/2007 privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 446 din 29 iunie 2007, aprobata prin Legea nr. 19/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.
Art. 209
Legea nr. 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 24 din 11 ianuarie 2008, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 9 va avea urmatorul cuprins:
“(3) Spectatorul care, in arena sportiva, savarseste o infractiune sau una dintre faptele prevazute la art. 20 este evacuat, fara a mai putea reveni in arena pana la terminarea jocului sportiv.”
2. Articolul 31 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 31 - Fapta persoanei careia i s-a aplicat sanctiunea contraventionala complementara a interzicerii accesului la unele competitii sau jocuri sportive, de a se afla in arena sportiva unde se desfasoara o competitie sau un joc sportiv de natura celor pentru care s-a dispus interdictia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
3. Articolul 32 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 32 - Opunerea cu violenta fata de personalul de ordine si siguranta sau fata de fortele de ordine ori impiedicarea acestora de a-si exercita atributiile specifice, cu ocazia desfasurarii unei competitii sau a unui joc sportiv, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.”
4. Articolele 33 – 45 si 48 – 53 se abroga.
5. Articolul 54 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 54 - Interzicerea accesului sau participarii la unele competitii ori jocuri sportive, dispusa sub forma unei sanctiuni contraventionale complementare, se aplica atat in cazul competitiilor si jocurilor sportive desfasurate in tara, cat si in cazul celor desfasurate in strainatate.”
Art. 210
Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 133 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 133 - Calitatea de membru al unui birou sau oficiu electoral inceteaza de drept in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni prevazute de art. 385-391 din Codul penal. Constatarea cazului incetarii de drept a calitatii de membru al unui birou sau oficiu electoral se face, in termen de 48 de ore de la intervenirea cazului, de catre presedintele biroului electoral ierarhic superior, iar in cazul Biroului Electoral Central, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dispozitiile art. 132 se aplica in mod corespunzator”
2. Capitolul 13 va avea urmatoarea denumire:
“Capitolul 13 - Contraventii”
3. La articolul 50, literele i) si m) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„i) tiparirea, fara drept, de buletine de vot in vederea utilizarii acestora in ziua alegerilor;
(…)
m) inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta cartea de alegator si actul de identitate ori care refuza sa semneze in lista electorala in care este inscris pentru primirea buletinului de vot si a stampilei de votare;”
4. Articolele 52 – 61 se abroga.
Art. 211
Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 238 din 27 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 107 se abroga.
2. Articolul 108 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 108 - (1) Taierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infractiune silvica si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data comiterii faptei;
b) cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului produs nu depaseste limita prevazuta la lit. a), dar fapta a fost savarsita de cel putin doua ori in interval de un an, iar valoarea cumulata a prejudiciului produs depaseste limita prevazuta la lit. a);
c) cu inchisoare de la unu la 5 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 20 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data comiterii faptei;
d) cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 50 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data comiterii faptei.
(2) Limitele speciale ale pedepselor prevazute la alin. (1) se majoreaza cu jumatate, in cazul in care faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari:
a) de o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica ori paralizanta;
b) in timpul noptii;
c) in padurea situata in arii naturale protejate de interes national;
d) de personal silvic.
(3) Tentativa se pedepseste.”
3. Articolul 109 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 109 - (1) Pasunatul in padurile sau in suprafetele de padure in care acesta este interzis constituie infractiune silvica si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data comiterii faptei;
b) cu inchisoare de la un 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului este de cel putin 20 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data comiterii faptei;
c) cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului este de cel putin 50 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data comiterii faptei.
(2) Limitele speciale ale pedepselor prevazute la alin. (1) se majoreaza cu jumatate, in cazul in care faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari:
a) in timpul noptii;
b) in padurea situata in arii naturale protejate de interes national.”
4. Articolul 110 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 110 - (1) Furtul de arbori doborati sau rupti de fenomene naturale ori de arbori, puieti sau lastari care au fost taiati ori scosi din radacini, din paduri, perdele forestiere de protectie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrari de impadurire si din vegetatia forestiera din afara fondului forestier national, precum si al oricaror altor produse specifice ale fondului forestier national constituie infractiune si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca valoarea materialului lemnos sustras este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior;
b) cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca fapta a fost savarsita de cel putin doua ori in interval de un an, iar valoarea cumulata a materialului lemnos depaseste valoarea prevazuta la lit. a);
c) cu inchisoare de la unu la 5 ani, daca valoarea materialului lemnos sustras este de cel putin 20 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior;
d) cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca valoarea materialului lemnos sustras depaseste de 50 de ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior.
(2) Limitele speciale ale pedepselor prevazute la alin. (1) se majoreaza cu jumatate in cazul in care faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari:
a) de o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica ori paralizanta;
b) in timpul noptii;
c) in padurea situata in arii naturale protejate de interes national
d) de personal silvic.”
5. Articolele 111 – 113 se abroga.
6. Articolul 114 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 114 - Nerespectarea obligatiei prevazute la art. 30 alin.(1) constituie infractiune silvica si se pedepseste cu amenda.”
7. Articolele 115 - 117 si 120 se abroga.
Art. 212
Legea nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 21 - Mentinerea sau repunerea in functionare a instalatiilor ori echipamentelor, dupa ce a fost oprita sau interzisa functionarea acestora, prin proces-verbal incheiat de catre inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
2. Articolul 22 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 22 - (1) Efectuarea fara autorizatie a activitatilor privitoare la instalarea, constructia sau montajul instalatiilor ori echipamentelor in sectorul nuclear constituie infractiune si de pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Efectuarea fara autorizatie a activitatilor privitoare la punerea in functiune, exploatarea sau modificarea instalatiilor ori echipamentelor in sectorul nuclear constituie infractiune si de pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseste.”
3. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 23 - (1) Scoaterea neautorizata din functiune, in totalitate sau in parte, a dispozitivelor de siguranta si control instalate in conditiile legii la instalatii/echipamente, fara a avea motive ce decurg din cerintele de securitate nucleara sau de radioprotectie, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin.(1) este savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(3) Efectuarea verificarilor tehnice la instalatiile/echipamentele prevazute in anexa nr. 3 pct. 1 - 9, in vederea autorizarii de functionare, de catre persoane ce nu sunt angajate in cadrul ISCIR, se sanctioneaza cu amenda.”
4. Articolul 24 se abroga.
Art. 213
Anexa la Legea nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 289 din 14 aprilie 2008, se modifica si se inlocuieste cu anexa la prezenta lege.
Art. 214
Legea nr. 104/2008 privind prevenirea si combaterea traficului ilicit de substante cuprinse in "lista interzisa" , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 375 din 16 mai 2008, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 12 - Fabricarea, prepararea, transformarea, oferirea, vanzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea, importul, exportul, precum si orice alte operatiuni privind circulatia substantelor cuprinse in "lista interzisa", cu exceptia steroizilor anabolici sintetici, a testosteronului si a derivatilor sai, a eritropoietinei, a hormonilor de crestere si a substantelor chimice care sporesc producerea naturala si eliberarea de testosteron sau de hormoni de crestere, fara drept, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei.
2. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 16 - Fabricarea, prepararea, transformarea, oferirea, vanzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea, importul si exportul, precum si orice alte operatiuni avand ca obiect steroizi anabolici sintetici, testosteron si derivati ai sai, eritropoietina, hormoni de crestere si substante chimice care sporesc producerea naturala si eliberarea de testosteron sau de hormoni de crestere, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Tentativa se pedepseste.”
3. Articolele 17 – 20 se abroga.
4. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 21 - Persoana care a comis infractiunea prevazuta de articolul 16 si care, in timpul urmaririi penale, denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit o astfel de infractiune beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.”
5. Alineatul 3 al articolului 23 se abroga.
Art. 215
Articolul 101 din Legea nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 715 din 21 octombrie 2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 101 - (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) desfasurarea de activitati de interventii active necuprinse in program si/sau desfasurate de operatori economici care nu au primit licenta de operare de la administratie;
b) acordarea de licente de operare fara respectarea prevederilor prezentei legi;
c) utilizarea, de catre operatorii sistemului, in actiunile de interventii active, a unor mijloace tehnice neatestate, potrivit prezentei legi;
d) nerespectarea regimului de lucru cu explozivi sau alti agenti chimici daunatori pe timpul interventiilor active in atmosfera.
(2) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la unu an la 5 ani urmatoarele fapte, daca au condus la dezastre naturale meteorologice de proportii:
a) nerespectarea tehnologiei de interventii active stabilite prin documentatii si instructiuni de exploatare;
b) desfasurarea de experiente de cercetare stiintifica si dezvoltare, necuprinse in program sau in afara unor programe stiintifice aprobate;
c) nerespectarea de catre operatorii sistemului a procedurilor, a protocoalelor sau a calitatii produselor meteorologice specializate.”
Art. 216
Articolele 83 si 84 din Legea nr. 263/2008 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 775 din 19 noiembrie 2008, cu modificarile ulterioare, se abroga.
Art. 217
Alineatul 2 al articolului II din Legea nr. 268/2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 767 din 14 noiembrie 2008, se abroga.
Art. 218
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 317/2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 64 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 64 - Urmatoarele fapte constituie infractiuni si se sanctioneaza cu amenda si interzicerea dreptului de a pescui pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani:
a) pescuitul comercial sau stiintific fara licenta sau autorizatie de pescuit;
b) pescuitul prin orice metode al reproducatorilor, in perioada de prohibitie, si distrugerea icrelor embrionate de peste in zonele de reproducere naturala;
c) pescuitul neautorizat al sturionilor;
d) detinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni fara documente sau marcaje justificative legale;
e) reducerea debitului si a volumului de apa pe cursurile de apa, in scopul pescuitului ilegal;
f) deschiderea, inchiderea, obturarea, bararea cu garduri pescaresti sau cu unelte de pescuit de orice fel, de catre persoane neautorizate, a canalelor si a garlelor de legatura cu lacurile, baltile sau cu terenurile inundabile;
g) pescuitul comercial in habitatele piscicole naturale, prin orice metode si mijloace, al pestilor si al altor vietuitoare acvatice, in perioada de prohibitie si in zonele de protectie;
h) procesarea, fara drept, a produselor obtinute din pescuit sau acvacultura;
i) pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte de pescuit avand ochiul de plasa sub dimensiunile minime legale;
j) detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit;
k) producerea, importul, comercializarea, detinerea sau folosirea la pescuit de catre persoanele neautorizate a navoadelor, voloacelor, prostovoalelor, varselor, vintirelor, precum si a altor tipuri de unelte de pescuit comercial;
l) pescuitul cu japca, cu ostia, sulita, tepoaica si cu orice alte unelte intepatoare sau agatatoare, prin greblare sau harponare;
m) producerea, importul, detinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasa de tip monofilament.
n) pescuitul cu alte unelte sau scule neautorizate.”
2. Articolul 65 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 65 - (1) Urmatoarele fapte constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea dreptului de a pescui o perioada cuprinsa intre 1 si 3 ani:
a) pescuitul electric, detinerea aparatelor si dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, electrocutare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substante toxice si narcotice de orice fel, precum si folosirea armelor de foc in scopul omorarii pestilor sau altor vietuitoare acvatice;
b) pescuitul sau omorarea deliberata a mamiferelor marine.
(2) Tentativa se pedepseste.”
Art. 219
Articolul 30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 182 din 10 martie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 30 - (1) Nerespectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta atrage raspunderea penala, civila, administrativa sau disciplinara, dupa caz.
(2) Eliberarea de documente din dosare sau de copii de pe astfel de documente ori furnizarea de informatii din dosare, de catre personalul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cu nerespectarea atributiilor de serviciu constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Daca fapta prevazuta la alin.(2) este savarsita de un membru al Colegiului Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
(4) Nerespectarea prevederilor art. 28 alin.(3) constituie infractiune si se pedepseste cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.”
Art. 220
Alineatul (1) al articolului 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului Informational pentru Piata Produselor Agricole si Alimentare, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 414 din 3 iunie 2008, aprobata, cu modificari prin Legea nr. 24/2009, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Refuzul de declarare de catre unitatile de raportare a datelor si informatiilor prevazute de prezenta lege, refuzul de a prezenta persoanelor imputernicite din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale documentele si evidentele necesare in vederea verificarii realitatii datelor si informatiilor de piata, nedeclararea la termenele stabilite si in forma solicitata a datelor si informatiilor care fac obiectul SIPPAA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.”
Art. 221
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2008 privind stabilirea competentei supravegherii executarii obligatiei minorului de a presta o activitate neremunerata intr-o institutie de interes public, prevazuta la art. 103 alin. 3 lit. c) din Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 465 din 23 iunie 2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 75/2009, se abroga.
Art. 222
Alineatul 2 al articolului 36 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2008 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 481 din 30 iunie 2008, aprobata, cu modificari prin Legea nr. 278/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(2) In cazul in care auditorul statutar este condamnat printr-o hotarare definitiva pentru fapte penale legate de exercitarea activitatii de audit statutar sau i se aplica pedeapsa complementara a interzicerii de a desfasura o asemenea activitate ori se ia masura de siguranta a exercitarii acestei activitati, se va comunica o copie a hotararii judecatoresti Camerei, pentru a opera radierea acestuia din Registrul public. In acest scop, Camera urmareste stadiul derularii actiunilor penale indreptate impotriva auditorilor statutari.”
Art. 223
La articolul 6 alineatul (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2008 privind statutul functionarului public denumit manager public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 484 din 30 iunie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 135/2009, litera h) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„h) sa nu fi fost condamnate pentru savarsirea unei infractiuni intentionate;”
Art. 224
Articolul 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, publicata in Monitorul Oficial nr. 785 din 24 noiembrie 2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 14 - Este nedemn si nu poate exercita profesia de asistent medical generalist, moasa si, respectiv, asistent medical:
a) asistentul medical generalist, moasa si, respectiv, asistentul medical care au fost condamnati definitiv pentru savarsirea unei infractiuni legata de exercitarea profesiei;
b) asistentul medical generalist, moasa si, respectiv, asistentul medical caruia i s-a aplicat interzicerea exercitarii profesiei .”
Art. 225
Alineatul (1) al articolului 20 din Ordonanta Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 29 august 2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 98/2009, se modifica si va avea urmatorul cuprins”
„(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei in cazul persoanelor fizice, respectiv cu amenda de la 300 lei la 1.500 lei in cazul persoanelor juridice:
a) refuzul de a prezenta primarului, prefectului sau persoanelor imputernicite de acestia documentele si evidentele necesare in vederea verificarii realitatii datelor;
b) nedeclararea la termenele stabilite si in forma solicitata a datelor care fac obiectul registrului agricol,
c) neindeplinirea de catre personalul din aparatul de specialitate al primarului cu atributii in domeniu a obligatiilor ce decurg din prezenta ordonanta.”
Art. 226
Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 259 din 21 aprilie 2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 16, litera c) va avea urmatorul cuprins:
„c) persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru cele prevazute de prezenta lege.”
2. Articolul 61 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 61 - (1) Desfasurarea, fara drept, cu titlu profesional, a activitatilor de creditare prevazute, la art. 14 alin. (1) constituie infractiunea de camata si se pedepseste potrivit Codului penal.
(2) Incalcarea prevederilor art. 2 alin. (3) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”
3. Articolul 62 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 62 - Utilizarea unei denumiri specifice unei institutii financiare nebancare, cu incalcarea art. 7 alin. (2), constituie infractiune si se pedepseste cu amenda.”
4. Articolul 63 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 63 - Impiedicarea fara drept, a exercitarii, potrivit prezentei legi, a competentelor de monitorizare si supraveghere ale Bancii Nationale a Romaniei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau amenda.”
Art. 227
Articolul 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 186 din 25 martie 2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 268/2009, se abroga.
Art. 228
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicata Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 26 iunie 2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 23 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 23 - (1) Desfasurarea fara licenta sau autorizatie a oricareia dintre activitatile din domeniul jocurilor de noroc constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda.
(2) Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda urmatoarele fapte:
a) organizarea de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet sau intranet, precum si prin intermediul altor sisteme de comunicatii ori asimilate acestora;
b) organizarea de jocuri de noroc prin intermediul retelelor de radio ori prin intermediul altor mijloace de transmisie asimilate;
c) organizarea de pariuri bazate pe rezultatele unor concursuri clandestine organizate in alte conditii decat cele prevazute de normele legale in vigoare;
d) organizarea de jocuri clandestine ale caror rezultate pot fi influentate prin dexteritatea manuitorului mijloacelor de joc in scopul obtinerii unor venituri;
e) organizarea de jocuri de bingo, in baza aceleiasi autorizatii de exploatare a jocurilor de noroc, in mai mult de o locatie;
f) organizarea de jocuri-concurs cu castiguri de orice fel prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicatie, televiziune ori radio, prin care se conditioneaza obtinerea unor avantaje materiale ca rezultat al raspunsurilor formulate la intrebari de cultura generala, inteligenta sau perspicacitate si care presupun o taxa de participare.
(3) Intelesul notiunilor de concursuri clandestine si jocuri clandestine va fi cel prevazut in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(4) In intelesul prezentei ordonante de urgenta, nu constituie organizare de jocuri de noroc prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet sau intranet, precum si prin intermediul altor sisteme de comunicatii ori asimilate acestora, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatile se desfasoara de catre organizatorii de jocuri de noroc pe baza regulamentelor de joc aprobate;
b) sistemele de comunicare sunt utilizate strict de organizatori in vederea exploatarii jocurilor de noroc pentru care au fost autorizati sau faciliteaza numai comunicarea intre organizator si participanti.”
2. Articolul 24 se abroga.
Art. 229
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 685 din 12 octombrie 2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 183 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 183 - Prestarea fara drept cu titlu profesional a serviciilor de plata prevazute la art. 8 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”
2. Articolul 184 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 184 – Impiedicarea fara drept a exercitarii potrivit prezentei legi a competentelor de supraveghere ale Bancii Nationale a Romaniei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau amenda.”
Art. 230
La articolul 13 alineatul (1) din Legea nr. 88/2010 privind aprobarea unor masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii din industria berii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 351 din 27 mai 2010, litera e) va avea urmatorul cuprins:
„e) comiterea, de catre administratorii intreprinderilor mici si mijlocii din industria berii, a oricarei infractiuni cu privire la regimul fiscal, asupra careia instantele judecatoresti competente s-au pronuntat prin hotarare judecatoreasca definitiva, indiferent de data pronuntarii;”
TITLUL III
DISPOZITII REFERITOARE LA CODUL PENAL
Capitolul I
Dispozitii interpretative
Art. 231
Dispozitiile partii generale a Codului penal precum si dispozitiile generale ale prezentei legi se aplica si faptelor sanctionate penal prin legi speciale, afara de cazul in care legea dispune altfel.
Art. 232
In aplicarea dispozitiilor art. 11 din Codul penal, conditia aflarii de bunavoie pe teritoriul Romaniei se interpreteaza in sensul aflarii benevole pe acest teritoriu la momentul dispunerii de catre organele judiciare a unei masuri privative sau restrictive de libertate in considerarea infractiunii care atrage incidenta principiului universalitatii.
Art. 233
In aplicarea dispozitiilor art. 35 alin.(1) din Codul penal, conditia unitatii subiectului pasiv se considera indeplinita si atunci cand:
a) bunurile ce constituie obiectul infractiunii se afla in coproprietatea mai multor persoane;
b) infractiunea a adus atingere unor subiecti pasivi secundari diferiti, dar subiectul pasiv principal este unic.
Art. 234
Termenul „condamnare” utilizat in cuprinsul art.80 alin.(2) lit.a) se refera si la hotararile prin care, fata de inculpat, s-a luat, in timpul minoritatii, o masura educativa, afara de cazul in care au trecut cel putin 2 ani de la data executarii sau considerarii ca executata a acestei masuri.
Art. 235
In aplicarea dispozitiilor art. 135 din Codul penal, prin „autoritati publice” se inteleg autoritatile prevazute in mod expres in Titlul III, precum si la art. 140 si 142 din Constitutia Romaniei, republicata.
Art. 236
(1) Prin „substante psihoactive” se inteleg substantele stabilite prin hotarare de guvern, la propunerea Ministerului Sanatatii.
(2) In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Guvernul va adopta hotararea prevazuta la alin.(1).
Art. 237
In aplicarea dispozitiilor art. 189 alin.(1) lit. e) din Codul penal, prin „infractiune de omor” comisa anterior se intelege orice fapta de ucidere a unei persoane, savarsita cu intentia prevazuta la art. 16 alin.(3) din Codul penal, cu exceptia infractiunilor prevazute de art. 190 si 200.
Capitolul II
Dispozitii de modificare si completare a unor prevederi ale Codului penal
Art. 238
Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (3) al articolului 61 va avea urmatorul cuprins:
„(3) Instanta stabileste numarul zilelor-amenda potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzatoare unei zile-amenda se stabileste tinand seama de situatia materiala a condamnatului si de obligatiile legale ale condamnatului fata de persoanele aflate in intretinerea sa.”
2. Articolul 231 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 231 - Plangerea prealabila si impacarea
(1) Faptele prevazute in prezentul capitol, savarsite intre membrii de familie, de catre un minor in paguba tutorelui ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta se pedepsesc numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(2) In cazul faptelor prevazute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) si c) si art. 230 impacarea inlatura raspunderea penala.”
3. Alineatul (2) al articolului 234 va avea urmatorul cuprins:
„(2) Talharia savarsita in conditiile art. 229 alin. (3) se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.”
4. La articolul 294, alineatul (1), litera c) va avea urmatorul cuprins:
„c) functionarilor sau persoanelor care isi desfasoara activitatea pe baza unui contract de munca ori altor persoane care exercita atributii similare, in cadrul Uniunii Europene;”
5. Alineatul (1) al articolului 308 va avea urmatorul cuprins:
„(1) Dispozitiile art. 289-292, art. 295, art. 297-301 si art. 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute in art. 175 alin. (2) sau in cadrul oricarei persoane juridice.”
TITLUL IV
DISPOZITII FINALE SI TRANZITORII
Art. 239
Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009 intra in vigoare la …………………….
Art. 240
Prezenta lege intra in vigoare la ……………………….., cu exceptia art. 127 pct. 6 si 242 alin.(1), care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 241
Actele normative prevazute in Titlul II - Dispozitii privind modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale, cu exceptia celor prevazute la art. 23, 26 – 28, 47, 106 si 222, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, vor fi republicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Art. 242
(1) In termen de 6 luni de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare:
a) proiectul de lege privind organizarea si functionarea serviciilor de probatiune;
b) proiectul de lege privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
(2) Legile prevazute la alin.(1) vor intra in vigoare la data de ………………………………
Art. 243
Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr.15/1968 privind Codul penal, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Anexa ( Anexa la Legea nr.76/2008 privind organizarea si functionarea
Sistemului National de Date Genetice Judiciare)
1.Infractiunea de omor,
2. Determinare sau de inlesnire a sinuciderii,
3. Infractiunea de ucidere din culpa,
4. Uciderea la cererea victimei,
5. Infractiunea de vatamare corporala,
6. Infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte,
7. Infractiunea de vatamare corporala din culpa,
8. Rele tratamente aplicate minorului,
9. Incaierarea,
10. Uciderea sau vatamarea nou-nascutului savarsita de catre mama,
11. Vatamarea fatului,
12. Infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal,
13. Infractiunea de sclavie,
14. Trafic de persoane,
15. Trafic de minori,
16. Proxenetism,
17. Infractiunea de viol,
18. Agresiune sexuala,
19. Infractiunea de act sexual cu un minor,
20. Infractiunea de perversiune sexuala,
21. Infractiunea de coruptie sexuala,
22. Infractiuni de talharie si piraterie,
23. Ultraj,
24. Ultraj judiciar,
25. Razbunarea pentru ajutorul dat justitiei,
26. Supunerea la rele tratamente,
27. Infractiunea de tortura,
28. Infractiunea de nerespectare a regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive,
29. Infractiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive,
30. Infractiunea de rele tratamente aplicate minorului,
31. Atentatul care pune in pericol siguranta nationala,
32. Atentatul care pune in pericol siguranta unei colectivitati,
33. Infractiuni de genocid contra umanitatii si de razboi,
34. Infractiuni la regimul armelor si munitiilor,
35. Actele de terorism prevazute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului,
36. Infractiunile prevazute la art. 2, 3, 10 si 12 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare,
37. Infractiunea prevazuta la art. 22 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri, aprobata cu modificari prin Legea nr. 186/2007.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri