Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege pentru chiliile din zonele izolate. Sihastrii vor depune cereri la consiliile locale pentru atribuirea terenurilor

Lege pentru chiliile din zonele izolate. Sihastrii vor depune cereri la consiliile locale pentru atribuirea terenurilor
Credinciosii care aleg sa traiasca in sihastrie vor avea un cadru legislativ care sa le permita ocuparea, cu respectarea unor prevederi legale, a unor suprafete de mici dimensiuni de teren pe care sa isi amenajeze chiliile in care vor trai si, dupa caz, si mici lacase de cult in care sa poata avea loc slujbe.

Prevederea apare intr-un proiect de lege depus in Senat "privind sprijinul acordat pentru amenajarea unor lacase de cult in zone izolate". 

Initiatorul proiectului de lege sustine ca un cadru reglementat din punct de vedere al existentei unor norme juridice "este necesar pentru a nu se mai ajunge in situatii de genul celei in care Parintele Ioan de pe masivul Postavaru, dupa ce 19 ani a trudit si si-a facut un mic locas de cult, in izolare, la peste 1700 de metri altitudine, fara a avea ce-i drept acte pentru a putea ocupa legal acea mica suprafata de teren, sa fie pus de autoritati sa elibereze locatia, pentru "extinderea domeniul schiabil".

Din fericire, noteaza initiatorul proiectului de lege - senatorul Moagher Laura-Mihaela -  nu s-a ajuns in situatia de a se darama acea mica biserica. In plus, noteaza acesta, in astfel de locuinte izolate multi turisti si-au gasit adapost atunci cand s-au ratacit ori conditiile meteorologice le-au pus vietile in pericol. De asemenea, multe sunt obiective sau destinatii turistice ori spirituale vizitate de foarte multe persoane.

Conform proiectului de act normativ, chiliile si lacasurile de cult vor putea fi ridicate in zonele izolate doar cu avizul consiliilor locale, care vor atribui, la cerere, un teren de pana la 50 m2, respectiv 200 m2, pe care va fi ridicata constructia in termen de un an de la data atribuirii terenului.
 

Ce prevede Legea privind sprijinul acordat pentru amenajarea unor lacase de cult in zone izolate [Proiect]


Art. 1. - (1) Prezenta lege reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, persoanelor din clerul cultelor recunoscute in Romania a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea sau amenajarea unei locuinte, cu destinatie de chilie, proprietate personala, precum si pentru constructia unui lacas de cult, care poate fi si in coproprietate, constructii care urmeaza sa fie amplasate in zone izolate, situate in afara zonei locuite a respectivei localitati.

(2) Atribuirea terenului se face in folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala ori a lacasului de cult, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul.

(3) Atribuirea terenurilor se face in ordinea de prioritate stabilita pe baza unor criterii aprobate prin hotarare a consiliului local.

Art. 2. - Suprafetele de teren care pot fi atribuite acestor persoane pentru construirea unei astfel de locuinte proprietate personala, ori a unui locas de cult, potrivit prevederilor art. 1, nu vor depasi 50 m2, respectiv, 200 m2.

Art. 3. - (1) De prevederile art. 1 o persoana poate beneficia o singura data sau, din cauze care nu ii sunt imputabile acesteia, de doua ori pe teritoriul aceleiasi unitati administrativ- teritoriale.

(2) Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare fata de cele prevazute la alin. (1), in vederea atribuirii terenurilor disponibile.

Art. 4. - (1) Cererea pentru atribuirea terenului se depune la consiliul local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti pe raza caruia se afla terenul pentru care se solicita atribuirea.

(2) Cererea cuprinde numele si prenumele solicitantului si domiciliul acestuia, la care se anexeaza o copie de pe certificatul de nastere, o copie de pe cartea de identitate, datele de contact precum si coordonatele geografice ale terenului pentru care se depune cererea.

Art. 5. - Consiliul local caruia i-a fost adresata cererea de atribuire a terenului pentru construirea unei locuinte proprietate personala se va pronunta asupra acesteia, prin hotarare, in conditiile prevazute de lege.

Art. 6. - (1) Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinte proprietate personala este obligat sa inceapa constructia sau amenajarea locuintei cu destinatie de chilie in termen de un an de la data atribuirii terenului si sa o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) In cazul nerespectarii conditiilor prevazute la alin. (1), prin hotarare a consiliului local i se retrage beneficiarului dreptul de folosinta asupra terenului atribuit.

(3) Planurile urbanistice zonale (PUZ) si planurile urbanistice de detaliu (PUD) privind ansambluri de locuinte-tip insiruite sau cuplate precum si a celorlalte constructii care se realizeaza pe terenuri identificate potrivit art. 1 alin. (2) se initiaza si de finanteaza de consiliile locale.

Art. 7. - (1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1). care construiesc locuinte proprietate personala pe terenul atribuit in baza prezentei legi, pot beneficia de credite in conditiiie Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 8. - Dupa finalizarea construirii locuintei, consiliul local poate hotari, la solicitarea proprietarului locuintei, vanzarea directa catre acesta a terenului respectiv. Pretul de vanzare se stabileste prin expertiza tehnica, intocmita de un expert evaluator autorizat si aprobata de consiliul local.

Art. 9. - Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei va elabora norme metodologice de aplicare a prezentei legi, in termen de doua luni de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 10. - Persoanele care realizeaza, in temeiul prezentei legi, astfel de amenajari sau constructii sunt scutite de la plata impozitelor si taxelor locale.

Art. 11. - Locuintelor, cu destinatie de chilii, amenajate sau construite in temeiul prezentei legi le sunt aplicabile dispozitiile privind locuintele unifamiliale din Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 12. - Prezenta lege intra in vigoare la 6 luni de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 

Atentie, acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie adoptat de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 20 Septembrie 2024
Votati articolul "Lege pentru chiliile din zonele izolate. Sihastrii vor depune cereri la consiliile locale pentru atribuirea terenurilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI