Legea nr. 88/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial, asadar Romania are un fond de compensare pentru investitori. Cei care aduc bani in tara vor fi mai linistiti pentru ca exista o noua plasa de siguranta.
Conform legii, scopul Fondului este de a compensa investitorii, in conditiile prezentei legi si ale reglementarilor A.S.F. in aplicarea prezentei legi, in situatia incapacitatii membrilor Fondului de a returna fondurile banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau apartinand investitorilor, care au fost detinute in numele acestora in legatura cu prestarea de servicii si activitati de investitii.
Scopul Fondului include si compensarea investitorilor, conform prevederilor prezentei legi, in cazul operatiunilor prin care un participant la Fond, in calitatea sa de participant la sistemul depozitarului central, transfera, fara acordul prealabil al unui investitor, instrumente financiare detinute de investitor, din contul individual deschis in numele acestuia la depozitarul central in contul global deschis de respectivul participant al Fondului la depozitarul central.
Resursele Fondului se constituie din contributii obligatorii ale unor entitati, dupa cum urmeaza:
societatile de servicii de investitii financiare autorizate de A.S.F.;
societatile de administrare a investitiilor, autorizate de A.S.F., care administreaza portofolii individuale de investitii, si administratorii de fonduri alternative de investitii autorizati sa administreze portofolii individuale de investitii;
institutiile de credit inregistrate in Registrul A.S.F. care presteaza servicii si activitati de investitii;
sucursalele societatilor din state terte autorizate de A.S.F. sa furnizeze servicii si activitati de investitii pe teritoriul Romaniei.
Fondul compenseaza investitorii in oricare dintre urmatoarele situatii:
A.S.F. constata prin decizie ca un participant la Fond, din motive ce sunt legate direct de situatia financiara, nu este in masura sa isi indeplineasca obligatiile rezultate din creantele investitorilor si nici nu exista perspectiva de a-si onora aceste obligatii in cel mai scurt timp;
instanta judecatoreasca competenta, pentru motive legate de situatia financiara a unui participant la Fond, emite o hotarare privind deschiderea procedurii insolventei conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca efect suspendarea posibilitatii investitorilor de a-si exercita drepturile cu privire la valorificarea creantelor asupra respectivei entitati.
Conform
Legii nr. 88/2021, compensarea investitorilor eligibile se face in limita unui plafon maxim de 20.000 de euro, echivalent in lei.
Sunt exceptate de la compensare urmatoarele categorii de investitori: