Guvernul Citu a hotarat ca Legea mamelor eroine trebuie amanata. Asadar, a adoptat OUG nr. 8 din 2021 care face fix acest lucru. Iata, insa, cand va intra aceasta in vigoare!
"Avand in vedere obligatia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetara in mod prudent pentru a gestiona resursele si obligatiile bugetare, precum si riscurile fiscale de o maniera care sa asigure sustenabilitatea pozitiei fiscale pe termen mediu si lung, precum si predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, in scopul mentinerii stabilitatii macroeconomice", intrarea in vigoare a Legii mamelor eroine a fost amanata. Totodata, si marirea punctului de pensie a fost prorogata. Iata informatiile de retinut!
In primul rand, este important sa intelegem despre ce este vorba. Cititi cu atentie mai jos!
Legea mamelor eroine este, de fapt, art. 56 din noua Lege a pensiilor, adica Legea nr. 127 din 2019
*. Actul mentionat prevede la articolul 56 urmatoarele:
(1) Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza la cerere de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare.
(2) La reducerea prevazuta la alin. (1) se adauga cate un an in plus incepand cu al patrulea copil.
(3) Reducerea varstei de pensionare prevazuta la alin. (1) si (2) se aplica si in cazul in care numarul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.
*A nu se confunda cu Legea nr. 197 din 2021!
In al doilea rand, acest articol din actul normativ mentionat mai sus a ajuns sa fie cunoscut drept Legea mamelor eroine, insa este vorba doar despre un articol al unui document legislativ care trebuia sa intre in vigoare la 1 septembrie 2021.
Prin intermediul acestuia, mamele care au nascut si crescut minimum 3 copii pana la varsta de 16 ani ar fi urmat sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare cu 6 ani. Pe scurt, in loc sa parasesti locul de munca la 63 de ani, te retrageai din activitate la 57 de ani. Daca aveai patru copii nascuti si crescuti sau adoptati, atunci puteai sa iesi la pensie de drept la 56 de ani.
Mamele eroine, rasplatite de-abia in 2023
Legea mamelor eroine, adica Legea pensiilor nr. 127 din 2019, mai arata la art. 59 ca "reducerea varstei standard de pensionare (n.r. pentru mamele cu 3 sau mai multi copii) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative".
Pe langa toate astea, romancele care se puteau pensiona mai repede daca Legea mamelor eroine nu era amanata prin OUG nr. 8 din 2021 trebuiau sa aiba si stagiul de cotizare complet. El difera in functie de anul in care v-ati nascut, insa acum s-a ajuns ca aproape toata lumea sa fie conditionata de 35 de ani de contributii la bugetul de stat prin plata CAS si CASS.
Atentie! Mamele cu doi copii NU vor beneficia de pensionarea anticipata cu 4 ani. Regula este stipulata in lege si se aplica doar in avantajul femeilor cu 3 sau mai multi copii nascuti/adoptati si crescuti.
[Le multumim pe aceasta cale cititorilor nostri aprigi care au remarcat acest aspect si ne-au atras atentia!]
Acum, odata cu adoptarea
si intrarea in vigoare a OUG nr. 8 din 2021, pensionarea cu minimum 6 ani mai repede a mamelor cu 3 (sau mai multi) copii nascuti/adoptati si crescuti a fost amanata pana la 1 ianuarie 2023.
Pe scurt, Legea mamelor eroine (adica art. 56 din Legea pensiilor nr. 127 din 2019)
nu se va mai aplica de la 1 septembrie 2021, ci de-abia peste doi ani.
Mai mult, Guvernul nu poate fi dat in judecata pentru anularea unui drept castigat prin lege pentru ca nimeni n-a apucat sa beneficieze de aceasta prevedere.
OUG nr. 8 din 2021 a amanat si majorarea pensiilor
In al treilea rand, prin Legea nr. 127 din 2019 se majora si punctul de pensie! Astfel, conform art. 86, alin. (2), lit. c), acesta trebuia sa fie 1.875 lei, fata de 1.775 lei cat este la data redactarii acestui articol.
Prin OUG nr. 8 din 2021, Guvernul Citu a decis ca majorarea pensiilor se va face de la 1 ianuarie 2022 cu "rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica". Mai mult, acest lucru nu se va intampla automat. Pensiile vor creste doar dupa adoptarea Legii bugetului asigurarilor sociale de stat, lucru care are loc de obicei in primul trimestru al noului an. Prin urmare, pensiile ar urma sa creasca in 2022 cu aproximativ 3,1% + "cel mult" 50% din cresterea salariului mediu brut la nivel national. Formularea "cel mult" inseamna ca parlamentarii si guvernantii vor decide la inceput de an exact cat vor acorda pentru pensii din cei 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat in anul anterior. Mai exact, ei pot acorda o majorare care se situeaza intre 0% si 50% din cresterea reala a salariului mediu brut din anul anterior.
OUG nr. 8 din 2021 si pensia de urmas
Prin Legea pensiilor nr. 127 din 2019 mai era stabilit si faptul ca de la 1 septembrie 2021 "sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani". Si aceasta prevedere a fost amanata pentru 1 septembrie 2023.
De la 1 septembrie 2023, sotul supravietuitor va avea dreptul la pensia de urmas:
- integral cand casatoria a fost de minimum 15 ani;
- cu -6%/an cand casatoria a fost de cel putin 10 ani;
- integral cand casatoria a durat minimum 1 an si daca cel ramas in viata este invalid de gradul I sau II;
- integral cand sotul avea o pensie mai mare si a murit ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale;
- integral daca are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani; se plateste pensia de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani.
Pensia de urmas se acorda celui care ramane in viata pana la data decesului.
Finalmente, OUG nr. 8 din 2021 a stabilit ca institutiile, regiile si companiile statului nu vor acorda vouchere de vacanta pentru anul 2021. Raman, insa, valabile in 2021 decontarile pentru vacantele politistilor, militarilor si functionarilor publici cu statut special.
OUG nr. 8 din 2021 poate fi consultat integral AICI!
Legea nr. 127 din 2019 poate fi consultata integral AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<