Romanii care se incadreaza in prevederile Legii nr. 197 din 2021 primesc o veste extrem de buna, avand in vedere ca actul duce la o varsta standard de pensionare si la un stagiu de cotizare reduse fata de ceilalti angajati din tara.
Legea nr. 197 din 2021 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 712 din 2021, in urma semnarii de catre seful statului a Decretului nr. 846 din 2021. Conform prevederilor art. II din Legea nr. 197 din 2021, aceasta va intra in vigoare la 17 august 2021.
Actul mentionat stabileste ca romanii care au lucrat in "activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui" timp de minimum 25 de ani vor beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani. Pe scurt, femeile se vor putea pensiona incepand cu 17 august 2021 la 50 de ani, iar barbatii la 52 de ani. In cazul in care intervin alte particularitati (precum
scaderea varstei de pensionare pentru mame in functie de numarul de copii nascuti si crescuti), atunci varsta de pensionare scade dupa aplicarea reducerii conform grupei de munca.
Totodata, cei care se incadreaza in precizarile de mai sus vor avea un stagiu complet de cotizare de 25 de ani, nu de 35.
Atentie! Desi legea pare a se referi la toti cei care lucreaza in unitati de producere a energiei, de prevederile acestui act se vor bucura doar romanii care au lucrat in domeniul carbunelui sau altele asemenea. Mai jos puteti consulta legea!
Un deputat a aratat ca "intrarea in vigoare a legii este un mic pas pentru a reduce impactul social al decarbonarii sectorului energetic. In contextul in care procesul reducerii emisiilor de carbon va fi accelerat in urmatorii ani, e nevoie sa continuam cu pasi rapizi spre o economie diversificata si atragerea de investitii private in aceste zone".
Guvernul Citu nu a sustinut acest proiect de lege.
Legea nr. 197 din 2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Art. I. – Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 30 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
- "i) activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui.”
2. La articolul 56 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
- "d) 25 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i) pentru care reducerea varstei standard de pensionare este de 13 ani.”
3. La articolul 56 alineatul (3), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
- "d) 25 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 30 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. h) si i).”
4. La articolul 56^2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
- "Art. 56^2. ‒ (1) Prin exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfasurat activitati dintre cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. g) si i) beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani realizat in aceste activitati."
Art. II. – Prevederile art. I intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Legea nr. 197 din 2021 a fost inregistrata pentru dezbatere in Parlament sub
PL-x nr. 75/2021.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<