Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sustine ca Legea manualului scolar este neconstitutionala in ansamblul sau, deoarece nu a fost respectata in Parlament procedura de vot.
CCR a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate a Legii manualului scolar, formulata de 27 de senatori apartinand grupurilor parlamentare PNL si USR.
"In motivarea solutiei pronuntate, Curtea a constatat ca Legea manualului scolar, fiind adoptata cu majoritatea absoluta, in temeiul art.76 alin.(1), incalca procedura constitutionala de adoptare a legilor ordinare, care prevede, la art.76 alin.(2) din Constitutie, majoritatea simpla. Intrucat criteriul formal este subsecvent indeplinirii criteriului material pentru circumscrierea legii in categoria organica sau ordinara, Curtea constata ca, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adauga domeniului organic noi materii de reglementare, imprejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constitutie, care este de stricta si limitativa interpretare. Mai mult, gresita calificare a legii a determinat inversarea rolului celor doua Camere ale Parlamentului, astfel ca legea criticata incalca si dispozitiile art.75 din Constitutie, potrivit carora, in materia reglementata, Camera decizionala este Camera Deputatilor", se arata intr-un comunicat de presa al CCR.
Legea Manualului prevede ca Ministerul Educatiei, prin Editura Didactica si Pedagogica, sa fie singurul responsabil de publicarea manualelor. Autorii de manuale nu mai trimit manuscrise la edituri, ci la minister.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Memorator Gramatica Gimnaziu
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Editura didactica si pedagogica va detine monopulul asupra publicarii tuturor manualelor din Romania. Ca sa evite controversa manualului unic, Ministerul Educatiei spune ca vor exista trei variante de manual la fiecare materie. Se poate, insa, ca la o materie, un singur manual sa obtina punctaj de trecere si tot oamenii ministerului sunt cei care vor decide asta.
Unul dintre cei mai cunoscuti autori de manuale, profesorul Octavian Mandrut, a refuzat sa trimita anul acesta o propunere de manual, desi de pe cartile sale de geografie au invatat generatiile ultimilor 20 de ani.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE