Legea nr. 196 din 2021 stabileste ca romanii vor beneficia de o incalzire a locuintei mai ieftina din 2022 si, mai important, caldura nu va mai putea fi oprita iarna. Suplimentar, actul introduce si pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care isi realizeaza propriile surse de caldura neautorizate.
Legea nr. 196 din 2021 a fost publicata in
Monitorul Oficial nr. 693/2021, asadar actul si-a incheiat procedura pentru aplicare. Documentul va intra, insa, in vigoare treptat cu primele prevederi aplicabile din de-abia in ianuarie 2022!
In primul rand, Legea nr. 196 din 2021 stabileste modificarea art. 291, alin. (3) din
Codul fiscal prin adaugarea unei noi litere, lit. l) care prevede urmatoarele:
Astfel, energia termica destinata populatiei va beneficia de o cota redusa de TVA de 5%, fata de 19% cat este in prezent. Drept urmare, de la 10 ianuarie 2022 romanii care depind de sistemul centralizat de termoficare vor primi o reducere de 14%!
In al doilea rand, Legea nr. 196 din 2021 stabileste
obligatia clara pentru toti cei racordati la sistemul de termoficare centralizat
de instalare a echipamentelor de masurare a consumului individual.
In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termica, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de incalzire din fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit.
In al treilea rand, Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 va include la art. 49^1
pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care isi monteaza echipamente sau folosesc instalatii periculoase de incalzire. "Art. 49^1 — Montarea si punerea in functiune a unor instalatii sau echipamente in interiorul unei locuinte sau al unui condominiu, care pun in pericol sanatatea populatiei sau integritatea infrastructurii edilitare, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda", prevede Legea nr. 196/2021.
Finalmente, noua lege stabileste si faptul ca pe timp de iarna sau in perioada sezonului rece
caldura nu va mai putea fi oprita. "Se interzice sistarea furnizarii de agent termic primar in perioada sezonului rece, definita conform prevederilor legale, de catre producatorii si/sau furnizorii de agent termic primar, precum si sistarea alimentarii cu energie primara a acestora de catre producatorii/furnizorii de energie primara", se arata in Legea nr. 196 din 2021.