Legea nr. 27 din 2020 a fost adoptata de Parlament, promulgata de presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, asadar Limba Semnelor Romane (LSR) este de acum in vigoare.
Pl-x nr. 573/2019 a fost adoptat de Parlamentul Romaniei prin votul decizional dat de Camera Deputatilor, presedintele Romaniei l-a promulgat prin Decretul nr. 213/2020, asadar actul a devenit Legea nr. 27 din 2020 prin publicarea in
Monitorul Oficial nr. 258/2020.
In primul rand, actul introduce recunoastere oficiala pentru LSR. Astfel, prin Legea nr.27 din 2020 se recunoaste Limba Semnelor Romane, denumita in continuare LSR, limba materna specifica persoanelor surde si/sau hipoacuzice.
In al doilea rand, avem definitii pentru o serie de termeni importanti:
In al treilea rand, Legea nr. 27 din 2020 stabileste ca persoanele surde si/sau hipoacuzice au dreptul sa foloseasca LSR in raporturile cu autoritatile si institutiile centrale si locale, publice sau private, pentru a-si exercita drepturile cetatenesti.
Autoritatile si institutiile centrale si locale, publice sau private, au obligatia de a pune gratuit la dispozitia persoanelor surde si/sau hipoacuzice, interpreti autorizati in LSR, conform legislatiei in vigoare.
Accesul la interpret autorizat in LSR se acorda la cerere sau din oficiu.
In al patrulea rand, predarea LSR, ca prima limba, este facultativa, de la gradinita pana la facultate, statului roman revenindu-i obligatia de a asigura mijloacele necesare care sa raspunda in acest sens nevoilor persoanelor surde si/sau hipoacuzice si familiilor din care acestea provin.
Predarea LSR este asigurata de profesori surzi sau fara deficiente de auz, care au urmat cursuri de formare si au obtinut calificarea pentru utilizarea LSR, conform legislatiei in vigoare.
Ministerul Educatiei si Cercetarii autorizeaza si acrediteaza programe de studii universitare pentru disciplina LSR, la solicitarea institutiilor de invatamant superior.
Important! Statul roman garanteaza si asigura copiilor si elevilor surzi si/sau hipoacuzici dreptul de a invata, de a se instrui si de a sustine examenele scolare in LSR.
Elevilor surzi si/sau hipoacuzici inscrisi in invatamantul de masa li se asigura, la cerere, dreptul de a sustine examenele in limba materna, respectiv LSR, cu conditia depunerii cererii la conducerea institutiei de invatamant cu cel putin 60 de zile inaintea sustinerii examenului. Elevilor surzi si/sau hipoacuzici care sustin probe la limba romana, in scris, indiferent de forma de invatamant, li se asigura, pentru examinare, profesori cunoscatori ai LSR.
Finalmente, in termen de 2 ani de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei legi, toate ministerele si institutiile subordonate acestora sunt obligate sa coreleze propria legislatie cu prevederile acestei legi si sa ia toate masurile necesare pentru a respecta dreptul persoanelor surde si/sau hipoacuzice de a folosi LSR in relatia cu institutiile statului roman.
Nerespectarea dispozitiilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.