Desi a fost deja adoptata si publicata in Monitorul Oficial, legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost suspendata din nou, chiar daca a fost si modificata.
Asadar, incepand cu 1 ianuarie 2019 operatorii economici nu vor mai fi obligati sa puna in aplicare prevederile actului normativ. Modificarea adusa de parlamentari consta in faptul ca aplicarea acestei legi devina optionala.
La propunerea Guvernului si a reprezentantilor din comisiile de specialitate din Parlament, Legea nr. 217/2016 a fost modificata din nou prin Legea nr. 200/2018, publicata ieri in Monitorul Oficial.
Art. 2 alin. (1) din textul de lege initial prevedea ca “Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare”, insa prin modificarile introduse se elimina obligativitatea mentionata:
“Operatorii economici din sectorul agroalimentar, asa cum sunt definiti in Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare, pot sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.”
In plus, la articolul referitor la data limita de consum, prevazuta pentru vanzarea cu pret redus sau donarea alimentelor, sintagma s-a schimbat in “data durabilitatii minimale”, care este acum de 10 zile pentru comerciantii care vor sa doneze alimentele sau sa le transforme in compost, respectiv biogaz. Toate aceste masuri, indiferent ca sunt de donare sau de distrugere, sunt recomandate in lege, alaturi de alte actiuni pe care le vor cuprinde intr-un plan.
Alte modificari sunt cele legate de posibilitatea fundatiilor, organizatiilor sau asociatiilor de a vinde mai departe alimentele donate de retailer, in sensul in care nivelul maximal al costurilor de functionare a activitatii respective va fi stabilit prin normele metodologice de aplicare a Legii.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
De asemenea, sanctiunile privind nerespectarea conditiilor de comercializare de catre aceste asociatii, sunt cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei. In textul adoptat in 2016, valoarea amenzilor era data de capacitatea de functionare a firmei, nivelul maxim al sanctiunilor fiind prevazut pentru firmele mari.
Legea a fost suspendata si va fi aplicata de la 1 februarie 2019, perioada in care autoritatile din domeniu trebuie sa elaboreze normele metodologice de aplicare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri