Consiliul Superior al Magistraturii considera ca sumele provenite din colectarea taxelor judiciare de timbru trebuie sa fie transferate de la bugetele locale la instantele de judecata, fapt care se poate realiza prin modificari legislative.
Ministerul Finantelor se opune acestor propuneri invocand Legea finantelor publice locale nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora dupa aprobarea bugetelor locale pot fi aprobate acte normative cu implicatii asupra acestora, dar numai cu precizarea surselor de acoperire a diminuarii veniturilor sau a majorarii cheltuielilor bugetare aferente exercitiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective.
Se mai arata ca nu se pot aloca fonduri din bugetele locale justitiei intrucat, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei cu modificarile ulterioare, institutiile publice nominalizate in cuprinsul anexei nr. 2 la aceasta hotarare sunt finantate de la bugetul de stat, iar ministrul justitiei are calitatea de ordonator principal de credite pentru acestea. Administratia publica in unitatile administrativ teritoriale, se organizeaza si functioneaza in temeiul principiilor descentralizarii autonomiei locale, deconcentrarii serviciilor publice, eligibilitatii autoritatilor administratiei publice locale.
Cuantumul taxelor necolectate de consiliile locale sustine argumentele CSM de a trece in bugetul instantelor plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare in procesele penale, amenzilor penale si a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate in procesele penale precum si din inchirierea spatiilor in sediile instantelor si parchetelor ( exp. bugetul de stat a incasat in 2008- 91,30 milioane RON reprezentand taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru, bugetele locale au restante necolectate de 69,40 milioane RON)
Din luna iunie 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat o scrisoare deschisa domnului Gheorghe Pogea, Ministrul Finantelor Publice, document publicat pe pagina de internet a consiliului (https://www.csm1909.ro/csm/linkuri/24_06_2009__24532_ro.PDF ).
In document se fac propuneri concrete referitor la trecerea sumelor provenind din taxele judiciare de timbru de la bugetele locale la bugetele instantelor judecatoresti, deoarece actuala destinatie a sumelor rezultate din plata taxelor judiciare de timbru nu poate fi justificata obiectiv in conditiile in care autoritatile locale nu aloca niciun fel de resurse pentru functionarea instantelor.
Pentru obtinerea acestor venituri, instantele judecatoresti aloca importante resurse financiare si umane, in scopul desfasurarii proceselor, motiv pentru care este necesar – mai ales in conditiile dificultatilor financiare grave cu care se confrunta in prezent sistemul judiciar - ca sumele rezultate din plata taxelor judiciare de timbru sa fie preluate urgent la bugetele instantelor.
Consiliul a solicitat comunicarea sumele incasate in anul 2008 din plata taxelor judiciare de timbru, timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare in procesele penale, amenzilor penale si a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate in procesele penale precum si din inchirierea spatiilor in sediile instantelor si parchetelor.
Atasat acestui material se afla raspunsul comunicat de MFP, in format pdf.
Scrisoare MFP
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<