Fiecare mama si tata din Romania ar urma sa beneficieze de mai multe zile libere pentru a-si ingriji copiii. Momentan, in vigoare este prevederea prin care poti obtine o singura zi libera, daca ai un copil bolnav.
Legea nr. 91/2014 stabileste ca unul dintre parinti poate primi o singura zi libera pe an pentru a merge cu copilul la medic. Pentru aceasta facilitate acordata se platesc contributiile la stat, dar angajatorul nu este fortat de lege sa achite si ziua de munca respectiva. Detalii suplimentare pot fi accesate AICI!
"Aceasta zi stabilita este insuficienta pentru un parinte ca sa poate sa-si insoteasca copilul la consultatii medicale", spun initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege prin care se acorda mai multe zile libere pentru ambii parinti.
Propunerea legislativa schimba aproape in totalitate ideea initiativei. Stabileste pentru fiecare parinte maximum 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, tinand cont atat de numarul cat si de starea de sanatate a copiilor. Astfel, prin aceasta noua propunere se creeaza posibilitatea parintilor de a avea dreptul la mai multe zile libere pentru asigurarea asistentei copilului minor la medic.
Totodata, noua initiativa introduce si categoria de parinti adoptivi pentru "inlaturarea unei situatii discriminatorii".
Schimbarea de interes pentru parintii romani este la art. 3, alin. (1) din Legea nr. 91/2014 unde:
Asadar, intelegem ca prin aceasta initiativa parintii vor avea posibilitatea sa obtina libere a cate maximum 5 zile lucratoare fiecare de-a lungul unui an calendaristic pentru a-si insoti copiii la medic.
Este o masura care vine in sprijinul garantarii sigurantei familiei de a-si ingriji cea mai mici membri.
Pentru a sustine aceasta propunere au semnat: Tánczos Barna - senator UDMR; Ambrus Izabella-Agnes - deputat UDMR; Antal István-János - deputat UDMR; Apjok Norbert - deputat UDMR; Bende Sándor - deputat UDMR; Benedek Zacharie - deputat UDMR; Benkő Erika - deputat UDMR; Biro Zsolt-Istvan - deputat UDMR; Biró Rozalia-Ibolya - deputat UDMR; Csép Éva-Andrea - deputat UDMR; Csoma Botond - deputat UDMR; Farago Petru - deputat UDMR; Kelemen Hunor - deputat UDMR; Korodi Attila - deputat UDMR; Kulcsár-Terza József-György - deputat UDMR; Magyar Loránd-Bálint - deputat UDMR; Sebestyén Csaba-István - deputat UDMR; Seres Dénes - deputat UDMR; Szabó Ödön - deputat UDMR.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata pentru B605/2019.
Prima Camera sesizata este Senatul, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Guvernul nu a oferit un punct de vedere.
Masura se va aplica doar dupa parcurgerea intregului proces legislativ. In acest moment, actul de-abia a fost introdus pentru dezbatere.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri