Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica Proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil. Cititi mai jos
PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENATUL
Lege
pentru punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil
Cartea verde a contabilitatii
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Titlul I
Dispozitii generale
Art. 1 – Prezenta lege cuprinde dispozitiile privind punerea in aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul Civil, denumita in continuare „Codul civil”, avand ca principal obiect punerea de acord a legislatiei civile existente cu prevederile acestuia, precum si solutionarea conflictului de legi rezultand din intrarea in vigoare a Codului civil.
Art. 2 – Ori de cate ori legi speciale sau complementare Codului civil fac trimitere la „Codicele civil” (sau „Codul civil”), denumit in continuare „Codul civil din 1864”, sau la dispozitii abrogate ori modificate prin prezenta lege, trimiterea se considera a fi facuta, atunci cand este cazul, la dispozitiile corespunzatoare care le inlocuiesc.
Art. 3 – Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a Codului civil nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
Art. 4 – Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrarii in vigoare a Codului civil raman supuse dispozitiilor legii vechi, neputand fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace, potrivit Codului civil sau dispozitiilor prezentei legi.
Art. 5 – (1) Dispozitiile Codului civil se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
(2) Dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
Titlul II
Dispozitii cu privire la Titlul Preliminar al Codului civil
Capitolul I
Dispozitii de punere in aplicare
Art. 6 – (1) In vederea aplicarii dispozitiilor art. 3 din Codul civil, notiunea de „profesionist” include notiunile de comerciant, intreprinzator, agent economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare o activitate cu sau fara caracter economic, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.
(2) In toate actele normative in vigoare, expresiile „acte de comert” sau „fapte de comert” se inlocuiesc cu expresia „activitati de productie, comert sau prestari de servicii”, dupa caz.
Capitolul II
Modificarea si completarea unor legi
Sectiunea 1
Modificarea si completarea unor dispozitii ale Codului civil
Art. 7 – Alineatul (2) al articolului 18 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.511 din 24 iulie 2009 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Publicitatea se realizeaza prin cartea funciara, Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, registrul comertului, precum si prin alte forme de publicitate prevazute de lege.”
Sectiunea 2
Modificarea si completarea unor legi speciale
Art. 8 - Alineatul (1) al articolului 1 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1.066 din 17 noiembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) In vederea desfasurarii de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.”
Art. 9 – Alineatul (2) al articolului 1 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 4 februarie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) In intelesul prezentei legi, comerciantii sunt persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale sau familiale, societatile comerciale, companiile nationale si societatile nationale, regiile autonome, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic si organizatiile cooperatiste.”
Titlul III
Dispozitii cu privire la Cartea I – „Despre persoane” a Codului civil
Capitolul I
Dispozitii tranzitorii si de punere in aplicare
Art. 10 - (1) Drepturile personalitatii sunt supuse legii in vigoare la data exercitarii lor.
(2) Orice atingere adusa drepturilor personalitatii este supusa.....
CLICK AICI SI CITESTE PROIECTUL DE LEGE PENTRU APLICAREA Legii nr.287/2009 PRIVIND CODUL CIVIL
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE