Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interzicerea casatoriei intre rude

(1) Este interzisa incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv.

(2) Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi autorizata de instanta de tutela in a carei circumscriptie isi are domiciliul cel care cere incuviintarea. Instanta se va putea pronunta pe baza unui aviz medical special dat in acest sens.

(3) In cazul adoptiei, dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile atat intre cei care au devenit rude prin adoptie, cat si intre cei a caror rudenie fireasca a incetat prin efectul adoptiei.

Punere in aplicare

Consultati Capitolul Incheierea casatoriei (271-289) pentru dispozitiile generale de punere aplicare, conform Legii 71/2011 privind punerea in aplicare a prevederilor noului cod civil.

„(1)Validitatea casatoriei incheiate inainte de data intrarii in vigoare a Codului Civil se stabileste potrivit dispozitiilor legii in vigoare la data incheierii ei.
(2)Cu toate acestea, in cazul in care, dupa intrarea in vigoare a Codului Civil, a intervenit un fapt care, potrivit dispozitiilor acestuia, acopera nulitatea, casatoria nu mai poate fi constatata nula sau nu mai poate fi anulata dupa intrarea in vigoare a Codului Civil.
(3)In cazul in care faptul prin care se acopera nulitatea presupune curgerea unui termen, casatoria nu mai poate fi constatata nula sau nu mai poate fi anulata dupa trecerea acelui termen de la data intrarii in vigoare a Codului civil.”

—Art. 25 din Legea 71/2011

„(1)Organizarea, functionarea si atributiile instantei de tutela si de familie se stabilesc prin legea privind organizarea judiciara.
(2)Pana la reglementarea prin lege a organizarii si functionarii instantei de tutela:
a) atributiile acesteia, prevazute de Codul civil, sunt indeplinite de instantele, sectiile sau, dupa caz, completele specializate pentru minori si familie;
b) raportul de ancheta psihosociala prevazut de Codul Civil este efectuat de autoritatea tutelara, cu exceptia anchetei prevazute la art. 508 alin. (2), care se efectueaza de directia generala de asistenta sociala si protectia copilului;
c) autoritatile si institutiile cu atributii in domeniul protectiei drepturilor copilului, respectiv a persoanei fizice continua sa exercite atributiile prevazute de reglementarile in vigoare la data intrarii in vigoare a Codului civil, cu exceptia celor date in competenta instantei de tutela.
(3)[...]
(4)Cererile in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a Codului civil raman sa fie solutionate de instantele judecatoresti sau, dupa caz, de autoritatile administrative competente potrivit legii in vigoare la data sesizarii lor.”

—Art. 229 din Legea 71/2011

Jurisprudenta

Nulitate casatorie. Rudenie. Mijloace de proba. Cand insa rudenia trebuie stabilita fara efecte de stare civila, adica in alte scopuri decat in vederea realizarii unui drept al persoanei, si anume pentru a se asigura aplicarea unei dispozitii imperative a legii, cum este dispozitia prohibitiva inscrisa in art. 6 C. Fam., trebuie admis orice mijloc de probatiune in stabilirea rudeniei, pentru ca numai astfel se da eficienta deplina legii. [...] Intr-un asemenea caz, daca rudenia nu ar rezulta din acte de stare civila si nu s-ar admite sa fie stabilita prin orice mijloc de proba, ar insemna sa se faciliteze incheierea casatoriei sau mentinerea casatoriei deja incheiate intre persoane care sunt totusi rude, ceea ce ar fi imoral si daunator ereditatii, solutie ce nu trebuie admisa (Trib. Suprem, S. civ., Decizia nr. 1911 din 23 octombrie 1979, in Culegere de Decizii 1979, p. 256)

"Interdictia casatoriei intre rude. Violarea art. 12 al CEDO. Cauza B si L v. Regatul Unit. Hotararea 36536/02 din 13.09.2005." Art. 12. Limitarile impuse dreptului unui barbat si a unei femei de a se casatori si de a fonda o familie nu trebuie sa fie de o severitate atat de inalta, incat acest drept sa fie atins in substanta sa. Interdictia mariajului intre socrii si nora ori ginerele lor semnifica ca reclamantii nu pot face sa fie recunoscuta social si juridic relatia lor. Faptul ca mariajul ar putea fi ipotetic incheiat daca fostii lor soti ar deceda nu suprima atingerea substantei acestui drept. De asemenea, posibilitatea de a sesiza Parlamentul care sa emita o lege individuala de exceptie nu poate avea alta semnificatie, cat timp procedura este exceptionala si foarte costisitoare, iar corpul legislativ nu are stabilita vreo procedura ori vreun criteriu clar pentru emiterea unei astfel de legi. Impiedicarea casatoriei, chiar daca vizeaza un scop legitim – protectia integritatii familiei si protectia intereselor si sentimentelor copiilor – nu poate impiedica existenta faptica a unei relatii care sa aduca atingere acestor interese. Tocmai de aceea, intr-o situatia analoga, Parlamentul a estimat ca interdictia nu vizeaza vreun scop util ordinii publice. Curtea estimeaza ca incoerenta intre scopurile declarate de catre statul parat si derogarile de interdictie compromite rationalitatea si logica legii in discutie. De aceea, exista o violare a art. 12.

Corelatii cu alte norme

A Baza constitutionala

Art. 48 Constitutia Romaniei (Familia): (1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor. (2) Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege. Casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila. (3) Copiii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie.

B Corelatii cu alte articole din Codul Civil

Articole in legatura directa:

Formalitatile casatoriei - Declaratia de casatorie: art. 281 Formalitatile casatoriei - Opozitia la casatorie: art. 285 Formalitatile casatoriei - Refuzul celebrarii casatoriei: art. 286

Nulitatea casatoriei - Cazurile de nulitate absoluta: art. 293 Nulitatea casatoriei - Persoanele care pot invoca nulitatea absoluta: art. 296 Nulitatea casatoriei - Efectele nulitatii casatoriei: art. 304 - 306

Rudenia - Notiunea: art. 405 Rudenia - Rudenia in linie dreapta sau colaterala: art. 406 Rudenia - Afinitatea: art. 407

Adoptia - Notiunea: art. 451 Adoptia - Pluralitatea de adoptati - frati si surori: art. 456 Adoptia - Interzicerea adoptiei intre frati: art. 457 Adoptia - Situatia sotilor: art. 458 Adoptia - Adoptia simultana sau succesiva: art. 462 Adoptia - Efectele asupra rudeniei: art. 470 Adoptia - Raporturile dintre adoptator si adoptat: art. 471 Adoptia - Nulitatea absoluta a adoptiei: art. 480 Adoptia - Mentinerea adoptiei: art. 481

Drept international privat - Legea aplicabila conditiilor de fond ale casatoriei: art. 2586 Drept international privat - Legea aplicabila formalitatilor casatoriei: art. 2857 Drept international privat - Legea aplicabila nulitatii casatoriei: art. 2588

Elemente de drept comparat

Codul Civil Belgian: Art. 161: In linie directa, casatoria este interzisa intre toti ascendentii si descendentii [...] si afinii din aceeasi linie. Art. 162: In linie colaterala, casatoria este interzisa intre [frati, intre surori sau intre frati si surori]. Art. 163: Casatoria este de asemenea interzisa intre unchi si nepoata sau nepot, sau intre matusa si nepoata sau nepot. Art. 164: Cu toate acestea, este permis Regelui sa ridice, pentru cauze grave, [prohibitia prevazuta pentru afini in sensul art. 161 si] prohibitia prevazuta de articolul precedent.

Codul Civil Francez Art. 161: In linie directa, casatoria este prohibita intre toti ascendentii si descendentii si afinii din aceeasi linie. Art. 162: In linie colaterala, casatoria este prohibita, intre frate si sora. Art. 163: Casatoria este de asemenea prohibita intre unchi si nepoata, intre matusa si nepot. Art. 164: Cu toate acestea, este permis Presedintelui Republicii sa ridice, pentru cauze grave, prohibitiile prevazute: 1 De articolul 161 asupra casatoriilor dintre afinii in linie dreapta, cata vreme persoana care a creat afinitatea este decedata; 2 Abrogat; 3 De articolul 163 asupra casatoriilor dintre unchi si nepoata, dintre matusa si nepot.

Codul Civil German Art. 1307: O casatorie nu poate fi incheiata intre rude in linie dreapta, precum si intre frati buni si vitregi. Aceasta este valabil si atunci, cand legatura de rudenie este rupta prin adoptie. Art. 1308: 1 O casatorie nu trebuie incheiata intre persoane, a caror rudenie in sensul art. 1307 este fondata prin adoptie. Aceasta nu este valabil, atunci cand legatura de adoptie a fost desfiintata. 2 Instanta de familie poate ca la cerere sa decida eliberarea de aceasta interdictie, cand intre cel care face cererea si viitorul sot s-a fondat o rudenie in linie laturalnica prin adoptie. Eliberarea trebuie respinsa, atunci cand motive importante se opun autorizarii casatoriei.

Codul Civil Italian Art. 87: Nu pot contracta casatoria intre ei: 1 Ascendentii si descendentii in linie directa, legitimi sau naturali; 2 Fratii si surorile buni, consangvini sau uterini; 3 Unchiul si nepotul, matusa si nepoata; 4 Afinii in linie directa; Interdictia subzista si in cazul in care afinitatea deriva dintr-o casatorie declarata nula sau desfacuta sau pentru care s-a pronuntat incetarea efectelor civile; 5 Afinii in linie colaterala in gradul al doilea; 6 Adoptatorul, adoptatul si descendentii sai; 7 Copiii adoptivi ai aceleiasi persoane; 8 Adoptatul si copiii adoptatorului; 9 Adoptatul si sotul adoptatorului, adoptatorul si sotul adoptatului. Oprelistile continute la numerele 6, 7, 8 si 9 sunt aplicabile filiatiei. Oprelistile continute la numerele 2 si 3 sunt aplicabile chiar si cand raportul depinde de filiatia naturala. Tribunalul, la cererea celor interesati, printr-un decret emis in camera de consiliu, ascultand ministerul public, poate autoriza casatoria in cazurile indicate la numerele 3 si 5, atunci cand este cazul unei afinitati sau filiatii naturale. Autorizatia poate sa fie acordata si in cazul indicat la numarul 4, cand afinitatea deriva din casatoria declarata nula. Decretul este notificat celor interesati si ministerului public. Se aplica dispozitiile sectiunii a patra, a cincea si a sasea ale articolului 84.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 18 Noiembrie 2011
Votati articolul "Interzicerea casatoriei intre rude":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016