Legea 112 este cu siguranta una dintre cele mai discutate si controversate legi ale Romaniei. De la "nu ne trebuie proprietate privata" al tovarasului Ion Iliescu si pana la "poftiti de luati case" al actualei guvernari s-au derulat mii de procese in numele ei, ba chiar au avut loc si crime care de care mai picante pentru presa noastra.
Acum, s-a schimbat din nou. Un pas mic pentru guvernanti si chiar pentru pentru chiriasi, dar, spun gurile targului, un pas mare care urmeaza sa vina pentru piata imobiliara din Romania. Ce se pregateste? Cititi mai jos.
Propunerea legislativa a parlamentarilor PDL, PSD si ai minoritatilor pentru modificarea Legii nr. 112/1995, in sensul ca dreptul de optiune la cumparare sa poata fi exercitat de titularul unui contract de inchiriere a locuintei daca a dobandit calitatea de chirias cu cel putin trei ani anterior datei cererii, aduce o speranta chiriasilor caselor nationalizate, care nu erau titulari ai unor contracte de inchiriere la data intrarii in vigoare a legii 112. Adica in luna octombrie 1995.
Acestia ar putea sa-si cumpere apartamentele in care locuiesc si pentru care platesc chirie la stat de ani de zile.
Scopul acestei propuneri este de a aplica acelasi regim juridic ambelor categorii de chiriasi ce pot cumpara imobilele care fac obiectul Legii 112, indiferent de data dobandirii acestei calitati.
Propunerea a trecut de Senat, urmând a intra in dezbatere la Camera Deputatilor, desi Guvernul „nu sustine adoptarea prezentei propuneri legislative in forma prezentata”. Aceasta propunere de modificare a Legii nr. 112/1995 nu este prima de la noi. In iunie 2006 a fost respinsa de catre Camera Deputatilor o propunere legislativa cu un continut aproape identic. Vom vedea daca istoria se repeta, desi s-au schimbat multe de atunci.
Pe de alta parte, prin largirea ariei de potentiali cumparatori, s-ar „largi” si bugetul statului român, pe langa preconizata marire a impozitelor de anul viitor.
Cu toate acestea, atat actualii chiriasi, cat si majoritatea celor ce si-au cumparat deja locuintele – foste case nationalizate –, asteapta insa o alta modificare a Legii 112, si anume cea care ar viza eliminarea restrictiei de instrainare pentru o perioada de 10 ani de la data cumpararii. Este clar ca acest lucru ar crea un nou boom imobiliar pe piata din Romania, incurajand iar specula.
Pentru moment nu exista sanse ca aceasta ipoteza sa fie luata in discutie de catre forurile noastre legislative, ocupate mai mult cu greve, alegeri si schimbari de Guverne. Dar dupa Alegeri, cand va veni nota de plata pentru fiecare dintre ferventii sustinatori (financiar evident)? Aceasta este intrebarea. Se va schimba din nou atunci Legea 112?
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri