Momentul aplicarii dispozitiilor titlului III din Legea nr. 302/2004
Potrivit alin. 1 al art. 108
dispozitiile titlului III (din Legea nr. 302/2004 cu completarile si modificarile aduse ulterior)
se aplica mandatelor europene de arestare primite de autoritatile romane ulterior intrarii sale in vigoare, chiar daca se refera la fapte anterioare acestei date.
Procedurile de extradare in curs in momentul intrarii in vigoare a prezentului titlu vor continua sa se solutioneze potrivit titlului II, asa cum prevede alin. 2 al aceluiasi articol.
In practica instantelor judecatoresti s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la admisibilitatea cererii de executare a mandatului european de arestare, emisa anterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dar transmisa autoritatilor judiciare romane dupa aceasta data, astfel ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a formulat recurs in interesul legii, care a fost supus examinarii, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care s-au intrunit in sedinta publica in data de 21 ianuarie 2008.
Examinand recursul in interesul legii, Sectiile Unite l-au admis retinand ca:
- Unele instante au respins solicitarile autoritatilor judiciare straine de executare a mandatelor europene de arestare, emise anterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In justificarea acestui punct de vedere, s-a motivat ca asemenea solicitari nu isi au temei legal in legea speciala romana, intrucat potrivit art. 108 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 - numai mandatele emise ulterior intrarii in vigoare a titlului III din lege sunt supuse reglementarilor cuprinse in acest titlu.
- Alte instante, dimpotriva,
au admis cererile autoritatilor judiciare straine de executare a mandatelor europene de arestare, emise anterior datei de 1 ianuarie 2007, insa transmise autoritatilor judiciare romane dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.
Potrivit art. 108 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, asa cum a fost modificata si completata prin Legea nr. 224/2006, dispozitiile titlului III al acestei legi se aplica mandatelor europene de arestare si predare care se emit ulterior intrarii sale in vigoare, chiar si atunci cand se refera la fapte anterioare acestei date.
Prin art. 189 alin.2 din acelasi act normativ, se prevede "Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dispozitiile titlului III vor inlocui, in relatia cu statele membre ale Uniunii Europene, dispozitiile in materie de extradare, cu exceptia cazului in care statul membru pe teritoriul caruia se afla persoana urmarita a formulat declaratii in sensul neaplicarii Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre ale Uniunii Europene, pentru fapte savarsite inainte de o anumita data."
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Codul Muncii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ori, Romania, devenita membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, nu s-a prevalat de dispozitiile art. 32 din Decizia-cadru, astfel ca, de la aceasta data, care este si data intrarii in vigoare a dispozitiilor titlului III al Legii nr. 302/2004, in relatiile cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, procedura prevazuta de tratatele de extradare a fost inlocuita cu aceea vizand mandatul european de arestare, atat in ceea ce priveste emiterea, cat si executarea unei asemenea decizii judiciare de catre statul roman…
Asa fiind, autoritatea romana, primind spre executare un mandat european, incepand de la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, nu este indreptatita sa verifice data emiterii acestuia de catre autoritatea straina, fiind lipsit de importanta faptul ca mandatul european de arestare a fost emis de autoritatile competente din statul solicitant la o data la care Romania nu era inca membra a Uniunii Europene.
Relevant este doar ca mandatul sa fi fost transmis spre executare dupa data de 1 ianuarie 2007, cand s-a dobandit acest statut si au intrat in vigoare, printre altele, si prevederile titlului III din Legea nr. 302/2004.
Ca urmare, dispozitiile art. 108 din Legea nr. 302/2004, referitoare la sintagma "care se emit ulterior intrarii sale in vigoare", nu pot fi considerate decat ca se refera la mandatele europene de arestare emise de autoritatile romane dupa data de 1 ianuarie 2007.
In consecinta, in temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 414 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca
sintagma
"care se emit ulterior intrarii sale in vigoare", cuprinsa in dispozitiile art. 108 din Legea nr. 302/2004, modificata si completata prin Legea nr. 224/2006,
se refera la mandatele europene de arestare emise de autoritatile romane dupa data de 1 ianuarie 2007, iar nu la cele emise de autoritatile straine si transmise Romaniei spre executare, astfel incat
cererile de executare a mandatelor europene de arestare, emise de autoritatile competente ale unui stat membru solicitant si transmise spre executare autoritatilor judiciare romane, sunt admisibile.
Autor, Docan Vasile
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri