Este oficial! De la 1 ianuarie 2015, va intra in vigoare noua lege a contabilitatii, o lege modificata de asa natura incat sa transpune noua directiva europeana din acest domeniu.
Asa cum mentioneaza Contabilul.ro, in Monitorul oficial de joi, 11 decembrie 2014, a fost publicata o ordonanta de modificare a legii contabilitatii, aceasta pregatind transpunerea de la 01 ianuarie 2015 a noii directive a contabilitatii (Directivei nr. 34/2013).
Poate si cea mai importanta modificare este ca toate persoanele juridice romane pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice straine, fiind totodata reformulata notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta, pentru HotNews.ro.
Asadar, din data de 1 ianuarie 2014 OUG 79/2014 intra in vigoare. In termen de 60 de zile, reglementarile contabile subsecvent vor fi publicate. Totodata se va abroga sistemul contabil simplificat, sistem de altfel neutilizat în practica, precizeaza Adrian Benta.
“Noutatea”, noteaza consultantul, se refera la faptul ca “pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, toate persoane juridice romane ce isi doresc acest lucru si nu numai societatile afiliate unor persoane juridice straine”, iar institutiile financiare “nu pot opta pentru un alt exercitiu decat anul calendaristic.”
Cu toate acestea, nu uitam ca situatiile financiare pentru 2014 se vor intocmi potrivit reglementarilor contabile deja aprobate.
sursa: Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<