Este oficial! De la 1 ianuarie 2015, va intra in vigoare noua lege a contabilitatii, o lege modificata de asa natura incat sa transpune noua directiva europeana din acest domeniu.
Asa cum mentioneaza Contabilul.ro, in Monitorul oficial de joi, 11 decembrie 2014, a fost publicata o ordonanta de modificare a legii contabilitatii, aceasta pregatind transpunerea de la 01 ianuarie 2015 a noii directive a contabilitatii (Directivei nr. 34/2013).
Poate si cea mai importanta modificare este ca toate persoanele juridice romane pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice straine, fiind totodata reformulata notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta, pentru HotNews.ro.
Asadar, din data de 1 ianuarie 2014 OUG 79/2014 intra in vigoare. In termen de 60 de zile, reglementarile contabile subsecvent vor fi publicate. Totodata se va abroga sistemul contabil simplificat, sistem de altfel neutilizat în practica, precizeaza Adrian Benta.
“Noutatea”, noteaza consultantul, se refera la faptul ca “pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, toate persoane juridice romane ce isi doresc acest lucru si nu numai societatile afiliate unor persoane juridice straine”, iar institutiile financiare “nu pot opta pentru un alt exercitiu decat anul calendaristic.”
Cu toate acestea, nu uitam ca situatiile financiare pentru 2014 se vor intocmi potrivit reglementarilor contabile deja aprobate.
sursa: Contabilul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<