Legea salarizarii unitare in sectorul bugetar va fi modificata substantial, la niciun an de la intrarea in vigoare. Proiectul care va fi lansat in dezbatere publica spre mijlocul lunii august va arata sensibil diferit fata de legea in vigoare. Gandul va prezinta principalele modificari preconizate.
• Se unifica titulaturile date posturilor in care se presteaza aceeasi activitate. De pilda, nu vor mai exista soferi si conducatori auto, ci doar soferi. Nu vor mai exista secretare si asistent manageri, ci doar secretare.
• Se elimina diferentele salariale intre persoane angajate in diferite sectoare bugetare pe acelasi post. Soferul de la Aparare va castiga la fel cu cel de la Munca, Sanatate, Educatie s.a.m.d.
• Creste punctajul maxim in grila de salarizare, respectiv cresc diferentele dintre treptele de salarizare din grila. In conditiile in care, per ansamblu, cheltuielile salariale trebuie sa ramana aceleasi, pentru a creste salariile mari, Guvernul va fi obligat sa taie din salariile mici.
Pe de alta parte, nu este deloc o certitudine flexibilizarea Codului Muncii, in sensul dorit de FMI si UE, care cer insistent Guvernului sa simplifice procedurile de concediere si angajare. Dar Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, arata ca, pe de o parte, Guvernul s-ar putea lovi de opozitia inflexibila a sindicatelor, iar pe de alta, exista temeri ca flexibilizarea pietei muncii ar putea creste evaziunea fiscala.
Banca Mondiala: salarizarea nu corespunde muncii prestate
Cresterea punctajului maxim in grila de salarizare, respectiv cresterea diferentelor dintre treptele de salarizare din grila, nu este inca decisa. Surse guvernamentale au declarat, pentru Gandul, ca s-ar putea da curs solicitarilor Bancii Mondiale, care considera grila din legea in vigoare prea “aplatizata”, diferenta dintre salariul minim si salariul maxim fiind prea mica. Daniel Kozak, insarcinat cu afaceri externe al Biroului din Romania al Bancii Mondiale, nu a putut confirma, dar nici infirma aceasta informatie.
Insa Kozak a dat de inteles ca, din punctul de vedere al BM, salarizarea nu corespunde muncii prestate. “In ceea ce priveste legislatia secundara pentru implementarea legii cadru (nr. 330), Banca doreste ca aceasta sa fie in concordanta cu principiile legii: salarizare egala la munca egala, salarizare in functie de continutul muncii prestate, salarizare in functie de salarizarea existenta pe piata muncii”.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Sursa: Gandul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri