Judecatorii sunt nemultumiti de coeficientii de salarizare propusi pentru ei, asa ca au facut o contrapropunere.
„Analizand efectele concrete ale aplicarii grilei de salarizare cuprinse in legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, s-a constatat o diminuare substantiala a veniturilor magistratilor; discrepante nejustificate in salarizarea judecatorilor ce ocupa functii de conducere prin raportare la judecatorii ce ocupa functii de executie; aplicarea unor coeficienti de ierarhizare foarte mici pentru judecatorii stagiari (3,70) si aplicarea unor coeficienti de ierarhizare nejustificat de mari consilierilor Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, cat si consilierilor presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Cu referire la acest ultim aspect, coeficientul de ierarhizare a consilierilor din Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti este de 9,20, iar a judecatorilor de Curte de Apel cu o vechime intre 10-15 ani este de 6,70, a judecatorilor de Tribunal cu aceeasi vechime este de 6,35, a judecatorului de Judecatorie cu aceeasi vechime este de 5,10”, este opinia acestora.
Potrivit magistratilor, modalitatea in care a fost conceputa grila de salarizare mentine si acutizeaza actualele inechitati si afecteaza in mod negativ judecatorii stagiari, precum si judecatorii cu functii de executie. Judecatorii prezenti la Adunarea Generala considera ca aceste principii sunt doar afirmate, puterea judecatoreasca fiind doar formal recunoscuta ca loc si rol in statul de drept .
In aceste conditii, CSM a trimis Presedintiei Romaniei o Grila de Salarizare si Observatii pe marginea actualului proiect. Pe ambele le gasiti mai jos
Observatii si Propuneri la Anteproiectul Legii salarizarii unice
Propunere Grila de Salarizare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri