Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a finalizat proiectul de Cod Electoral care contine prevederi referitoare la toate tipurile de alegeri si referendumuri care se desfasoara in tara noastra.
In cursul zilei de 25.01.11, reperezentantii AEP au prezentat partidelor politice parlamentare proiectul de Cod Electoral. In urmatorul interval de timp, oamenii politici si expertii in domeniul electoral ai partidelor politice vor analiza proiectul de Cod Electoral, umand ca in perioada imediat urmatoare sa fie dat publicitatii si supus dezbaterii publice.
Iata cateva dintre prevederile acestuia
- Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor va fi de un deputat la 70.000 de locuitori.
- Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 160.000 de locuitori.
- In cazul alegerilor, perioada electorala incepe cu cel putin 90 de zile inaintea datei votarii si se incheie odata cu aducerea la cunostinta publica, potrivit legii, a rezultatului scrutinului. Data inceperii perioadei electorale si calendarul operatiunilor electorale sunt stabilite de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin hotarare .
- In cazul referendumului national, perioada electorala incepe de la data publicarii in Monitorul Oficial a legii, a hotararii Parlamentului Romaniei sau a decretului Presedintelui Romaniei si se incheie odata cu aducerea la cunostinta publica, potrivit legii, a rezultatului scrutinului. Calendarul operatiunilor electorale este stabilit de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin hotarare .
Modurile de scrutin
- Deputatii si senatorii sunt alesi prin scrutin uninominal.
- Presedintele Romaniei este ales prin scrutin uninominal.
- Membrii din Romania in Parlamentul European sunt alesi pe baza de scrutin de lista, , precum si pe baza de candidaturi independente.
- Consilierii locali si consilierii judeteni sunt alesi pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, precum si pe baza de candidaturi independente.
- Primarii si presedintii consiliilor judetene sunt alesi pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.
Referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei
- Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie .
- Alegatorii romani care participa la referendum se pronunta prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?"
- Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara ale alegatorilor romani care au participat la referendum.
CLICK AICI PENTRU A CITI INTEGRAL CODUL ELECTORAL
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<