Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a finalizat proiectul de Cod Electoral care contine prevederi referitoare la toate tipurile de alegeri si referendumuri care se desfasoara in tara noastra.
In cursul zilei de 25.01.11, reperezentantii AEP au prezentat partidelor politice parlamentare proiectul de Cod Electoral. In urmatorul interval de timp, oamenii politici si expertii in domeniul electoral ai partidelor politice vor analiza proiectul de Cod Electoral, umand ca in perioada imediat urmatoare sa fie dat publicitatii si supus dezbaterii publice.
Iata cateva dintre prevederile acestuia
- Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor va fi de un deputat la 70.000 de locuitori.
- Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului va fi de un senator la 160.000 de locuitori.
- In cazul alegerilor, perioada electorala incepe cu cel putin 90 de zile inaintea datei votarii si se incheie odata cu aducerea la cunostinta publica, potrivit legii, a rezultatului scrutinului. Data inceperii perioadei electorale si calendarul operatiunilor electorale sunt stabilite de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin hotarare .
- In cazul referendumului national, perioada electorala incepe de la data publicarii in Monitorul Oficial a legii, a hotararii Parlamentului Romaniei sau a decretului Presedintelui Romaniei si se incheie odata cu aducerea la cunostinta publica, potrivit legii, a rezultatului scrutinului. Calendarul operatiunilor electorale este stabilit de catre Autoritatea Electorala Permanenta prin hotarare .
Modurile de scrutin
- Deputatii si senatorii sunt alesi prin scrutin uninominal.
- Presedintele Romaniei este ales prin scrutin uninominal.
- Membrii din Romania in Parlamentul European sunt alesi pe baza de scrutin de lista, , precum si pe baza de candidaturi independente.
- Consilierii locali si consilierii judeteni sunt alesi pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, precum si pe baza de candidaturi independente.
- Primarii si presedintii consiliilor judetene sunt alesi pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.
Referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei
- Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie .
- Alegatorii romani care participa la referendum se pronunta prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?"
- Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara ale alegatorilor romani care au participat la referendum.
CLICK AICI PENTRU A CITI INTEGRAL CODUL ELECTORAL
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<