Proiectul de lege privind Codul electoral afisat pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente (AEP) reprezinta o varianta elaborata la inceputul anului trecut si este supusa consultarii publice, informeaza un comunicat al AEP.
Proiectul de lege a fost afisat pe site la data de 3 septembrie si este supus consultarii publice timp de 30 de zile.
"Proiectul va fi actualizat conform evolutiei legislatiei, a jurisprudentei Curtii Constitutionale si a Biroului Electoral Central, urmand a fi completat si cu observatiile si propunerile societatii civile, ale autoritatilor publice cu atributii in domeniu, precum si ale partidelor politice", se arata in comunicat.
In conformitate cu prevederile Codului de bune practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia, legile electorale trebuie adoptate cu cel putin un an inaintea datei alegerilor.
Potrivit comunicatului, Autoritatea Electorala Permanenta urmareste adoptarea acestui proiect intr-un termen care sa permita aplicarea Codului electoral la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014.
Autoritatea Electorala Permanenta propune armonizarea legislatiei electorale din Romania prin adoptarea unei reglementari unice care sa creeze cadrul general pentru toate tipurile de alegeri si referendumuri, amintind proiectul de lege privind Codul electoral finalizat de AEP anul trecut, pe care il relanseaza in discutie pe site-ul propriu.
"Solutia pentru armonizarea legislatiei electorale din Romania este adoptarea unei reglementari unice care sa creeze cadrul general pentru toate tipurile de alegeri si referendumuri. Acest demers va avea ca rezultat imediat o mai mare coerenta si fluiditate a derularii procedurilor specifice organizarii si desfasurarii procesului electoral si, totodata, o mai mare stabilitate a legislatiei electorale.
In anul 2011, Autoritatea Electorala Permanenta a finalizat un proiect de lege privind Codul electoral care contine prevederi referitoare la toate tipurile de alegeri si referendumuri. Acest proiect este un document perfectibil care isi propune sa reuneasca si sa armonizeze reglementarile cu caracter electoral existente, inlaturand actualele discrepante si lacune legislative", sustine AEP intr-o scrisoare deschisa data publicitatii marti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<