Un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul naval stabileste reducerea numarului de membri ai consiliului de conducere al Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV de la 9 la 7.
Art. I – Alineatul (1) al articolului 7 din Ordonanta Guvernului nr. 33/2003 privind infiintarea Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 62 din 1 februarie 2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 502/2003, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Conducerea CERONAV este asigurata de catre consiliul de conducere, compus din 7 membri, al carui presedinte este directorul general”.
Art. II – Alineatul (1) al articolului 9 din Ordonanta Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim si pe caile navigabile interioare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 210 din 10 martie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Autoritatea Navala Romana este condusa de un consiliu de conducere compus din 7 membri dintre care unul este si presedinte si director general”.
Art. III – In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se va adopta o hotarare a Guvernului prin care se vor modifica dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 1133/2002 privind organizarea si functionarea Autoritatii Navale Romane, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 784 din 29 octombrie 2002, modificata prin Hotararea Guvernului nr. 449/2003 privind organizarea si functionarea Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 307 din 7 mai 2003, cu privire la conducerea celor doua institutii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<