Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Numere de inmatriculare verzi. Cum se obtin si ce avantaje au posesorii masinilor electrice

Numere de inmatriculare verzi. Cum se obtin si ce avantaje au posesorii masinilor electrice
Numerele de inmatriculare verzi sunt acordate vehiculelor cu emisii zero de dioxid de carbon. Conform Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in anul 2022 au fost emise placute cu numarul de inmatriculare avand literele si cifrele de culoare verde pentru 6.116 de vehicule cu emisii zero de CO2.

Daca si tu detii o masina electrica, ori daca intentionezi sa iti achizitionezi una, in acest articol iti aratam cum poti obtine numerele verzi pentru masina si ce fel de acte iti sunt necesare pentru eliberarea lor. 

DRPCIV numere verzi


Eliberarea placutelor cu numere de culoare verde pentru autovehicule electrice a inceput pe 27 iunie 2022, in conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministrului Mediului Apelor si Padurilor, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul transporturilor si Infrastructurii nr. 676/44/443/2022.

Numarul vehiculelor electrice inmatriculate in Romania a cunoscut o crestere medie de aproximativ 114% anual, din anul 2010 pana in prezent, la data de 28.12.2022 fiind inmatriculate in Romania 26.277 de vehicule electrice.

Ca urmare a modificarilor legislative care au intervenit in cursul anului 2022, cu scopul de a asigura vizibilitatea vehiculelor electrice in traficul rutier, au fost emise placute cu numarul de inmatriculare avand literele si cifrele de culoare verde pentru 6.116 vehicule cu emisii zero de CO2.

numere inmatriculare verzi

Acte necesare numere verzi


Atentie, eliberarea placutelor de inmatriculare verzi se face la solicitarea expresa a proprietarului automobilului. In cazul in care aceasta lipseste, placutele eliberate vor avea literele si cifrele de culoare neagra.

Iata actele necesare pentru eliberarea unor noi placute cu numar de inmatriculare de culoare verde pentru vehicule electrice:

a) cererea solicitantului;
b) dovada platii contravalorii placutei/placilor cu numar de inmatriculare;
c) actul de identitate al solicitantului sau documentele care atesta dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul persoanei juridice;

d) placutele vechi cu numar de inmatriculare ori, dupa caz, declaratia de pierdere sau
dovada declararii furtului acesteia/acestora emise de autoritati competente;
e) procura speciala in forma autentica, dupa caz.

Costuri numere de inmatriculare


Contravaloarea placutelor cu numar de inmatriculare este de 20 de lei pentru placuta tip A, 23 de lei pentru placuta tip B (pentru partea din spate a modelelor de teren dotate cu loc de amplasare special prevazut) si, respectiv, 17 lei pentru placuta tip C (motocicluri).

Numerele speciale se atribuie preferential doar la cerere, iar pentru asta va trebui achitata, in plus, taxa de 45 de lei pentru numar preferential.

Taxa pentru pastrarea combinatiei numarului de inmatriculare inainte de instrainarea vehiculului este de 30 de lei, la care se adauga contravaloarea placutei de inmatriculare.
 

Monitorul Oficial numere verzi


Ordinul comun care reglementeaza acordarea de numere de inmatriculare cu litere si cifre de culoare verde a fost publicat in Monitorul Oficial la finalul lunii aprilie 2022. Dupa 60 de zile de la publicare, ordinul a intrat in vigoare.

Astfel, conform Ordinului comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, al ministrului Afacerilor Interne si al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, numerele de inmatriculare cu litere si cifre de culoare verde sunt acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 (masini pur electrice sau cu pila de combustie cu hidrogen). 

"Numerele de inmatriculare dedicate masinilor nepoluante vor functiona ca un pasaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clara si vizibila a vehiculelor nepoluante in trafic, cream cadrul pentru acordarea unor facilitati celor care le utilizeaza: fie ca vorbim de parcare gratuita, acces permis in zone cu emisii reduse, reduceri de taxe si impozite, autoritatile locale, in special cele din marile aglomerari urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util", declara la acea vreme ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

Parcare Bucuresti numere verzi


Incepand cu data de 03.01.2023, Administratia Strazilor Bucuresti nu mai inregistreaza cereri privind emiterea vignetelor pentru parcarea gratuita a autovehiculelor electrice sau hibrid, ca urmare a aprobarii Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.706/2022 privind abrogarea HCGMB nr.140/2016, publicata in Monitorul Oficial al Municipiului Bucuresti. 

Conform HCGMB nr.706/2022, pentru a beneficia de utilizarea cu titlu gratuit a parcajelor publice de utilitate generala situate pe teritoriul municipiului Bucuresti, posesorii autovehiculelor electrice si hibrid, care nu detin vigneta valabila emisa de Administratia Strazilor Bucuresti, trebuie sa se inregistreze la Compania Municipala Parking Bucuresti S.A.

Numere verzi parcare gratuita


Continutul HCGMB nr.706/2022:

Art 1.(1) Posesorii autoturismelor electrice si hibrid, inregistrate in Municipiul Bucuresti pot utiliza gratuit parcarile publice de utilitate generala de pe teritoriul municipiului Bucuresti.

(2) Pentru a beneficia de gratuitate in utilizarea locurilor de parcare publica de utilitate generala, posesorii autoturismelor electrice si hibrid au obligatia de a inregistra autoturismul in Registrul informatic al autoturismelor electrice si hibrid, tinut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor apartinand domeniului public sau privat al Municipiului Bucuresti.

Inregistrarea se realizeaza in baza cererii formulate de posesorii autoturismelor electrice si hibrid.

(3) Identificarea autoturismelor care beneficiaza de gratuitate ca urmare a inregistrarii in Registrul informatic al autoturismelor electrice si hibrid se va efectua de catre Operatorul serviciului public de admi.rfiSllare a parca artinand domeniului public sau privat al Municipiului Bucuresti la momentul verificarii autoturismelor parcate si pe baza inregistrarilor efectuate in sistemul electronic al operatorului.

Art.2 (1) Prin exceptie de la dispozitiile art.1, autoturismele electrice si hibrid utilizate pentru activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata prin platforme digitale, cele utilizate in baza unui contract de utilizare in sistem de partajare a autoturismelor intermediata prin platforme digitale, precum si cele care prin colantare, dispozitive audio-video, afiseaza mesaje publicitare care promoveaza activitati comerciale de orice fel, au obligatia de a achita tariful de parcare conform prevederilor in vigoare privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generala din Municipiul Bucuresti.

(2) Prin exceptie de la dispozitiile Art.1, autoturismele hibrid inmatriculata in Bucuresti pot utiliza gratuit parcarile publice de utilitate generala de pe teritoriul Municipiului Bucuresti o perioada de 24 de luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Art.3 Se abroga Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 140/ 26.05.2016 privind utilizarea gratuita a parcarilor publice de utilitate generala de pe teritoriul municipiului Bucuresti de catre autoturisme hibrid si cele electrice inmatriculare in municipiul Bucuresti, precum si aprobarea modelului vignetei de identificare si Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 804/22.11.2018 privind completarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 140/2016.

Art.4 Administratia Strazilor va transmite catre Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor apartinand domeniului public sau privat al Municipiului Bucuresti baza de date cu privire la autoturismele pentru care Administratia Strazilor a eliberat vigneta in temeiul Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 140/26.05.2016 privind utilizarea gratuita a parcarilor publice de utilitate generala de pe teritoriul municipiului Bucuresti de catre autoturisme hibrid si cele electrice inmatriculata in municipiul Bucuresti. Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor apartinand domeniului public sau privat al Municipiului Bucuresti va realiza inregistrarea acestor autoturisme in Registrul informatic al autoturismelor electrice si hibrid prevazut la art. 1 alin. (2) de mai sus, din oficiu.

Art.5 Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 01.01.2023.

Art.6 Directiile din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti, Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor apartinand domeniului public sau privat al Municipiului Bucuresti si Administratia Strazilor Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentei hotarari. 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 23 Ianuarie 2023
Votati articolul "Numere de inmatriculare verzi. Cum se obtin si ce avantaje au posesorii masinilor electrice":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre numere inmatriculare verzi

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre placute inmatriculare verzi

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre numere verzi masini electrice

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre masini numere verzi

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre masini placute verzi
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016