Onorariu de succes
Auzim tot mai des cum in Romania din nimic se naste orice si cum lucruri, teoretic mai greu de realizat, devin, pana la urma, posibile. Din pacate, nu orice se realizeaza este si benefic cetatenilor sau statului roman. De obicei, lucrurile pozitive raman in stadiul de speranta in timp ce proiectele mai putin benefice interesului national se realizeaza, ca prin minune, usor si fara intarziere.
In prezent, statul investeste banii publici in proiecte carora incearca sa le dea o importanta cat mai mare. Pana aici nimic iesit din comun, numai ca modul in care acesti bani sunt cheltuiti lasa de dorit. Fonduri ce puteau rezolva cu succes macar o parte din problemele sociale cum ar fi lipsa unor spatii adecvate pentru invatamant in foarte multe localitati – fiindca tot a inceput astazi un nou an scolar – sunt aruncate in buzunarele unor persoane care isi urmaresc, foarte precis, interesele, prin intermediul acestor proiecte.
Probabil ca statul constientizeaza risipa facuta din bugetul public si incearca sa „o dreaga” actionand spre a recupera o parte din acesti bani. Ca dovada, la Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, se intreprind deja masuri in acest sens. Este vorba mai exact de recuperarea in instanta a sumei reprezentand „onorariul de succes” acordat avocatului pentru negocierea contractului de construire a Autostrazii Transilvania. Suma respectiva, de altfel fabuloasa – 4,4 milioane de euro, a fost platita avocatului ca urmare a prestatiei sale in negocierea contractului dintre statul roman si compania americana Bechtel. Potrivit expertilor care au facut verificarea, nu exista un „temei legal pentru prevederea din contract a onorariului de succes. (...) Legislatia in vigoare la data incheierii contractului nu prevedea o astfel de posibilitate”.
Consider ca onorariul platit avocatului pentru prestatia sa juridica din acest caz este, oricum, mult prea mare, indiferent daca este legal sau nu. Ca de obicei insa, nu ne ramane decat sa asteptam cu interes rezultatul demersurilor statului roman, sa vedem in ce masura va fi recuperat in instanta onorariul „problematic”.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe forumul e-juridic.ro accesand link-ul urmator. Clic AICI
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri