"CSM si-a insusit punctul de vedere al Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori cuprins in Raportul privind rezultatul verificarilor dispuse de Plenul CSM referitoare la apararea independentei sau impartialitatii procurorilor din DNA, in sensul ca modul de abordare a subiectelor supuse dezbaterii in cadrul interviului acordat in cadrul emisiunii 'Sinteza zilei' din data de 21 februarie nu poate fi calificat drept o incalcare a obligatiei de rezerva impusa magistratului, cata vreme abordarea s-a situat la nivel de principiu", se arata in ordinea solutionata a sedintei CSM, postata miercuri pe site-ul institutiei.
Pe de alta parte, CSM nu si-a insusit punctul de vedere al Directiei de inspectie judiciara pentru procurori cuprins in raport.
In 27 februarie, DNA a solicitat Inspectiei Judiciare efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sau impartialitatii procurorilor din cadrul acestei unitati ca urmare a prezentarii la un post de televiziune si in presa scrisa a unor afirmatii referitoare la activitatea directiei facute de judecatorii Adrian Neacsu, membru CSM la acea data, si Horatius Dumbrava, membru al Consiliului.
Verificarile au fost efectuate de Directia de inspectie judiciara pentru procurori, iar raportul a fost inaintat in 27 martie plenului. Ulterior, CSM a amanat discutarea raportului intrucat a considerat se impune efectuarea de verificari si de catre inspectorii din cadrul Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori.
Inspectia Judiciara pentru judecatori a apreciat ca interviurile acordate de catre cei doi magistrati pot fi apreciate ca fiind un demers intreprins pentru relevarea problemelor din sistemul judiciar, dar si a posibilelor modalitati de rezolvare a acestora, precum si de eliminare a unor eventuale erori de perceptie ale opiniei publice cu privire la temele de interes public abordate.
Pe de alta parte, punctul de vedere al IJ pentru procurori, care nu a fost insusit de plenul CSM, arata ca afirmatiile celor doi au fost de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorilor din DNA, cu consecinta subminarii autoritatii acestei institutii.
Sursa Agerpress
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<