Desi ar fi trebuit ca dupa aproape 12 ani de apartenenta la Uniunea Europeana sa fim in Schengen si MCV-ul sa fie ridicat, la 16 zile distanta de celebrarea a 100 de ani de independenta primim 8 recomandari suplimentare, pe langa celelalte 12 deja existente.
E-Juridic a relatat anterior despre faptul ca raportul MCV va fi mult mai dur pentru Romania decat pentru Bulgaria.
Intregul raport poate fi citit sau descarcat in format .PDF dand click AICI!
Noi vom aminti 3 dintre solicitarile Comisiei Europene. Pe acestea le consideram cele mai importante.
Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare.
Revizuirea legilor justitiei tinand seama pe deplin atat de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).
2. Numirile/revocarile in cadrul sistemului judiciar
Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
3. Codul penal si Codul de procedura penala
Inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala.
Relansarea procesului de revizuire a Codului penal si a Codului de procedura penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia.
„Este regretabil faptul ca Romania nu numai ca a sistat cursul reformelor, dar a si readus in discutie unele aspecte considerate inchise sau a inregistrat involutii in raport cu realizarile din ultimii 10 ani. Este esential ca Romania sa inregistreze din nou, cat mai repede, progrese in ceea ce priveste combaterea coruptiei si asigurarea independentei sistemului judiciar. Este singura modalitate prin care Romania poate sa revina pe traiectoria care va conduce la incheierea procesului MCV, lucru care este atat in interesul cetatenilor si al tarii, cat si al UE in ansamblul sau", a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE