Ordonanta presedintiala. Caracterul executoriu. Consecinte Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
C.proc.civ., art.374, art.581
(Sectia comerciala, decizia nr.1376 din 20 aprilie 2004)
Ordonanta presedintiala nu are putere de lucru judecat fata de procesul in fond, in curs de judecata, sau angajat ulterior intre parti si nici fata de o noua cerere de ordonanta presedintiala dar este executorie prin ea insasi , in temeiul legii si poate fi executata inaintea definitivarii, fara a fi investita cu formula executorie, inscriindu-se intre exceptiile prevazute de art.374 C.proc. civ.
Reclamanta C. N., pe cale de ordonanta presedintiala, a chemat in judecata pe parata S.C. E. SA, Sucursala Drobeta Turnu Severin, cerand rebransarea la reteaua de energie electrica, deoarece a incheiat cu parata un contract de furnizare a energiei electrice si s-a achitat de obligatiile la zi, plata energiei electrice consumate.
Prin sentinta civila nr.487 din 11 septembrie 2003, Judecatoria Orsova, admitand exceptia necompetentei materiale invocata de parata, a declinat competenta de solutionare a cererii, in favoarea Tribunalului Mehedinti.
Tribunalul Mehedinti, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, prin sentinta civila nr.1303/C, din 16 octombrie 2003, a admis actiunea, obligand parata sa branseze la sursa de alimentare cu energie eletrica imobilul din Orsova, detinut de reclamanta in coproprietate, hotarare executorie in conditiile art.581 C. proc.civ., cu motivarea ca alimentarea cu energie electrica a unui imobil constituie o necesitate, fiind posibila o noua bransare la reteaua electrica.
Impotriva sentintei, parata a declarat recurs, criticand-o pentru netemeinicie si nelegalitate. In ceea ce priveste nelegalitatea, in conditiile art.304 pct.9 C. proc. civ., recurenta a aratat ca instanta de fond, Tribunalul Mehedinti a aplicat gresit legea, adica dispozitiile art.581 C. proc. civ., in sensul ca a luat masuri cu caracter definitiv prin obligarea de a furniza energie electrica la punctul de consum al reclamantei.
Un alt motiv de critica vizeaza faptul ca instanta nu a tinut cont de inscrisurile de la dosar, care dovedesc imposibilitatea tehnica de bransare la reteaua electrica, intrucat la punctul de consum locuiesc doi proprietari, iar tabloul de distributie si contorul electric se gasesc pe proprietatea numitei P.L.
Recursul este nefondat.
Din analiza textului 581 C. proc. civ., rezulta conditiile de admisibilitate a ordonantei presedintiale. Ordonanta presedintiala are caracter vremelnic si executoriu la care se adauga institutia puterii lucrului judecat. Ordonantele presedintiale sunt executorii prin ele insele in puterea legii. Ele pot fi executate inaintea definitivarii lor si fara sa fie investite cu formula executorie (art.374 C. proc. civ.). Ele opereaza in temeiul legii.
Partea nu este obligata sa ceara instantei ordonarea executiei temporare si nici judecatorul nu este obligat sa o pronunte in mod expres.
Practica judiciara a decis ca ordonanta presedintiala nu are putere de lucru judecat fata de procesul in fond in curs de judecata sau angajat ulterior intre parti si nici fata de o noua cerere de ordonanta presedintiala.
Deci, fiind executorii prin ele insele, in puterea legii, punerea lor in executare trebuie sa se faca cu cea mai mare rapiditate.
Ca atare, instanta de fond, admitand actiunea formulata in conditiile art.581 C. proc. civ., a aplicat corect legea.
In consecinta, recursul a fost respins ca nefondat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri