Luni, 18 noiembrie 2013, la sediul Ministerului Justitiei a avut loc o intalnire de lucru a directorului Directiei de Probatiune, Iuliana Carbunaru cu secretarul general al Organizatiei Europene de Probatiune (CEP), Willem van der Brugge si ofiterul executiv al acestei organizatii, Martine Herschel.
Intalnirea s-a desfasurat in continuarea discutiilor initiate cu ocazia ultimei Adunari Generale a Organizatiei Europene de Probatiune care a avut loc la Londra, la inceputul lunii octombrie 2013, cu privire la organizarea in Romania, in anul 2016, a urmatoarei Adunari Generale. Intre Organizatia Europeana de Probatiune (CEP) si Ministerul Justitiei, care este membru al acestei organizatii inca din anul 1999, exista o stransa colaborare atat la nivel tehnic cat si in ceea ce priveste organizarea in comun a unor evenimente internationale de anvergura, care s-au bucurat de aprecierea participantilor. Adunarea Generala a CEP se desfasoara o data la 3 ani si reuneste reprezentanti ai sistemelor de probatiune din cele 34 de state membre ale acestei organizatii.
Evenimentul din anul 2016, gazduit de Romania, va marca si cea de-a 35-a aniversare a CEP, precum si implinirea a 15 ani de functionare a sistemului roman de probatiune.
Discutiile pe aceasta tema vor fi continuate intre reprezentantii CEP si cei ai Ministerului Justitiei, pentru stabilirea etapelor de organizare si a agendei Adunarii Generale din anul 2016, in contextul conturarii la nivel european a unor noi linii strategice pentru perioada 2014 – 2020.
In prezent, CEP joaca un rol special pe langa Comisia Europeana si Consiliul Europei, in vederea promovarii unor instrumente cu aplicabilitate in domeniul probatiunii; in acest context, organizarea in Romania a urmatoarei Adunari Generale a CEP reflecta in egala masura atat obiectivul CEP de a crea o apropiere a statelor din sud-estul Europei de celelalte state membre ale organizatiei, cat si obiectivul Ministerului Justitiei de a creste vizibilitatea sistemului roman de probatiune in promovarea bunelor practici la nivel regional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<