Organizatiile de media considera ca actuala componenta a consiliilor de administratie nu garanteaza independenta radioului si televiziunii publice si isi exprima dezamagirea fata de modul in care partidele politice, Guvernul si Presedintia au inteles sa isi desemneze reprezentantii in consiliile de administratie ale serviciilor publice de radio si televiziune, perpetuand controlul politic asupra institutiilor si amanand reformarea acestora in beneficiul public.
'In ultimele doua luni am asistat la o incercare lamentabila de reforma a serviciilor publice de radio si televiziune, prin modificarea legii lor de functionare.
Legea a fost respinsa si efortul de reformare pare de domeniul trecutului' se spune intr-un comunicat de presa, semnat comun al ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Profesionistilor de Presa - Cluj, Federatia Romana a Jurnalistilor - MediaSind, Liga Jurnalistilor din Sibiu, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, Conventia Organizatiilor de Media, Asociatia Profesionala Radio, Fundatia Soros Romania, Altphel Institutul pentru Politici Publice, Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania, Asociatia Jurnalistilor din Romania, Sindicatul Jurnalistilor din Televiziunea publica, Sindicatul 2002 din SRTV si Sindicatul Jurnalistilor Profesionisti.
Conform sursei citate, clasa politica se face responsabila de perpetuarea controlului politic asupra SRR si SRTV prin numirea in consiliile de administratie a unor persoane din imediatul anturaj al decidentilor politici.
'Astfel, PD-L a numit-o in consiliul administratie al Televiziunii publice chiar pe sefa biroului de presa al acestui partid, Ada Mesesan. Calin Botez este consilierul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, iar Catalin Baba este actual secretar de stat in Ministerul Educatiei si fost sef al cancelariei si apoi consilier al premierului Emil Boc. Nicoleta Nicolicea, propusa de PD-L, este sotia deputatului independent Eugen Nicolicea. Demeter Andras Isvan, propus de UDMR pentru CA al SRR, este consilier personal al ministrului Culturii.
Josef Klein, membru supleant in CA al SRR, este consilier de presa la cabinetul vicepremierului Marko Bela, in timp ce Cosmin Irimies, membru supleant in CA al SRTv, este actualmente sef de cabinet al consilierului primului ministru, Calin Hintea.
Claudiu Branzan, membru PSD si purtator de cuvant al acestui partid la Galati din 2003, a fost numit in 2009 si prefect de Galati de catre ministrul Dan Nica (PSD). Anne Marie Juganaru a candidat la alegerile parlamentare din 2008 intr-un colegiu din Bucuresti din partea Aliantei PSD-PC', explica comunicatul de presa.
Acesta adauga ca, alaturi de acestia, apar in componenta consiliilor de administratie si persoane 'a caror reputatie profesionala este chestionabila', nominalizate atat de partidele politice, cat si de angajatii celor doua institutii.
'De exemplu, Cristian Nitulescu, desemnat de PSD, a fost acuzat de mai multi jurnalisti ai Directiei stiri drept principalul responsabil de cenzura si favorizarea PSD si a candidatului Adrian Nastase in jurnalele de stiri ale televiziunii publice, culminand cu campania electorala din toamna lui 2004 (ceea ce determinat constituirea Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRR ?i SRTv). Sorin Burtea (ales de angajatii SRTv) a fost amendat de CNA pentru o emisiune considerata 'manipulatorie', indreptata impotriva schimbarii legii de functionare a SRR si SRTv. Cei doi au incalcat prin aceste actiuni si Statutul Jurnalistului din televiziunea publica, fapt confirmat de Comisa de Etica din aceasta institutie.
De asemenea, Traian Barbulescu (desemnat de catre angajatii SRTv) a fost, al randul sau, subiectul mai multor articole din presa locala si centrala, care semnalau stilul abuziv de conducere, inclusiv posibile fapte ilegale', sustin reprezentantii organizatiilor mentionate.
Portal Codul Muncii
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Cartea Verde a Contabilitatii
Potrivit acestora, alti membri ai Consiliilor de Administratie se afla in posibil conflict de interese cu institutiile 'pe care sunt chemati sa le conduca'.
'De exemplu, pe baza informatiilor de la Registrul Comertului si a declaratiilor sale de avere, presa a relatat ca Bogdan Hossu detine un pachet de actiuni de 9 la suta la Accor Service SRL, firma care, prin contract direct cu SRR, tipareste si furnizeaza tichetele de masa ale salariatilor din serviciul public de radiodifuziune', mentioneaza comunicatul.
Organizatiile din media considera ca toate aceste suspiciuni puteau fi sa fie inlaturate in conditiile unei legi care sa impuna criterii clare de competenta, neafiliere politica si eligibilitate, astfel incat conflictele de interese sa poata fi eliminate intr-o maniera transparenta si cer partidelor politice sa isi respecte promisiunile facute electoratului privind depolitizarea institutiilor publice de mass-media si sa declanseze fara intarziere un proces real de amendare a legii televiziunii si radioului public, pornind de la depolitizarea institutiilor, numirea pe criterii de competenta si independenta a consiliilor de administratie si garantarea de resurse suficiente pentru indeplinirea mandatului lor public.
Sursa Agerpres 29/06/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri