Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In sfarsit o lege cu bun simt: primarii si parlamentarii vor merge la psihiatru
In Parlamentul Romaniei se discuta adoptarea unei legi privind examinarea psihologica si psihiatrica a celor ce candideaza la o functie de demnitate publica, in administratia locale sau care ocupa functii de inalt functionar sau indeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru. Iata articolele ei:
Art. 1. Toti cetatenii Romaniei care candideaza la alegerile locale, generale sau prezidentiale pentru ocuparea unor functii alese sunt obligati ca, pe langa documentele cerute de legea electorala in vigoare, sa depuna la Birourile electorale si o adeverinta medicala de la medicul de familie al candidatului, din care sa reiasa ca acesta nu este in evidenta cu afectiuni cronice psihice, adeverinta vizata de un psiholog si de un medic psihiatru.
Art. 2. (1) Aceeasi obligatie de prezentare a adeverintei medicale vizata de un psiholog si un medic psihiatru o au si urmatorii inalti functionari publici ori directori generali adjuncti sau personalul contractual cu functie de conducere la numirea in functie: presedinti si vicepresedinti de agentii nationale, directori generali adjuncti de companii nationale si institutii deconcentrate la nivel judetean si regional, presedintii de consilii de administratie ale institutiilor publice si cele cu capital majoritar de stat.
(2) La nivelul ministerelor, obligatia prevazuta la Art. 2, alin. (1) trebuie indeplinita de urmatoarele categorii de personal: directori generali adjunci, directori generali, secretar general, secretar de stat, ministru.
Art. 3. (1) Dupa ocuparea functiei alese sau numite pentru cei prevazuti la articolele (1) si (2) exista obligativitatea unui control psihologic si psihiatric periodic la interval de un an pe toata perioada exercitarii functiei.
(2) Examinarile periodice nu se fac consecutiv de catre aceiasi medici psihiatri si psihologi.
Art. 4 – Legea electorala din 2008 adoptata de Parlamentul Romaniei in 4 martie si promulgata de Presedinte in 12 martie se modifica astfel: la Titlul I, Cap. IV Art. 29 se introduce un nou aliniat – (17) – care are urmatorul continut: „declaratia de acceptare a candidatului trebuie sa fie insotita de o adeverinta de la medicul de familie al candidatului din care sa reiasa ca acesta nu este in evidenta cu afectiuni cronice psihice, adeverinta vizata de un psiholog si de un medic psihiatru”.
Art.5. (1) Nerespectarea prevederilor prezentei legi determina imposibilitatea acceptarii candidaturilor si nominalizarea in functii publice.
(2) Neefectuarea controlului periodic anual duce la pierderea functiei rezultate din alegeri sau dobandite prin numire.
Art. 6. Prezenta lege intra in vigoare la 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, cu precizarea ca Art. 1 al prezentei legi se aplica o data cu primele alegeri locale si generale viitoare.
Intrebare: Avem un coleg la care ia nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs. vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului. vezi AICI raspunsul specialistilor <<