Codul rutier urmeaza sa fie modificat din nou. Acum se inaspresc sactiuni deja existente. Pe scurt, daca parchezi pe trotuar si-l blochezi pentru pietoni vei primi o amenda de maximum 2.900 de lei.
"In ultimii ani, Romania a cunoscut o crestere accelerata a fenomenului urbanizarii. In cazul Municipiului Bucuresti, numarul de vehicule creste de la an la an, ajungand la 1,4 milioane de masini in 2020. Odata cu cresterea rapida a procentului de detinere si utilizare a autovehiculelor private, asigurarea spatiilor de parcare speciale in orasele din Romania este problematica, iar numarul locurilor de parcare este deseori inadecvat pentru a face fata cererii.
Acest lucru determina in multe cazuri gasirea unor solutii "informale" pentru parcare, in fapt de-a dreptul ilegale/abuzive, vehiculele fiind parcate pe trotuare, piste pentru biciclisti, pe spatii verzi etc. Acest aspect creeaza dificultati pietonilor, biciclistilor si altor utilizatori ai drumurilor si trotuarelor, si in acelasi timp accentueaza si problemele legate de trafic. Gestionarea locurilor de parcare in unele orase din Romania este rudimentara. Pentru toate aceste motive, este necesara aplicarea unor masuri mai dure pentru a proteja si imbunatati calitatea vietii cetatenilor", argumenteaza semnatarii proiectului de lege.
Astfel, soferii care parcheaza pe trotuar fara a lasa minimum un metru pentru pietoni vor fi amendati cu maximum 20 de puncte amenda si 6 puncte de penalizare. Tradus in lei, asta inseamna ca se va achita maximum 2.900 de lei.
Important! Cum amenda minima pentru parcarea pe trotuar si blocarea acestuia va fi de 1.305 lei, chiar daca veti primi amenda de 2.900 de lei va trebui sa platiti in termen de 15 zile 652,5 lei, adica minimum de sanctiune contraventionala aplicabila redusa la jumatate din valoarea acesteia. Dupa termenul de 15 zile, veti achita exact cat a inscris angajatul MAI sau al Primariei pe procesul verbal.
Trebuie sa avem in vedere si faptul ca punctul-amenda nu a crescut in 2021. Acesta a ramas la nivelul de 145 lei. Daca Guvernul va decide in 2022 ca punctul-amenda va creste la 10% din salariul minim brut garantat in plata, atunci si sanctiunile contraventionale se vor majora considerabil. Pe scurt, pentru parcarea pe trotuar fara lasarea a minimum un metru pentru pietoni s-ar putea plati chiar si 4.600 de lei.
Pentru introducerea amenzii in
Codul rutier, parlamentarii modifica art. 102 prin introducerea unui nou punct, pct. 23^1, la alin. (1) care prevede urmatoarele:
"23^1. nerespectarea interdictiei privind ocnparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci cand nu este asigurata latimea minima de cel putin un metru a trotuarului lasat la dispozitiapietonilor."
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat.
Atat USR-Plus, cat si PNL sustin aceasta modificare.
Pana la trecerea prin filtrul parlamentar, retinem ca aceasta amenda majorata nu se aplica. In prezent, parcarea pe trotuar fara a lasa spatiu pentru pietoni se pedepseste cu 4-5 puncte amenda, adica maximum 725 lei sau 290 de lei, daca se plateste in 15 zile.
Revenim cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.