Hotararea de Guvern prin care se stabileste ca salariul minim pe economie creste de la inceputul anului viitor a fost publicata in Monitorul Oficial de luni, 10 decembrie 2018. Avand acest aspect in vedere, retinem patru lucruri esentiale despre acest act normativ.
HG nr. 937/2018 (care poate fi consultata integral la finalul articolului) stabileste ca de la 1 ianuarie 2019 salariul minim pe economie se va acorda diferentiat. Nu comentam faptul ca pot exista aspecte discriminatorii in aceasta masura, ci doar analizam lucruri care ar putea fi de interes pentru cititorii E-Juridic.
Salariul minim garantat la plata, corespunzator unei luni de munca cu program normal, in medie de 167,3 ore, se va stabili diferentiat dupa cum urmeaza:
Acum ca stim sigur cum va arata salariul minim pe economie de la inceputul anului 2019, urmarim cateva aspecte cu care angajatorii si angajatii s-ar putea intalni anul viitor.
In primul rand, o persoana care a absolvit o facultate si are o vechime in campul muncii mai mare de un an, nu beneficiaza automat de salariul minim brut de 2350 de lei, daca este incadrata intr-o activitate diferita fata de cea pentru care a incheiat respectivele studii superioare. Practic, daca angajatul a primit calificarea de politolog (dupa finalizarea studiilor de Stiinte Politice) si lucreaza ca inginer, atunci salariul minim nu se impune a fi majorat.
Citeste si:
In al doilea rand, conform HG nr. 937/2018 intelegem ca functia prestata trebuie sa impuna obligatia de a avea studii superioare pentru a primi salariul minim pe economie de 2350 de lei. Acest lucru inseamna ca nu se impune salariul minim majorat, daca in Cod COR este specificat ca pentru a indeplini acea functie este nevoie doar de studii medii, in ciuda faptului ca angajatul a finalizat studii superioare.
In al treilea rand, actul normativ stabileste exceptia salariului minim majorat doar pentru acele persoane cu vechime mai mare de un an si care lucreaza pe un post care cere studii superioare efectuate in domeniu. Acest lucru inseamna ca obligatiile de plata legale catre stat pentru utilizarea salariului minim se vor raporta la suma de 2080 de lei, nu de 2350 de lei.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Finalmente, intelegem ca toate contributiile datorate de angajator si angajat se vor determina prin aplicarea procedurilor existente la suma de 2080 de lei. In documentul oficial se utilizeaza sintagma ”salariu minim garantat in plata existent la data depunerii Declaratiei unice”, iar daca depunerea declaratiei se va face pana la o noua modificare a salariului minim, atunci aceste asigurari sociale, cand se datoreaza, se vor raporta la suma de 2.080 lei.
Va reamintim si faptul ca in urma acestei HG amenzile vor ramane la nivelul actual, adica se raporteaza la salariul minim din 2017. Conform Codului Rutier, punctul de amenda este de 10% din valoare salariului minim brut pe tara, insa marirea valorii acestuia are loc doar daca Guvernul hotaraste astfel. Din fericire, amenzile de circulatie nu vor creste odata cu salariul minim pe economie in 2019.
HOTARARE nr. 937 din 7 decembrie 2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 164 alin. (1) si (1^1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ART. 1
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), incepand cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora.
ART. 2
In aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1^2) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
ART. 3
La data prevazuta la art. 1, Hotararea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 950 din 29 noiembrie 2017, se abroga.
PRIM-MINISTRU
VASILICA-VIORICA DANCILA
Contrasemneaza:
Ministrul muncii si justitiei sociale,
Marius-Constantin Budai
p. Ministrul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat,
Paula-Marinela Pirvanescu, secretar de stat
Ministrul finantelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici
S-ar putea sa te intereseze si: 110 articole de lege pe care asociatiile de proprietari trebuie sa le aiba in vedere
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri