OUG pentru 2019: Sporuri, prime, indemnizatii de hrana si angajari inghetate. Pensia se indexeaza in septembrie
Desi Guvernul Romaniei condus de Viorica Dancila a anuntat de mai multe ori ca ne incadram in tinta de deficit, masurile care seamana a austeritate pregatite pentru 2019 tind sa contrazica declaratiile.
E-Juridic a relatat anterior despre faptul ca anul 2019 vine cu mai multe scumpiri anuntate deja AICI. Momentan singura veste buna pe care o avem pentru anul viitor este legata de pastrarea valorii amenzilor de circulatie la acelasi nivel din prezent.
Proiectul de OUG pregatit pentru aprobare prevede mai multe lucruri importante pentru romani in 2019, dintre care amintim urmatoarele:
- Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 15% si este de 1.265 lei.
- Incepand cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile ulterioare, se mentine la 640 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 se majoreaza cu 10% si este de 704 lei.
- Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
- Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2019, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.
- Pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia in vigoare in luna iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezinta solda de functie/salariul de functie cuvenit(a).
- In anul 2019, institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora bilete de valoare, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, si nici premii si indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Prin exceptie, pentru personalul din sistemul sanitar si personalul din invatamantul superior de stat care au beneficiat in anul 2018 de indemnizatia de hrana, se acorda indemnizatia de hrana si in anul 2019 in cuantumul lunar stabilit potrivit art. 18 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017.
- In anul 2019, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, se mentin la nivelul lunii decembrie 2018.
- In anul 2019, cuantumul compensatiei banesti, respectiv al alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si, respectiv, valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si valoarea financiara a drepturilor de echipament se mentin in plata la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.
- Incepand cu 1 ianuarie 2019, pana la 31 decembrie 2019, se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, precum si pentru cele a caror ocupare a fost deja aprobata de Guvern prin memorandum se continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta dupa data de 1 ianuarie 2019, numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
- Prin exceptie de la prevederile de mai sus, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta dupa data de 1 ianuarie 2019, numai in conditiile incadrarii in cheltuielile de personal aprobate prin buget.
- In anul 2019, institutiilor si autoritatilor publice li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane si materiale. Asigurarea necesitatilor de bunuri se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiasi institutii sau de la alte institutii publice. Fac exceptie achizitiile din sumele aferente proiectelor finantate din imprumuturi, din fonduri externe nerambursabile si din fondurile de cofinantare aferente, precum si din fonduri provenite din donatii si sponsorizari, achizitionarea de autoturisme pur electrice, achizitii pentru realizarea actiunilor si activitatilor specifice pregatirii si exercitarii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, inchirierea de autoturisme pentru organizarea vizitelor oficiale si de stat ale delegatiilor straine in Romania, achizitionarea de autoturisme de catre Ministerul Afacerilor Interne.
- In perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019 se suspenda aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I - IV din invatamantul de stat si confesional, cu modificarile ulterioare.
- Termenul prevazut la art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impozitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, cu modificarile ulterioare, se proroga pana la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
- Termenul prevazut la art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 261/2013, cu modificarile ulterioare, se proroga pana la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
- Termenul prevazut la art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la data de 31 decembrie 2019, inclusiv.
- Acciza specifica exprimata in lei/1.000 de tigarete se determina anual, pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si a accizei totale al carei nivel este prevazut in anexa nr. 1. Aceasta acciza specifica se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 1 martie. In perioada 1 ianuarie 2019 - 31 martie 2019 acciza specifica pentru tigarete este de 364,76 lei/1.000 tigarete. Acciza totala va fi in 2019 de 475,77 lei / 1000 tigarete.
Va reamintim ca Romania se afla pe locul 1 in topul tarilor care taxeaza munca, romanii care se vor pensiona in viitor vor primi doar 40% din valoarea salariului obtinut ca angajat, iar taxa auto va reveni de la inceputul anului urmator.
Proiectul pregatit pentru adoptare poate fi descarcat de AICI!
de
Florin AmarieiRedactor Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: La nivelul societatii noastre a scazut nivelul comenzilor a fost analizata perioada noiembrie-decembrie, urmand ca in decembrie sa se analizeze lunile ianuarie si februarie 2025, astfel s-a hotarat conducerea si reprezentantul salariatilor reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana 4 zile in noiembrie si 4 zile in decembrie Intre timp am mai primit niste comenzi, dar nu cat sa acopere toate cele 4 zile de suspendare si conform analizei am putea sa "acoperim" 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Avem un salariat X angajat din data de 03.08.2023 care in data de 30.07.2024 CIM a fost incetat prin demisie iar cu data de 02.09.2024 se reangajeaza in cadrul aceleasi societati iar in data de 02.10.2024 acesta este internat in spital si primeste concediu medical care are ca si cod de indemnizatie 06 - 5 zile este urgenta - suportata de catre angajator. Cel de al doilea CM are ca si cod de indemnizatie 01- 10 zile eliberat tot de catre medicul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 06 Decembrie 2018
Votati articolul "OUG pentru 2019: Sporuri, prime, indemnizatii de hrana si angajari inghetate. Pensia se indexeaza in septembrie":Rating: Nota: 2.88 din 5 din 8 voturi