Patru persoane, doua asistente si doi registratori, au fost retinute pentru falsificarea certificatului verde si a adeverintelor de vaccinare. Pe langa propunerea de arest preventiv deja trimisa instantei, banii obtinuti din aceasta activitate au fost confiscati.
DNA anunta ca patru persoane au fost identificate ca furnizand
certificatul verde pentru cei care nu s-au vaccinat, n-au trecut prin boala si nici nu s-au testat pentru calatoria in Romania si in afara tarii. Cele doua asistente si cei doi registratori se afla in arestul DNA pentru 24 de ore, urmand a fi prezentati instantei pentru ramanerea in arest pentru 30 de zile.
Conform DNA, suspectii Hoblea Daniela, asistenta medicala, Ilies Marc si Buriceanu Horea, registratori medicali, ar fi pretins si primit, in mod repetat, sume de bani cuprinse intre 250 si 300 euro, de la persoanele care doreau sa obtina adeverinte de vaccinare si certificat digital european Covid, fara sa le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.
Persoanele interesate ar fi apelat la suspectii mentionati, de obicei prin intermediul unor persoane de incredere ale acestora din urma. Intre persoanele care ar fi intermediat legatura dintre cei patru suspecti din centrul de vaccinare Petea si cei interesati de obtinerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichita-Camelia, asistent medical la Directia de Sanatate Bihor. In schimbul banilor, suspectii ar fi incarcat in Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care in realitate nu primisera doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberata adeverinta de vaccinare si, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid.
Mijloacele de proba au relevat existenta a doua moduri de actiune: Unul este acela in care persoana interesata s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, insa doza de vaccin nu ii era administrata efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela in care persoana interesata nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverinta de vaccinare in schimbul sumei de bani solicitate. In aceasta a doua situatie persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicatii telefonice ce permit transmiterea de fisiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspectilor Hoblea Daniela, Ilies Marc si Buriceanu Horea, in vederea introducerii datelor in RENV si a generarii adeverintei de vaccinare. Apoi, adeverintele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predarii acestora catre persoanele interesate, incasa si sumele de bani cu titlu de mita. Ulterior, intermediarii s-ar fi intalnit periodic cu suspectii Hoblea Daniela, Ilies Marc si Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu aceasta ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisa persoanelor intermediare pentru "serviciile" lor.
Vezi si: Falsificarea adeverintei de vaccinare inseamna inchisoare. Folosirea ei, amenda penala
Astfel de adeverinte de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecti decat in anumite ture in care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atentie activitatii lor.
La perchezitiile desfasurate in cursul zilei de 16 noiembrie 2021 au fost gasite sume de bani totalizand 127.000 de euro, 75.000 de lei si 1.000 de lire sterline.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
In mod oficial, DNA a formulat urmatoarele acuzatii:
Procurorii precizeaza, totusi, ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de
Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.