Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pedeapsa pentru lipsirea de libertate in mod ilegal

Pedeapsa pentru lipsirea de libertate in mod ilegal
Judecatoria Rupea ne arata prin sentinta penala nr. 93/2021 care este pedeapsa pentru lipsirea de libertate in mod ilegal.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria R____ cu numarul 340/P/2021 din data de 30.06.2021 inregistrat la aceasta instanta sub dosar numar _____________, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului A_________ A___, pentru savarsirea infractiunilor de tentativa la lipsire de libertate, prev. si ped. de art. 32 alin. 1 rap. la art. 205 alin. 1, alin. 3 lit. a) si b) Cod penal (persoana vatamata D______ D____ D____), amenintare, prev. si ped. de art. 206 alin. 1 Cod penal (persoana vatamata B______ B___), amenintare, prev. si ped. de art. 206 alin. 1 Cod penal (persoana vatamata E______ E____-D_____), amenintare, prev. si ped. de art. 206 alin. 1 Cod penal (persoana vatamata G______ G____- M______), amenintare, prev. si ped. de art. 206 alin. 1 Cod penal (persoana vatamata I____ I______ I______), amenintare, prev. si ped. de art. 206 alin. 1 Cod penal (persoana vatamata H______ H_____), amenintare, prev. si ped. de art. 206 alin. 1 Cod penal (persoana vatamata F______ F_____ F_____), violare de domiciliu, prev. si ped. de art. 224 alin. 2 Cod penal (persoana vatamata B______ B___), uz de fals, prev. si ped. de art. 323 Cod penal, conducerea unui vehicul fara permis de conducere, prev. si ped. de art. 335 alin. 2 Cod penal, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, prev. si ped. de art. 342 alin. 1 Cod penal, contrabanda calificata, prev. si ped. de art. 271 din Legea nr. 86 din 2006, cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen..

Prin actul de sesizare s-au retinut in esenta urmatoarele :

Inculpatul A_________ A___ este cetatean italian.

In anul 2015 in timp ce se afla in Italia, a cunoscut-o pe numita C______ C_______, cu care am avut o relatie de concubinaj din care a rezultat minorul Hudorovic Mikele, nascut in anul 2017. In luna decembrie a aceluiasi an, inculpatul impreuna cu concubina C______ C_______, au vizitat Romania, ocazie cu care a cunoscut familia acesteia din loc. Homorod. Atunci au inceput neintelegerile dintre cei doi, faptele culminand cu agresarea cetateanului italian de catre membrii familiei C______. Cata vreme s-au aflat in Romania, la cererea numitei C______ C_______, instanta de tutela din cadrul Judecatoriei R____ a decis ca pentru minorul A_________ A___ exercitarea drepturilor parintesti sa ii revina mamei.

Dupa ce s-a inculpatul A_________ A___ s-a intors in Italia, acesta a pastrat legatura cu numita C______ C_______.

Numita C______ C_______ mai avea un copil, respectiv persoana vatamata D______ D____ D____, care locuia in locuinta de la imobilul cu numarul 63 situata in loc. Homorod, jud. B_____, cu membrii familiei C______, minora aflandu-se in grija bunicii materne, persoana vatamata B______ B___, de vreme ce numita C______ C_______ este plecata in Italia de aproximativ 2 ani de zile.

Intrucat inculpatul A_________ A___ avea credinta ca numita C______ C_______ se afla in Romania si il asteapta la locuinta din Homorod, acesta a luat decizia de a reveni in tara, fapt ce s-a intamplat, dupa data de 10.05.2021.

Dupa venirea in tara, inculpatul-suspect A_________ A___ a locuit la martorii G____ V_____, si sora lui, martora Mesindorfean F______ in locuintele acestora din orasul R____.

I. Fapta de contrabanda calificata

La data de 10.05.2021, inculpatul A_________ A___, cu ocazia intrarii pe teritoriul Romaniei, a introdus fara drept, ascunse intre hainele personale din geanta, pistolul marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______, cu incarcatorul si cartusele aferente.

Inculpatul a purtat arma la data de 12.05.202, ocazie cu care a amenintat persoanele vatamate B______ B___, E______ E____-D_____, Mitelut E____-M______, I____ I______ I______, H______ H_____ si F______ F_____ F_____.

Arma a fost gasita cu ocazia cercetarii la fata locului la imobilul cu numarul 1 din blocul 16 D de pe _________________________ R____, jud. B_____, imobil in care locuieste martorul M____ O_____ V_____, intr-o magazie aflata la demisolul cladirii, in geanta de culoare neagra in care se aflau hainele inculpatului.

Din procesul-verbal din data de 13.05.2021 al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase a rezultat faptul ca arma figureaza ca bun cautat pentru confiscare, semnalare introdusa de autoritatile din Italia (ID SINS: 008.02-RMPC06AKDJWHB-____________) la data de 17.06.2019 cu solicitarea de confiscare a obiectului.

Din continutul concluziilor Raportului de constatare criminalistica balistica nr. ______ din 02.06.2021 rezulta, printre altele ca pistolul marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______ este arma letala potrivit Anexei legii nr. 295/2004, se afla in stare de functionare iar cele 7 cartuse supuse examinarii (identificate si ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului) sunt compatibile cu arma supusa examinarii si pot fi utilizate trageri cu acestea.

Cu ocazia audierii in calitate de suspect, in prezenta avocatului din oficiu, A_________ A___ a recunoscut fapta, declarand ca pistolul a fost al tatalui sau si a intrat in posesia acestuia in urma decesului tatalui. L-a ascuns in geanta cu haine, dupa care, in ziua de duminica (nn. 09.05.2021), a plecat cu microbuzul din R___ cu destinatia Romania, reusind sa ________________ arma si cartusele aferente, fara sa declare pistolul la punctul de trecere a frontierei si fara sa fie controlat.

Mijloace de proba: proces verbal de cercetare la fata locului la imobilul ____________ ors. R____ si plansa foto, declaratia suspectului A_________ A___, proces verbal de verificare in bazele de date RNAI a pistolului seria ______, raport de constatare criminalistica balistica nr. ______ din 02.06.2021, declaratiile persoanelor vatamate si ale martorilor G____ G______ V_____, M____ O_____ V_____ si Mesindorfean F______, alte inscrisuri.

II. Fapta de uz de fals

La data de 10.05.2021, in jurul orei 20.30, la scurt timp de la venirea in tara, inculpatul A_________ A___ s-a prezentat la sediul societatii N___ Speed S.R.L. din mun. F______, jud. B_____ cu intentia de a inchiria un autoturism.

In acest sens, s-a incheiat intre societatea N___ Speed S.R.L. si inculpatul A_________ A___ Contractul de inchiriere auto nr. 19 si procesul-verbal de predare-primire pentru autoturismul marca Renault Modus cu numarul de inmatriculare _________, semnate de catre inculpat.

In vederea inchirierii, inculpatul a prezentat permisul de conducere ________________ eliberat de autoritatile din Italia la data de 20.02.2013, care s-a dovedit a fi fals, asa cum rezulta din cuprinsul Raportului de constatare criminalistica, grafica si tehnica a documentelor nr.______ din 25.05.2021.

Audiat pentru aceasta fapta in prezenta avocatului ales, in calitate de suspect la data de 17.06.2021, respectiv inculpat la data de 22.06.2021, A_________ A___ a uzat de dreptul de a nu da nicio declaratie.

Mijloace de proba: declaratia martorului N___ C_______, contract de inchiriere, raport de constatare criminalistica, grafica si tehnica a documentelor, declaratii de martor, dovada de ridicare, declaratia suspectului din data de 14.05.2021, alte inscrisuri.

III. Faptele de tentativa la lipsire de libertate, violare de domiciliu, amenintare, conducerea unui vehicul fara permis de conducere si nerespectarea regimului armelor si munitiilor

In seara zilei de 12.05.2021, in jurul orei 20.30 inculpatul A_________ A___ s-a intalnit cu martorii G____ V_____ si M____ O_____ V_____ intr-un local din orasul R____, unde au consumat bauturi alcoolice, dupa care acestia s-au deplasat la domiciliul lui G____ V_____, unde inculpatul locuia in fapt, de la venirea sa in tara. La un moment dat, inculpatul a plecat spunandu-le martorilor ca are o treaba de facut.

Astfel, in jurul orei 21.00, deoarece credea ca fosta concubina, C______ C_______, se afla la locuinta familiei sale, inculpatul A_________ A___ s-a deplasat la locuinta persoanei vatamate B______ B___ din loc. Homorod nr. 63 jud. B_____, avand asupra sa pistolul pe care l-a introdus anterior in tara, in mod fraudulos.

La acel moment in locuinta se aflau persoana vatamata B______ B___ impreuna cu fiica sa, persoana vatamata G______ G____ M____ si minora D______ D____ D____.

Observand inculpatul, persoana vatamata B______ B___ i-a solicitat acestuia sa paraseasca locuinta, spunandu-i ca va chema Politia. Atunci, acesta a scos pistolul si l-a indreptat spre persoana vatamata B______ B___, adresandu-i amenintari cu moartea.

In continuare, a prins-o de mana pe minora D______ D____ D____, in varsta de 6 ani cu intentia de a o rapi, asa cum rezulta din declaratiile persoanelor vatamate.

In locuinta a intrat si fiul persoanei vatamate B______ B___, persoana vatamata E______ E____ E_____, care a incercat sa intervina pentru aplanarea conflictului. Inculpatul A_________ A___ a indreptat arma si impotriva acestuia din urma cat si impotriva persoanei vatamate G______ G____ M____ careia i-a pus pistolul la cap, amenintandu-i ca daca vor interveni, va trage cu arma si ii va impusca, dupa care a issit din casa.

In curte, inculpatul A_________ A___ s-a intalnit cu persoana vatamata I____ I______ I______, care observase anterior pe geam din exterior, cum acesta ameninta cu pistolul persoanele vatamate aflate in imobil.

Dupa ce inculpatul A_________ A___ a iesit din locuinta, avand pistolul in mana, la momentul observarii persoanei vatamate I____ I______ I______, intrucat aceasta din urma intentiona sa se indeparteze, a amenintat-o spunandu-i sa stea pe loc pentru ca altfel va trage in ea.

Ulterior, inculpatul a iesit pe _______________________________ Homorod si s-a urcat la volanul autoturismului marca Renault Modus cu numarul de inmatriculare _________ inchiriat unde, a continuat sa le ameninte cu arma pe persoanele vatamate H______ H_____ si F______ F_____ F_____ care, alertate de larma creata, iesisera in strada sa vada ce se intampla, spunandu-le sa se indeparteze ca altfel va folosi arma impotriva lor, dupa care si-a continuat deplasarea in directia orasului R____.

Cu ocazia audierii, martora R___ S_____ a declarat faptul ca a auzit strigate din partea persoanei vatamate G______ G____, respectiv a observat autoturismul in timp ce circula in viteza pe strada, ulterior afland de la membrii familiei C______ ce s-a intamplat. Martora Faltisca A__-M____, vanzatoare la un magazin din apropierea imobilului unde locuieste familia C______, a auzit si ea strigate si galagie, luand cunostinta de cele intamplate de la martora R___ S_____. Aceleasi aspecte sunt relatate intr-o maniera asemanatoare si de martorii G____ G_______-D____ si P____ A__-C_______, care au auzit strigatele de ajutor ale persoanei vatamate G______ G____.

Martorul G____ G______ V_____, care a confirmat in cuprinsul declaratiei ca in perioada cat inculpatul s-a aflat in tara a locuit la el si la sora sa martora Mesindorfean F______, la locuintele acestora din orasul R____, a mai precizat ca ulterior incidentului, in jurul orei 22.00 inculpatul A_________ A___ l-a sunat pe cumnatul acestuia, martorul M____ O_____ V_____ chemandu-i pe acestia la locuinta martorei Mesindorfean F______. Ajunsi in fata blocului in cauza, inculpatul le-a povestit martorilor G____ G______ V_____, M____ O_____ V_____ si Mesindorfean F______ cele intamplate anterior, respectiv cum a fost peste familia fostei concubine C______ C_______ (...) a scos un pistol cu care i-a speriat pe acestia (...) si a plecat cu autoturismul din loc. Homorod spre R____, asa cum rezulta din continutul declaratiei martorului G____ G______ V_____. Cu aceeasi ocazie, martorul mai sustine si ca inculpatul si-a ridicat bluza si i-a aratat acestuia pistolul folosit pentru amenintarea familiei C______.

In dimineata zilei urmatoare, inculpatul impreuna cu martorii G____ G______ V_____, G____ Alin-N______ si M____ O_____ V_____ s-au deplasat in mun. B_____ pentru a gasi un avocat care sa il ajute pe inculpat sa rezolve problemele cu fosta concubina. In B_____ inculpatul a intentionat sa inchirieze un alt autoturism. Intrucat nu a gasit, acesta impreuna cu martorii s-au deplasat spre mun. F______ pentru a inapoia autoturismul marca Renault inchiriat din Municipiu, la intrarea in oras fiind oprit de un echipaj de politie.

Din adresa cu numarul ______/S.G.S./13.05.2021 a Serviciului Rutier B_____ rezulta faptul ca inculpatul A_________ A___, cetatean italian, avand permisul de conducere ________________ eliberat de autoritatiile din Italia la data de 07.10.2000, are la data verificarii starea - document invalid si document dezactivat. Totodata reiese faptul ca permisul de conducere numarul RM7230461L, eliberat de autoritatile italiene, apartinand inculpatului gasit asupra sa cu ocazia controlului corporal din data de 13.05.2021, nu figureaza in bazele de date.

Din procesul-verbal din data de 13.05.2021 al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, rezulta ca pistolul marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______, pe care l-a introdus fara drept cu incarcatorul si gloantele aferente pe teritoriul Romaniei si pe care 1-a avut asupra sa inculpatul A_________ A___, in imprejurarile evenimentului din data de 12.05.2021, arma cu care a amenintat persoanele vatamate si care a fost identificat ulterior cu ocazia cercetarii la fata locului in imobilul cu numarul 1 din blocul 16 D de pe ______________________. R____ jud.B_____, figureaza ca bun cautat pentru confiscare, semnalare introdusa de autoritatile din Italia (ID SINS: 008.02-RMPC06AKDJWHB-____________) la data de 17.06.2019 cu solicitarea de confiscare a obiectului.

Din continutul concluziilor Raportului de constatare criminalistica balistica nr. ______ din 02.06.2021 rezulta, printre altele ca pistolul marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______ este arma letala potrivit Anexei legii nr. 295/2004, se afla in stare de functionare iar cele 7 cartuse supuse examinarii (identificate si ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului) sunt compatibile cu arma supusa examinarii si pot fi utilizate trageri cu acestea.

Audiat in calitate de suspect la data de 14.05.2021, A_________ A___, in prezenta avocatului desemnat din oficiu, a recunoscut partial comiterea faptelor in modalitatea descrisa mai sus, cu unele nuantari in sensul ca desi a introdus arma in tara fara drept si cunostea faptul ca nu are dreptul sa o poarte, a recurs la acest fapt pentru a se apara, fiindca in urma cu 4 ani a fost batut de membrii familiei C______ in casa acestora. Acesta sustine ca in momentul in care se afla in curtea locuintei familiei C______, abia dupa ce a fost lovit cu pumnul in nas de persoana vatamata E______ E____ a scos pistolul din buzunar si l-a indreptat spre acestia, ca sa poata pleca fara sa fie agresat. Aceste sustineri urmeaza a fi inlaturate, intrucat pe de o parte sunt infirmate de celelalte declaratii ale persoanelor vatamate, iar pe de alta parte, existenta presupuselor leziuni nu este confirmata de vreun act medical sau de depozitia a vreunuia dintre martorii cu care inculpatul s-a intalnit la scurt timp dupa eveniment. Cu aceeasi ocazie, suspectul a recunoscut faptul ca permisul de conducere gasit asupra sa cu ocazia controlului corporal preventiv efectuat la momentul depistarii a fost cumparat contra sumei de 300 euro.

In sustinerea situatiei de fapt expuse mai sus, prin rechizitoriu au fost propuse urmatoarele mijloace de proba: declaratia persoanei vatamate B______ B___, declaratia persoanei vatamate G______ G____ G______, declaratia persoanei vatamate I____ I______ I______, declaratia persoanei vatamate E______ E____ E_____, declaratia persoanei vatamate H______ H_____, declaratia persoanei vatamate F______ F_____ F_____, proces verbal de cercetare la fata locului la imobilul cu nr. 63 din loc. Homorod, proces verbal de cercetare la fata locului la imobilul ____________ ors. R____ unde a fost descoperita arma de tip pistol, seria:______, declaratie martor Mihut O_____ V_____, Declaratie martor G____ Alin N______; declaratie martor R___ S_____, declaratie martor G____ G______ V_____, declaratie martor Faltisca A__ A____, declaratie martor G____ G_______ D____, declaratie martor Meindorfean F______, declaratie martor P____ A__ C_______, adresa Serviciului Rutier B_____, proces verbal de ridicare a permisului de conducere ________________, eliberat de autoritatile Italiene, proces verbal de verificare in bazele de date RNAI a pistolului seria ______, proces verbal de control corporal, proces verbal de control al autoturismului; proces verbal ridicare permis de conducere; adresa cu nr. PCO/PAD/_______ din data de 13.05.2021 emisa de I.G.P.F. Punctul de Contact Oradea; raport de constatare criminalistica grafica si tehnica a documentelor nr.______ din 25.05.2021 si a permisului de conducere italian cu numarul RM7230461L, Raportului de constatare criminalistica balistica nr. ______ din 02.06.2021, declaratie suspect/inculpat, alte inscrisuri.

In faza de judecata, inculpatul A_________ A___ a recunoscut savarsirea faptelor retinute in sarcina sa, aratand ca solicita ca judecata sa se desfasoare in baza procedurii prevazute de art. 396 alin. 10 C.pr.pen.. Instanta a admis cererea, constatand ca este intemeiata.

Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine ca, la data de 10.05.2021, inculpatul A_________ A___, cu ocazia intrarii pe teritoriul Romaniei, a introdus fara drept, ascunse intre hainele personale din geanta, pistolul marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______, cu incarcatorul si cartusele aferente.

Arma a fost gasita cu ocazia cercetarii la fata locului la imobilul cu numarul 1 din blocul 16 D de pe _________________________ R____, jud. B_____, imobil in care locuieste martorul M____ O_____ V_____, intr-o magazie aflata la demisolul cladirii, in geanta de culoare neagra in care se aflau hainele inculpatului.

Conform procesului-verbal din data de 13.05.2021 al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, arma figureaza ca bun cautat pentru confiscare, semnalare introdusa de autoritatile din Italia (ID SINS: 008.02-RMPC06AKDJWHB-____________) la data de 17.06.2019 cu solicitarea de confiscare a obiectului.

Potrivit raportului de constatare criminalistica balistica nr. ______ din 02.06.2021 pistolul marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______ este arma letala potrivit Anexei legii nr. 295/2004, se afla in stare de functionare iar cele 7 cartuse supuse examinarii (identificate si ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului) sunt compatibile cu arma supusa examinarii si pot fi utilizate trageri cu acestea (f. 64-71).

La data de 10.05.2021, in jurul orei 20.30, inculpatul A_________ A___ s-a prezentat la sediul societatii N___ Speed S.R.L. din mun. F______, jud. B_____ cu intentia de a inchiria un autoturism.

In acest sens, s-a incheiat intre societatea N___ Speed S.R.L. si inculpatul A_________ A___ Contractul de inchiriere auto nr. 19 si procesul-verbal de predare-primire pentru autoturismul marca Renault Modus cu numarul de inmatriculare _________, semnate de catre inculpat (f. 295-307).

In vederea inchirierii, inculpatul a prezentat permisul de conducere ________________ eliberat de autoritatile din Italia la data de 20.02.2013. Potrivit Raportului de constatare criminalistica, grafica si tehnica a documentelor nr.______ din 25.05.2021, acest inscris este fals (f. 79-91).

In seara zilei de 12.05.2021, in jurul orei 21.00, deoarece credea ca fosta concubina, C______ C_______, se afla la locuinta familiei sale, inculpatul A_________ A___ s-a deplasat la locuinta persoanei vatamate B______ B___ din loc. Homorod nr. 63 jud. B_____, avand asupra sa pistolul pe care l-a introdus anterior in tara, in mod fraudulos.

La acel moment in locuinta se aflau persoana vatamata B______ B___ impreuna cu fiica sa, persoana vatamata G______ G____ M____ si minora D______ D____ D____.

Observand inculpatul, persoana vatamata B______ B___ i-a solicitat acestuia sa paraseasca locuinta, spunandu-i ca va chema Politia. Atunci, acesta a scos pistolul si l-a indreptat spre persoana vatamata B______ B___, adresandu-i amenintari cu moartea.

In continuare, a prins-o de mana pe minora D______ D____ D____, in varsta de 6 ani cu intentia de a o rapi, asa cum rezulta din declaratiile persoanelor vatamate.

In locuinta a intrat si fiul persoanei vatamate B______ B___, persoana vatamata E______ E____ E_____, care a incercat sa intervina pentru aplanarea conflictului. Inculpatul A_________ A___ a indreptat arma si impotriva acestuia din urma cat si impotriva persoanei vatamate G______ G____ M____ careia i-a pus pistolul la cap, amenintandu-i ca daca vor interveni, va trage cu arma si ii va impusca, dupa care a iesit din casa.

In curte, inculpatul A_________ A___ s-a intalnit cu persoana vatamata I____ I______ I______, care observase anterior pe geam din exterior, cum acesta ameninta cu pistolul persoanele vatamate aflate in imobil.

Dupa ce inculpatul A_________ A___ a iesit din locuinta, avand pistolul in mana, la momentul observarii persoanei vatamate I____ I______ I______, intrucat aceasta din urma intentiona sa se indeparteze, a amenintat-o spunandu-i sa stea pe loc pentru ca altfel va trage in ea.

Ulterior, inculpatul a iesit pe _______________________________ Homorod si s-a urcat la volanul autoturismului marca Renault Modus cu numarul de inmatriculare _________ inchiriat unde, a continuat sa le ameninte cu arma pe persoanele vatamate H______ H_____ si F______ F_____ F_____ care, alertate de larma creata, iesisera in strada sa vada ce se intampla, spunandu-le sa se indeparteze ca altfel va folosi arma impotriva lor, dupa care si-a continuat deplasarea in directia orasului R____.

Din coroborarea probelor administrate in cursul urmaririi penale cu declaratia de recunoastere a invinuirii data de inculpatul A_________ A___ in faza de judecata, rezulta ca faptele pentru care inculpatul a fost trimis in judecata sunt prevazute de legea penala, au fost comise de acesta cu vinovatie in forma prevazuta de lege, sunt nejustificate si imputabile acestuia.

In drept, fapta inculpatului A_________ A___ care, in seara zilei de 12.05.2021, in jurul orei 21:00, a patruns fara drept in imobilul cu numarul 63 din localitatea Homorod, jud. B_____, apartinand persoanei vatamate B______ B___ unde, a prins-o de mana pe minora D______ D____ D____ in varsta de 6 ani, cu intentia de a o rapi, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la lipsire de libertate, prev. si ped. de art. 32 alin. 1 rap. la art. 205 alin. 1, alin. 3 lit. a) si b) Cod penal.

Fapta inculpatului A_________ A___ care, in seara zilei de 12.05.2021, in jurul orei 21:00, in timp ce se afla in localitatea Homorod, jud. B_____, a amenintat cu un pistol persoanele vatamate B______ B___, E______ E____-D_____, G______ G____-M______, I____ I______ I______, H______ H_____ si F______ F_____ F_____ provocandu-le o stare de temere, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de amenintare, prev. si ped. de art. 206 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (6 acte materiale).

Instanta constata sa sunt intrunite conditiile prevazute de art. 35 alin. 1 C.pen., avand in vedere ca inculpatul a savarsit actiunile de amenintare la diferite intervale (scurte) de timp, in realizarea aceleiasi rezolutii. Nu este necesar ca actiunile sa fie indreptate impotriva aceluiasi subiect pasiv, avand in vedere decizia Curtii Constitutionale nr. 368/2017.

Fapta inculpatului A_________ A___ care, in seara zilei de 12.05.2021, in jurul orelor 21:00, a patruns fara drept in imobilul cu numarul 63 din localitatea Homorod, jud. B_____ apartinand persoanei vatamate B______ B___, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu, prev. si ped. de art. 224 alin. 2 Cod penal.

Fapta inculpatului A_________ A___ care, la data de 10.05.2021, in jurul orei 20.30, s-a prezentat la sediul societatii N___ Speed S.R.L. din mun. F______, jud. B_____ unde, pentru a inchiria autoturismul marca Renault Modus cu numarul de inmatriculare _________ a prezentat permisul de conducere ________________ eliberat de autoritatile din Italia, care s-a dovedit a fi fals, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals, prev. si ped. de art. 323 Cod Penal.

Fapta inculpatului A_________ A___ care, in seara zilei de 12.05.2021 a condus autoturismul marca Renault Modus cu numarul de inmatriculare _________ pe _________________________________ Homorod spre orasul R____ in conditiile in care permisul de conducere ________________ eliberat de autoritatiile din Italia la data de 07.10.2000, nu era valid, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducerea unui vehicul fara permis de conducere, prev. si ped. de art. 335 alin. 2 Cod penal.

Fapta inculpatului A_________ A___ care, a detinut, fara drept, in seara zilei de 12.05.2021 asupra sa un pistol marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______, arma fiind gasita in imobilul cu numarul 1 din blocul 16 D de pe _________________________ R____ jud.B_____, aceasta figurand ca bun cautat pentru confiscare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de nerespectarea regimului armelor si munitiilor, prev. si ped. de art. 342 alin. 1 Cod penal.

Fapta inculpatului A_________ A___, care a introdus fara drept in Romania, la data de 10.05.2021 un pistol marca BERETA, model 1934 de calibru 9mm cu seria ______, arma fiind gasita in imobilul cu numarul 1 din blocul 16 D de pe ______________________. R____ jud.B_____, aceasta figurand ca bun cautat pentru confiscare, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de contrabanda calificata, prev. si ped. de art. 271 alin. 1 din Legea nr. 86/2006.

Intrucat infractiunile comise de catre inculpat au fost savarsite inainte de pronuntarea unei hotarari definitive pentru vreuna dintre ele, instanta va retine dispozitiile art. 38 alin. 1 C.pen., referitoare la concursul real de infractiuni.

La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi stabilite in sarcina inculpatului A_________ A___, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 Cod penal, respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Instanta se va orienta catre minimul special al pedepselor prevazute de lege, stabilit dupa aplicarea prevederilor art. 396 alin 10 C. pr. pen., avand in vedere rezolutia infractionala generala, in baza careia inculpatul A_________ A___ a savarsit infractiunile pentru care a fost trimis in judecata.

Astfel, inculpatul a urmarit si a avut credinta ca, prin savarsirea unor infractiuni (unele dintre ele grave), va reusi sa afle unde este fosta sa concubina C______ C_______, si astfel sa afle vesti despre copilul pe care il are impreuna cu aceasta femeie, respectiv H_________ Mikele.

Anterior savarsirii infractiunilor, inculpatul a incercat sa pastreze legatura cu fiul sau H_________ Mikele, urmand calea legala, respectiv s-a adresat sistemului judiciar. Prin cererea de chemarea in judecata inregistrata pe rolul Judecatoriei R____ sub dosar nr. _____________, inculpatul a solicitat obligarea paratei sa-i arate prin video-call pe fiul lui H_________ Mikele, cel putin o data pe saptamana, in weekend, timp de minim 5 minute.

Aceasta solicitare a inculpatului a fost respinsa de catre instanta de judecata, din motive procedurale, deci fara sa fie analizat fondul (f. 325-326).

Instanta are in vedere si faptul ca inculpatul nu are antecedente penale, a avut o conduita buna dupa savarsirea infractiunilor si in cursul procesului penal, La acestea se adauga nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala a inculpatului.

Avand in vedere acestea, instanta, in temeiul art. 32 alin. 1 C.pen., rap. la art. 205 alin. 1, alin. 3 lit. a) si b) C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10 C. pr. pen., condamna pe inculpatul A_________ A___, fiul lui H_________ B____ si H_________ A__ A____, nascut la data de 21.04.1981, domiciliat in Italia, R___ ,via Mesoraca, nr. 74, posesor al CI. ________ nr. _______, eliberat la data de 02.07.2014 de catre R___, de cetatenie italiana, studii primare, divortat, la pedeapsa de 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de tentativa la lipsire de libertate in mod ilegal (persoana vatamata D______ D____ D____).

Pedeapsa pentru lipsire de libertate in mod ilegal - individualizarea

In temeiul art. 67 alin. 1 C.pen., rap. la art. 66 alin.1 lit. n) C.pen., aplica inculpatului A_________ A___ pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a comunica cu persoana vatamata D______ D____ D____, pe o durata de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale sau considerarea ei ca executata.

In temeiul art. 65 rap. la art. 66 alin.1 lit. n) C.pen., aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a comunica cu persoana vatamata D______ D____ D____, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana la executarea pedepsei principale.

Pune in vedere persoanei vatamate D______ D____ D____, prin reprezentant legal, ca poate solicita emiterea unui ordin european de protectie, in conditiile legii.

In temeiul art. 206 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (6 acte materiale) si art. 36 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10 C. pr. pen., condamna pe inculpatul A_________ A___ la pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de amenintare (persoane vatamate B______ B___, E______ E____-D_____, G______ G____-M______, I____ I______ I______, H______ H_____ si F______ F_____ F_____).

In temeiul art. 224 alin. 2 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10 C. pr. pen., condamna pe inculpatul A_________ A___ la pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu (persoana vatamata B______ B___).

In temeiul art. 323 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10 C. pr. pen., condamna pe inculpatul A_________ A___ la pedeapsa de 3 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de uz de fals.

In temeiul art. 335 alin. 2 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10 C. pr. pen., condamna pe inculpatul A_________ A___ la pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

In temeiul art. 342 alin. 1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10 C. pr. pen., condamna pe inculpatul A_________ A___ la pedeapsa de 9 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

In temeiul art. 271 alin. 1 din Legea 86/2006, cu aplicarea art. 396 alin 10 C. pr. pen., condamna pe inculpatul A_________ A___ la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de contrabanda calificata.

In temeiul art. 67 alin. 2 rap. la art. 66 alin.1 lit. h) C.pen., aplica inculpatului A_________ A___ pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a detine, purta si folosi orice categorie de arme, pe o durata de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale sau considerarea ei ca executata.

In temeiul art. 65 rap. la art. 66 alin.1 lit. h) C.pen., aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a detine, purta si folosi orice categorie de arme, pe o durata de 3 ani, de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana la executarea pedepsei principale.

In temeiul art. 38 alin. 1 C.pen., art. 39 alin. 1 lit. b C.pen., contopeste pedepsele sus-mentionate si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea (de 3 ani inchisoare), la care se adauga un spor de 1 an si 2 luni (1/3 din totalul de 42 de luni, al celorlalte pedepse aplicate) urmand ca, in final, inculpatul A_________ A___ sa execute pedeapsa rezultanta de 4 ani si 2 luni inchisoare.

In temeiul art. 45 alin. 1 C.pen., aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii executarii drepturilor prevazute de art. 66 alin.1 lit. h) si n) C.pen., pe o durata de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale sau considerarea ei ca executata.

In temeiul art. 45 alin. 5 rap. la art. 45 alin. 1 C.pen., de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale rezultante de 4 ani si 2 luni inchisoare, inculpatul va executa pedeapsa accesorie a interzicerii executarii dreptului de a comunica cu persoana vatamata D______ D____ D____ si a dreptului de a detine, purta si folosi orice categorie de arme.

In temeiul art. 72 C.pen., deduce din pedeapsa aplicata inculpatului A_________ A___, perioada in care a fost retinut si arestat preventiv, incepand cu data de 14.05.2021, la zi.

In temeiul art. 208 C.pr.pen., raportat la art. 399 alin. 1 C.pr.pen., mentine masura arestarii preventive luate fata de inculpatul A_________ A___.

In temeiul art. 19 alin. 5 C.pr.pen. rap. la art. 1357 C.civ., obliga pe inculpatul A_________ A___ sa plateasca partii civile D______ D____-M____ suma de 2500 lei, reprezentand daune morale.

Ia act ca persoanele vatamate B______ B___, E______ E____-D_____, G______ G____-M______, I____ I______ I______, H______ H_____ si F______ F_____ F_____ nu s-au constituit parti civile in cauza.

In temeiul art. 112 alin. 1 lit. b si f C.pen., dispune confiscarea pistolului marca BERETTA, model 1934, de calibru 9x17 mm, cu seria ______, cu incarcator si 7 catuse de 9x17 mm, aflate in custodia Serviciului Arme, Explozivi si substante periculoase al I.P.J. B_____.

In baza art. 25 alin. 3 din C. pr. pen., desfiinteaza permisul de conducere model italian - falsificat ________________/20.02.2013, emis pe numele inculpatului A_________ A___.

In temeiul art. 7 din Legea 76/2008, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul A_________ A___.

In temeiul art. 274 alin. 1 C.pr.pen, obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in cuantum de 5000 lei.

In temeiul art. 275 alin. 6 C.pr.pen., cheltuielile privind interpretul desemnat in cauza (R____ I____-Viforel) raman in sarcina statului.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Pedeapsa pentru lipsirea de libertate in mod ilegal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016