Perioada de proba reprezinta o modalitate de verificare a aptitudinilor profesionale.
Durata perioadei de proba se negociaza de parti, la incheierea contractului individual de munca, dar trebuie avute in vedere limitele legale.
In plus, se vor avea in vedere dispozitiile contractului colectiv de munca aplicabil, care ar putea prevedea derogari de la limitele legale, dar numai in avantajul salariatului.
Perioada de proba face obiectul informarii prevazute de art. 17 din Codul muncii. Persoana selectata in vederea angajarii va trebui sa cunoasca durata perioadei de proba si celelalte conditii ale acesteia.
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termen de 15 zile, duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
Pentru perioada de proba textul de lege utilizeaza atat zile lucratoare cat si zile calendaristice.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Astfel, pentru functiile de conducere la un CIM pe durata nedeterminata perioada de proba este de 90 de zile calendaristice in timp ce pentru un CIM pe durata determinata mai mare de 6 luni perioada de proba este de 45 de zile lucratoare.
In concluzie, perioada de proba pentru un contract individual de munca pe durata determinata de 6 luni se negociaza la incheierea contractului si nu poate fi mai mare de 15 zile lucratoare (art. 83 lit. b) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri