O initiativa legislativa propune ca perioada in care o persoana desfasoara activitate de voluntariat in cadrul unei organizatii sa fie asimilata stagiului de cotizare.
Parlamentarii considera ca o astfel de masura ar incuraja voluntariatul in cadrul organizatiilor non-profit si cred ca persoanele care desfasoara activitati de responsabilizare sociala, participare cetateneasca, educatie si formare categorii defavorizate vor fi astfel motivate si sustinute.
La ora actuala, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabileste ca se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive in care asiguratul:
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
- a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
- a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
- a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
- a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.
Proiectul de lege ar urma sa includa in aceasta lista si desfasurarea activitatii de voluntariat.
Atentie! Pentru a deveni lege in vigoare, proiectul are nevoie de adoptarea de catre Parlament, promulgarea de catre Presedinte si publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem un salariat incadrat cu un salariu brut in cuantum de 10794 lei si este detasat transnational in Belgia pentru perioada 01.05.2022 pana in 31.07.2022. Doresc sa stiu care este diurna indemnizatia de detasare transnationala maxima neimpozabila de care poate beneficia salariatul nostru pentru fiecare luna in parte: mai, iunie, iulie. Ma intereseaza suma diurnei neimpozabile pe zi dar si in total luna.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o intrebare referitor la modul de completare al campurilor D_3 seria certificatului de concediu medical initial, D_4 numarul certificatului de concediu medical initial si D_5a data inceput valabilitate concediu medical initial. Cu ce informatii trebuie completate aceste campuri in cazul unui concediu medical pentru cod diagnostic 14 acordat fara intrerupere din luna iulie 2021? Pana acum am completat in toate lunile cu seria si numarul concediului medical acordat in iulie 2021. Este corect?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un salariat incadrat cu un salariu brut in cuantum de 11429 lei si este detasat transnational in Belgia pentru perioada 01.05.2022 pana in 31.07.2022. Doresc sa stiu care este diurna indemnizatia de detasare transnationala maxima neimpozabila de care poate beneficia salariatul nostru pentru fiecare luna in parte: mai, iunie, iulie. Ma intereseaza suma diurnei neimpozabile pe zi dar si in total luna.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<