Noul guvern gandit pentru a acomoda cele trei partide va include 16 posturi de ministru si doua de vicepremier. Impartirea portofoliilor s-ar fi facut deja.
Nicolae Ciuca, actualul premieri interimar, este favorizat de presedintele Romaniei pentru functia de prim-ministru, asadar PNL ar putea insista pentru a-l pastra in functie. Decizia finala, insa, va fi luata miercuri.
Conform rezultatelor scrutinului din 6 decembrie Parlamentul va avea 466 de membri in legislatura 2020-2024. Pentru a fi validat un nou Guvern este nevoie de o majoritate, jumatate plus unul din numarul senatorilor si deputatilor care in acest caz va fi de 234 de voturi. Impreuna PNL, USR si UDMR detin cu 10 voturi mai mult decat necesarul , mai exact 244 de parlamentari. La acestia s-ar putea adauga alti 18 ai Minoritatilor altele decit cea maghiare.
In teorie noul Guvern va fi de centru dreapta daca PNL, USR si UDMR se inteleg in urmatoarele zile pe modul cum isi vor impartii functiile.
Inainte de toate, liberalii vor merge la Cotroceni pentru a-i propune presedintelui Klaus Iohannis premierul pe care il vor sustine. La nivel oficial, PNL a anuntat prin vocea lui Rares Bogdan ca exista patru nume pe care le vor pune pe masa presedintelui.
Din momentul in care presedintele va anunta premierul desemnat sa faca un nou Guvern, partidele intra in negocieri pentru impartirea portofoliilor.
Presedintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor ca pana pe data de 23 decembrie Guvernul sa treaca de Parlament si sa-si preia atributiile.
Ludovic Orban este cel care va purta negocierile cu celelate partide pentru a coagula majoritatea parlamentara iar in interiorul PNL s-a decis deja ca structura actualului Guvern sa se pastreze si pe ea sa se formeze viitorul Executiv (16 ministere si 2 portofolii de vicepremier).
Conform surselor citate, liberalii pleaca la negocieri sperand sa pastreze cele mai importante portofolii iar calculele acestora arata asa: 8 portofolii - PNL, 5 pentru USR si 3 pentru UDMR.
PNL pastreaza Finantele, Internele, Justitia, Economia, Fondurile Europene, Externele, Transporturile si Dezvoltarea.
USR ar primi o functie de vicepremier, presedintia Camerei Deputatilor si portofoliile Munca si Educatie.
UDMR va ramane cu o functie de vicepremier, Sanatatea, Cultura si Mediul. Maghiarii, insa, nu sunt incantati de aceste variante. Acestia isi doresc un portofoliu mai important precum Finantele, Fondurile Europene sau Economia.
Ramane, insa, de vazut care va fi forma finala a noului guvern agreata si de presedintele Romaniei.