Pozitia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii fata de potentialul de impact al evolutiilor recente asupra sistemului judiciar
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, reunit in sedinta din data de 5 septembrie 2012,
Constata ca atacurile concertate din zona mass media, precum si din anumite zone ale politicului, la adresa puterii judecatoresti, a Consiliului Superior al Magistraturii si personal a membrilor acestuia provin din ratiuni straine de scopul asigurarii stabilitati institutionale a Romaniei, care vizeaza interese personale sau politice contrare statului de drept si conduc la deteriorarea imaginii tarii si la izolarea Romaniei ca Stat Membru al UE.
Astfel, se incalca normele democratice si principiile statului de drept.
Solicitam ca, in baza art. 1 alin (4) din Constitutie ce reglementeaza principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, autoritatile legislativa si executiva sa se preocupe de instituirea unui mecanism de responsabilizare a reprezentantilor celorlate puteri, similar sistemului de raspundere al magistratilor.
In continuare, in acest sens sunt si prevederile punctului 1 subpunctul 5 din ultimul Raport privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV – 18 iulie 2012.
Fata de aspectele mai sus mentionate, consideram ca libertatea de exprimare este un drept fundamental, corect a fi exercitat in limitele prevazute de art. 30 alin (6) din Constitutia Romaniei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<