Cand persoana care oficiaza casatoria iti spune ca "poti saruta mireasa", este un moment magic. Stiai, insa, originea acestei zicale si ce reprezenta ea, de fapt, in trecut? Iata!
Orice casatorie se sfarseste oficial cu momentul sarutului dintre cei doi miri. Asta stim cu totii. Un lucru mai putin cunoscut, insa, este originea acestei traditii. Aceasta a ajuns sa se aplice la nivel global, dar nimeni nu mai stie exact de unde a pornit. Noi am cautat si am aflat!
Cand mirelui i se ofera posibilitatea de a-si saruta mireasa, acestuia i se inmaneaza practic metoda cea mai la indemana prin care semneaza un contract cu viitoarea sa sotie. Mai exact, momentul "poti saruta mireasa!" este punctul culminant al celebrarii institutionalizate a iubirii, dar si un punct in care se ia un angajament juridic.
Sarutul transformat in metoda de semnare a unui document oficial intre doua parti a fost pentru prima data inregistrat in Roma antica. Acum mai bine de doua milenii in urma, cei doi soti nu semnau documente. Sarutul era considerat drept mijlocirea incheierii contractului dintre parti. Dupa acest moment, cei doi isi asumau ca vor trai unul alaturi de celalalt si se vor proteja reciproc. Din nefericire, romanii erau arhicunoscuti pentru infidelitatea lor. Probabil si de aceea acest contract era incheiat verbal si in prezenta a putini martori/invitati. Desigur, nu vorbim aici despre evenimentele nobililor.
Data viitoare cand auzi "Poti saruta mireasa!" gandeste-te ca inaintea ta altii semnau in acest fel contracte! Ca le respectau sau nu, este cu totul alta problema!
Finalmente, daca ti-am adus aminte ca ai nevoie de contracte, nu uita ca ti-am pus la dispozitie 170 de modele editabile actualizate conform noului Cod civil si GDPR aici!