Daca modificarile la Codul de procedura penala se vor concretiza, investigatiile in dosarele de coruptie ar putea fi afectate, se arata in cadrul unei comunicari DNA>
In mod concret, Directia Nationala Anticoruptie atrage atentia ca principalele modificari avute in vedere de proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, aflat in dezbatere la Senat, contin aspecte care ar putea afecta eficienta investitiilor in dosarele de coruptie.
Conform unui comunicat transmis Agerpres, DNA considera ca introducerea arestului sever ca masura preventiva noua, nu are justificare pentru ca ar deveni un pretent pentru a restrange situatiile in care se poate dispune arestarea preventiva.
"Prin modificarea preconizata, nu va mai fi posibila arestarea pe motiv de pericol pentru ordinea publica pentru infractiunile de coruptie si de evaziune fiscala. Avand in vedere ca acesta este temeiul retinut de judecatori in marea majoritate a dosarelor de mare coruptie in care s-a dispus arestarea preventiva, prin adoptarea acestei modificari s-ar ajunge practic la eliminarea acestei masuri din dosarele instrumentate de DNA. Astfel, indiferent de gravitatea faptei savarsite si de pericolul pe care il prezinta autorul acesteia, judecatorul nu este lasat sa aprecieze daca se impune sau nu arestarea inculpatului, modificarea reprezentand o ruptura esentiala fata de viziunea actuala a Codului de procedura penala", se arata in comunicat, conform Agerpres.
Mai mult, conform DNA, pentru infractiunile de coruptie si de evaziune fiscala nu se va mai putea emite mandat de aducere inainte de citarea suspectului.
"DNA considera ca, in acest mod, s-ar aduce o atingere semnificativa capacitatii investigative a DNA. Exista situatii in care, pentru aflarea adevarului, este esential ca audierea suspectilor sa se realizeze in anumite momente operative, astfel incat acestia sa nu poata legatura cu alte persoane sau sa nu afle despre desfasurarea unor perchezitii ori a altor activitati procesuale. Imposibilitatea procurorilor DNA de a folosi aceasta masura, lasata doar la dispozitia altor parchete, i-ar lipsi de un instrument important pentru solutionarea cauzelor si le-ar diminua eficienta", se precizeaza in comunicat, conform Agerpres.
sursa: Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Prevederile din Codul muncii unde este specificat termenul de CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA se aplica si membrilor cooperatori angajati la o cooperativa infiintata conform Legii nr 1 din 2005, care au CONVENTIE INDIVIDUALA DE MUNCA? Exemplu: Art. 164. 6. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza brute, prin CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA si sau contractul colectiv de munca aplicabil, sub valoarea salariului de baza minim brut orar, prevazut la alin. 1.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Instanta de judecata a stabilit definitiv si irevocabil reincadrarea in munca a unui salariat concediat in aprilie 2020. A stabilit de asemenea ca angajatorul sa plateasca despagubiri in baza salariilor ce trebuieau platite in perioada aprilie 2020 la aprilie 2025. Salariatul a fost reincadrat dar dupa doua zile si-a dat demisia. Pentru plata despagubirilor catre salariat, drepturile brute le-am trecut suplimentar in statul de pata al lunii aprilie 2025 pentru stabilirea netului de plata in baza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<