Pentru Romania, Schengen nu este doar o problema tehnica, ea este si una de apartenenta la clubul european. Romania este un stat membru al UE care trebuie sa se manifeste ca atare, partenerii nostri trebuie sa ne trateze ca atare si, pana la urma, forta argumentelor trebuie sa prevaleze - a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul justitiei Catalin Predoiu, la finalul convorbirilor cu comisarii europeni Viviane Reding (justitie, drepturi fundamentale si cetatenie) si Cecilia Malmstrom (afaceri interne).
"In ce priveste problematica Schengen, la nivelul CE sunt cunoscute realizarile tehnice ale colegilor de la MAI; ramane o chestiune de deslusit mai ales in relatia cu Franta si Olanda. Am fost la Paris acum o luna si jumatate si, imediat, am pornit aceasta abordare ofensiva de explicare a atuurilor noastre.
Cred ca noi trebuie sa continuam acest efort chiar si pana in ultima zi in care se ia aceasta decizie. Romania este un stat membru al UE care trebuie sa se manifeste ca atare, partenerii nostri trebuie sa ne trateze ca atare si pana la urma forta argumentelor trebuie sa prevaleze.
Saptamana viitoare voi merge la Berlin, sunt gata sa merg si la Haga si sunt convins ca vor fi si alte eforturi care vor consolida pozitia noastra. Cred ca meciul se joaca pana in minutul 90. Asa face un profesionist", a spus Predoiu.
Potrivit ministrului roman, pentru a elimina dubiile anumitor tari fata de capacitatea Romaniei de a se comporta ca stat Schengen, "noi trebui sa convingem, dar solicitam in acelasi timp o abordare onesta a acestei chestiuni si care sa evite decontarea pe interesele Romaniei a unor problematici politice interne" (din statele respective - n.red.).
In opinia sa, nemultumirile Frantei nu sunt legate de MCV, dar acest mecanism este poate "cel mai comod argument de ridicat in problematica Schengen".
Ministrul roman considera ca in continuare este nevoie de un dialog structurat si mult mai intens cu partenerii francezi si olandezi, pentru a le explica care sunt punctele de progres in domeniul justitiei, de ce anume nu se poate face o conexiune intre MCV si programul Schengen si cum anume se pot rezolva celelalte "puncte scadente" in cooperarea bilaterala.
Referitor la misiunea de experti de evaluare din cadrul MCV, care incepe marti, ministrul roman a apreciat ca este evident faptul ca, de la raportul din vara al CE, Romania a realizat progrese, el dand ca exemple legea privind accelerarea solutionarii proceselor sau legea ANI.
Cartea verde a contabilitatii
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Portal Codul Muncii
Fise distractive pentru gradinita
Sursa AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri