Presedintele CSM, Adrian Bordeau, si-a aratat marti sustinerea privind desfiintarea unor instante judecatoresti in cazul carora nu se justitica cu un volum de activitate de sub 2000 de dosare la un judecator, pe an. Deputatii juristi au declarat ca acest lucru ar ingradi accesul cetatenilor la justitie, noteaza Mediafax.
Proiectul privind desfiintarea unor instante judecatoresti a fost initiat de Guvern. Camera Deputatilor a votat marti prelungirea termenului de dezbatere a proiectului, de la 45 la 60 de zile, fiind inclus in categoria legilor de complexitate deosebita.
In cadrul unei dezbateri organizate de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, presedintele CSM, Adrian Bordea, a declarat ca proiectul referitor la desfiintarea a 30 de instante judecatoresti din tara a fost elaborate avand in centru principiul eficientei, tinandu-se cont de infrastructura feroviara si rutiera.
"Este adevarat ca nu sunt chiar atat de multe instante care trebuie desfiintate, insa unele dintre ele, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala, implica noi resurse umane. Nu s-ar justifica un volum de activitate de sub 2.000 de dosare pe judecator. In contextul in care sunt instante care au un volum de activitate pe judecator de 1.800 - 2.000 de dosare, apar instante care au un volum de activitate de 300 - 400 de dosare pe judecator anual, ceea ce denota un dezechilibru major in configurarea instantelor", a spus Bordea.
Adrian Bordea a mai declarat ca aceasta decizie de desfiintare a unor instante nu a fost luata sub presiune, ci pentru ca nu sunt fonduri financiare.
"Pana la sfarsitul anului, in buget nu mai sunt bani pentru citatii, comunicari, chiriile instantelor. Acest lucru ne-a determinat sa acceptam propunerea facuta de Ministerul Justitiei", a explicat Adrian Bordea, adaugand ca sunt cazuri in care sunt trei instante pe o distanta de 20 de kilometri iar aceste costuri nu se justifica.
Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Liviu Stancu a subliniat ca s-au modificat instrumentele juridice si au fost reduse termenele de judecata. De asemenea, Liviu Stancu a declarat ca procesele nu mai dureaza atat de mult. Totodata, "greutatea se deplaseaza de la judecatorii la tribunale", a mai aratat acesta, citat de Mediafax.
Parlamentarii juristi au sustinut respingerea proiectului de lege privind desfiintarea unor instante.
"Eficienta justitiei nu se face prin radierea unor instante, ci prin finantarea corespunzatoare", a declarat deputatul PNL Alina Gorghiu, aratand ca exista criterii neclare in propunerile de desfiintare a 30 de instante.
Deputatul PC Bogdan Ciuca a subliniat faptul ca discutam despre o situatie anormala cea in care cetatenii trebuie sa mearga sute de kilometri pentru a-si gasi dreptatea in instanta.
Mai mult, deputatul PNL Catalin Nicolescu a explicat ca "s-ar arunca banii pe fereastra" in cazul instantelor care ar urma sa fie desfiintate si care au fost dotate cu sedii noi si aparatura moderna.
"Daca tot reducem instante, cream discriminare si solutia este sa nu desfiintam nicio instanta", a mai spus Nicolescu.
Sursa: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatul este condamnat cu inchisoare cu executare, isi anunta seful telefonic ca nu mai ajunge la munca din aceasta cauza, care este data de incetare a contractului de munca, ziua in care s-a pronuntat instanta? De asemenea cum se aduce la cunostinta angajatului decizia de incetare a contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate cu sediul in Bucuresti, sectorul 1 si cu puncte de lucru in sectorul 2, Constanta si Cluj, are si salariati mobili. Din punct de vedere al declararii impozitului pe salarii, unde vor figura acestia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<