Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2010 incepe luni, 15 februarie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A), informeaza un comunicat de presa al ministerului Educatiei remis AGERPRES.
Proba se va desfasura in zilele de 15, 16 si 17 februarie, iar pentru sustinerea ei s-au inscris 204.708 elevi, repartizati in 1.411 centre de examen. Pe zile, a fost stabilit urmatorul desfasurator: 83.233 de candidati pe 15 februarie, 75.689 pe 16 februarie, respectiv 45.778 pe 17 februarie. Opt elevi au solicitat recunoasterea(echivalarea probei, intrucat detin un certificat de competenta lingvistica in conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educatiei.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna va avea loc intre 17 si 19 februarie 2010. Numarul total de elevi inscrisi este 9.228 (limba croata - 34, limba maghiara - 8.276, limba germana - 758, limba sarba - 29, limba slovaca - 74, limba turca - 11 si ucraineana - 46.) Pe zile, candidatii au fost repartizati dupa cum urmeaza: 17 februarie - 3.945. 18 februarie - 3.652 si 19 februarie - 1.631.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, precum si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.
Se interzice candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare, precizeaza MECTS.
Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.
La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis(respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului.
Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Pentru prima oara in istoria postdecembrista a bacalaureatului, examenul incepe in timpul anului scolar si nu la sfarsitul acestuia.
"Este pentru prima data cand sistemul de invatamant preuniversitar desfasoara examenul de bacalaureat in timpul anului scolar. Primul meu apel se indreapta catre elevii de clasa a XII-a. Nimic din ceea ce inseamna Bacalaureatul 2010 nu este facut in defavoarea voastra! Actiunile Ministerului Educatiei si ale profesorilor urmaresc un singur lucru: interesul vostru educational si pregatirea voastra pentru viata! Va doresc concentrare maxima si succes la toate probele!Ministerul Educatiei vrea un examen care sa se deruleze calm, fara a crea emotii candidatilor. Solicit Centrului National de Evaluare si Examinare implicare si responsabilitate, in asa fel incat sa fie prevenita orice deficienta.
Tot ceea ce inseamna elaborare, corectare si transmitere de subiecte trebuie facute ireprosabil. Este esentiala totodata comunicarea in timp real cu centrele de bacalaureat in vederea gasirii de solutii optime pentru situatiile punctuale", a declarat secretarul de stat in pentru invatamant preuniversitar Oana Badea.
Totodata, reprezentantul MECTS a lansat un apel apoi catre profesori, membri in comisiile judetene de Bacalaureat sa respecte prevederile Metodologiei, sa fie responsabili, "onesti" in supravegherea si evaluarea candidatilor. "Fiecare membru al Comisiei judetene isi ia un angajament scris, pe care trebuie sa il respecte. In caz contrar, va fi sanctionat potrivit metodologiei. Rolul dvs. in derularea bacalaureatului este unul singur: acela de a crea cadrul optim pentru ca elevii sa fie evaluati corect", a atentionat Badea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri