Institutul National al Magistraturii va organiza, impreuna cu European Judicial Training Network – Reteaua Europeana de Formare Judiciara (in continuare, EJTN), si in 2014, programul de schimb de magistrati intre statele europene, informeaza INM-LEX.ro.
Acest program include mai multe tipuri de schimburi, precum stagiile in cadrul instantelor si parchetelor, schimburi de judecatori specializati in dolutionarea cauzelor de drept administrativ si schimburi de formatori.
Cateva detalii privind sectiunile programului:
1. Stagii in cadrul instantelor si parchetelor. Durata stagiilor este de doua saptamani (10
zile lucratoare). Stagiile se desfasoara la o instanta sau la un parchet intr-unul din statele participante.
In acest stagiu, magistratul, alaturi de un coordonator de stagiu din statul respectiv, participa la redactarea si efectuarea de acte procedurale, asista la sedinte de judecata si efectueaza vizite in instante, parchete sau alte institutii cu acitivitate jurisdictionala
2. Esential este si schimbul de judecatori specializati in solutionarea cauzelor de drept administrativ. Intrucat jurisdictia administrativa are o reglementare diferita in statele Europei, numarul de locuri alocat acestei categorii de magistrati se stabileste separat, in functie de numarul de locuri oferit de fiecare dintre statele membre EJTn care au o juridictie speciala in aceasta materie.
3. Schimbul de formatori intre diverse institutii de formare din Europa.
Mai multe informatii cu privire la programul de schimb intre autoritatile judiciare 2014 va sunt oferite pe site-ul INM-LEX.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. 22-24 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. 22, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. 1 lit. c. I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la fondul de handicap, am primit raspunsul anterior de la dvs, in care ne-ati transmis ca incepand cu acest an, angajtorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati trebuie sa solicit printr-o cerere sprijinul ONG urilor care presteaza asfel de servicii. Intrebarea este, daca nu avem posturi vacante potrivite pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa facem dovada ca nu avem? Pentru angajatii cu handicap de anul trecut, inteleg ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<