Institutul National al Magistraturii va organiza, impreuna cu European Judicial Training Network – Reteaua Europeana de Formare Judiciara (in continuare, EJTN), si in 2014, programul de schimb de magistrati intre statele europene, informeaza INM-LEX.ro.
Acest program include mai multe tipuri de schimburi, precum stagiile in cadrul instantelor si parchetelor, schimburi de judecatori specializati in dolutionarea cauzelor de drept administrativ si schimburi de formatori.
Cateva detalii privind sectiunile programului:
1. Stagii in cadrul instantelor si parchetelor. Durata stagiilor este de doua saptamani (10
zile lucratoare). Stagiile se desfasoara la o instanta sau la un parchet intr-unul din statele participante.
In acest stagiu, magistratul, alaturi de un coordonator de stagiu din statul respectiv, participa la redactarea si efectuarea de acte procedurale, asista la sedinte de judecata si efectueaza vizite in instante, parchete sau alte institutii cu acitivitate jurisdictionala
2. Esential este si schimbul de judecatori specializati in solutionarea cauzelor de drept administrativ. Intrucat jurisdictia administrativa are o reglementare diferita in statele Europei, numarul de locuri alocat acestei categorii de magistrati se stabileste separat, in functie de numarul de locuri oferit de fiecare dintre statele membre EJTn care au o juridictie speciala in aceasta materie.
3. Schimbul de formatori intre diverse institutii de formare din Europa.
Mai multe informatii cu privire la programul de schimb intre autoritatile judiciare 2014 va sunt oferite pe site-ul INM-LEX.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<