Fata de practica existenta, proiectul de act normativ propus de Ministerul pentru Societatea Informationala reglementeaza, printre altele, modificarea taxei unice pentru inregistrarea domeniilor “.ro” in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.
Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans.
Din nota de fundamentare a proiectului reiese ca pe plan international, registrele care administreaza domeniile internet din tarile membre EU au aplicat taxa pe perioada determinata pentru inregistrarea si administrarea domeniilor internet, iar EURid, registrul de administrare domenii .EU practica taxa anuala inca de la infiintare.
Cele mai importante registre de administrare domenii din Europa, cum ar fi DeNIC (Germania), SIDN (Olanda), AFNIC (Franta), Nominet (Marea Britanie), IT-NIC (Italia), RED.ES (Spania), etc., au implementata taxa pe perioada determinata pentru inregistrarea si administrarea domeniilor internet.
Pe plan national, din 1993 si pana in prezent, Registrul national (RoTLD) a practicat o taxa unica de inregistrare pentru domeniile .RO, care nu se reinnoia anual.
Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:- cheltuielile cu mentenanta;- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal; s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).
Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective.
Sursa Infolgeal.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<