Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG: Adoptarea Codului insolventei
Proiectul Codului Insolventei aflat deja pe site-ul ministerului Justitiei a fost adoptat in sedinta de Guvern de azi cu un amendament controversat privind numirea administratorului judiciar in cazul companiilor aflate in insolventa.
Potrivit articolului aprobat in sedinta de Guvern, administratorul judiciar la o companie in insolventa urmeaza a fi numit provizoriu de un judecator, care apoi urmeaza a fi confirmat de adunarea creditorilor.
Propunerea a venit dinspre CSM si a fost criticata atat de banci, dar si de catre practicienii din insolventa.
Premierul Victor Ponta a declarat in debutul sedintei de Guverni ca prin noul Cod al insolventei isi propune sa loveasca in evaziunea fiscala.
Victor Ponta: “Prin adoptarea Codului insolventei, domnul ministru al Justitiei a lucrat mult la el, vreau sa lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscala: firme care intra in insolventa doar pentru a nu-si plati datoriile. Nu au nicio problema, dar e mai usor sa nu platesti datorii, ci sa dai lectii la altii. Daca trei companii din acelasi domeniu platesc taxele si una fraudeaza si nu-si plateste taxele evident ca aceea este avantajata. Vreau (…) sa dam un semnal foarte clar: cei care intra in insolventa doar ca sa nu-si plateasca taxe la stat aceia se duc in faliment, direct. Nu-i mai protejam. Pe cei care au probleme, (…) asa cum se intampla in toate tarile civilizate, ii ajutam sa se restructureze”.
Intrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care angajatul este condamnat cu inchisoare cu executare, isi anunta seful telefonic ca nu mai ajunge la munca din aceasta cauza, care este data de incetare a contractului de munca, ziua in care s-a pronuntat instanta? De asemenea cum se aduce la cunostinta angajatului decizia de incetare a contractului de munca? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate cu sediul in Bucuresti, sectorul 1 si cu puncte de lucru in sectorul 2, Constanta si Cluj, are si salariati mobili. Din punct de vedere al declararii impozitului pe salarii, unde vor figura acestia? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 03 Octombrie 2013
Votati articolul "OUG: Adoptarea Codului insolventei": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi