Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG: Adoptarea Codului insolventei
Proiectul Codului Insolventei aflat deja pe site-ul ministerului Justitiei a fost adoptat in sedinta de Guvern de azi cu un amendament controversat privind numirea administratorului judiciar in cazul companiilor aflate in insolventa.
Potrivit articolului aprobat in sedinta de Guvern, administratorul judiciar la o companie in insolventa urmeaza a fi numit provizoriu de un judecator, care apoi urmeaza a fi confirmat de adunarea creditorilor.
Propunerea a venit dinspre CSM si a fost criticata atat de banci, dar si de catre practicienii din insolventa.
Premierul Victor Ponta a declarat in debutul sedintei de Guverni ca prin noul Cod al insolventei isi propune sa loveasca in evaziunea fiscala.
Victor Ponta: “Prin adoptarea Codului insolventei, domnul ministru al Justitiei a lucrat mult la el, vreau sa lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscala: firme care intra in insolventa doar pentru a nu-si plati datoriile. Nu au nicio problema, dar e mai usor sa nu platesti datorii, ci sa dai lectii la altii. Daca trei companii din acelasi domeniu platesc taxele si una fraudeaza si nu-si plateste taxele evident ca aceea este avantajata. Vreau (…) sa dam un semnal foarte clar: cei care intra in insolventa doar ca sa nu-si plateasca taxe la stat aceia se duc in faliment, direct. Nu-i mai protejam. Pe cei care au probleme, (…) asa cum se intampla in toate tarile civilizate, ii ajutam sa se restructureze”.
Intrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa mi spuneti cum inchidem contractul de munca al unei angajate femeie de serviciu care a stat in concediu medical din 20.07.2024-13.12.2024 si a fracturat piciorul si mai avea anterior probleme cu soldul si coloana iar azi 12.12.2024 avenit cu Decizie medicala de incadrare in gr.III de handicap si a zis sa i inchidem contractul ca ea s-a pensionat pe ca de boala. In ce baza ii facem incetarea contractului si cu ce articol? Este necesara o solicitare scrisa din partea ei sau e suficienta... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: 1 Salariatii societatii, au dreptul, in fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna, de 21 zile lucratoare, proportional cu perioada lucrata. 2 Conducerea doreste ca, la negocierea Contractului Colectiv de Munca sa fie introdus urmatorul articol: 2.1. ,,La durata minima a concediului de odihna, fiecarui salariat al societatii i se mai adauga cate o zi lucratoare de concediu de odihna pentru fiecare 7 ani lucrati in cadrul societatii/ dupa caz. 3 Acest articol este in conformitate cu... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Votati articolul "OUG: Adoptarea Codului insolventei": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi