Atentie la faptul ca la Senat este inregistrata o propunere legislativa pentru modificarea art. 2 alin.(3) din Ordonanta de urgenta nr.111/2010 privind concediul si indemnizaia lunara pentru cresterea copiilor.
Initiatorii urmaresc operarea unei modificari asupra alineatului 3, art. 2:
"(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR, pentru primul an, respectiv nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR, pentru al doilea an."
"Potrivit ordonantei de urgenta care reglementeaza modul de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, parintii au posibilitatea sa opteze pentru un concediu pentru cresterea copilului de un an sau de doi ani, dar cu o indemnizatie diferentiata, in fnctie de aceasta optiune. Astfel, mamele sau tatii care aleg sa ramana in concediu de ingrijire si cresterea copilului pana la implinierea unui an de zile sau pana la trei ani (daca este vorba de un copil cu handicap), beneficiaza de o indemnizatie de la cel putin 600 de lei la cel mult 3400 de lei. Insa, daca persoanele opteaza pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani primesc, in mod discriminatoriu, cel putin 600 de lei si cel mult 1200 de lei, atat in primul an, cat si in al doilea an.", se precizeaza in expunerea de motive.
Asa cum explica initiatorii, se doreste modificarea reglementarilor actuale de asa natura inca parintii sa beneficieze de acelasi mod de calcul al indemnizatiei, oricare ar fi optiunea pe care o considera potrivita.
"Astfel, in primul an plafonul maxim ar fi stabilit la 6.8 ISR, iar in al doilea an la 2.4 ISR.", se explica in expunerea de motive.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<