In luna noiembrie 2013 a fost incheiat un protocol pentru realizarea proiectului de implementare a medierii in scoli. Program se numeste "Medierea in scoala" sau "Peer Mediation" si a fost incheiat de catre Centrul de Mediere Ploiesti.
"Peer Mediation este un concept nou introdus in Romania, utilizat in foarte multe tari europene cu succes, cu scopul de a asigura un climat propice desfasurarii procesului instructiv-educativ, prin solutionarea si reducerea conflictelor din scoli, imbunatatind in acest mod relatiile de colaborare dintre elevi, profesori si parinti", a declarat mediatorul prahovean Florin Ionita.
Obiectivul principal al acestui program este de a familiariza toate persoanele implicate cu alternativa la modalitatile clasice de rezolvare a conflictelor ce apar in scoli. De foarte multe ori, in conflictele din scoli apar si repercusiuni nedorite, precum: scaderea notei la purtare, abandonul scolar, exmatricularea temporara sau permanenta sau alte tipuri de pedespe.
Potrivit declaratiilor lui mediatorului prahovean Florin Ionita, proiectul va avea structura pe baza a doua etape. Prima etapa, estimata pentru derulare in primavara acestui an, se va concretiza prin deplasarea mediatorilor Centrului de Mediere Ploiesti catre scolile desemnate de catre Inspectoratul Scolar Judetean Prahova.
Inspectorii vor prezenta medierea si avantajele medierii profesorilor si elevilor si, de asemenea, "vor asigura materiale informativ – educative cu privire la mediere si vor organiza, cu elevii participanti, roll-play-uri legate de diverse spete de conflicte scolare, cu scopul de a-i determina pe elevi sa constientizeze eleganta cu care disputele scolare se pot solutiona cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator scolar" noteaza Florin Ionita, citat de Avocatura.com.
Mai mult, mediatorul prahovean a mai declarat ca in statele in care au fost implementate programe de mediere in scoli, s-a remarcat o micsorare de 70-80% a conflictelor intre elevi. Mai mult, s-a conturat o imagine pozitiva puternica a mediului scolar si diminuarea fenomenului de violenta in scoli.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am un cetatean ucrainean, care are Permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, are si un CNP primit de la Inspectoratul General pentru Imigrari Iasi si am dori sa il angajam pe firma romaneasca, ca si sofer autocamion are si permis de conducere ucrainean, poate fi angajat pe firma cu contract individual de munca sau trebuie sa mai tinem cont de ceva anume?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o nelamurire legata de aplicarea deducerii de 300 lei la salariului minim brut de incadrare de 4050 lei aplicabil de la 01.01.2025 din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii si a impozitului pe salar. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de aceasta masura angajatul? Sau angajatorul este obligat sa aplice aceasta deducere din salariul minim brut de incadrare de 4050 lei? Am rugamintea sa imi dati un exemplu concret.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata revenita din CCC in 18 noiembrie, are in ianuarie CM cod 09 ingrijire copil. In noiembrie are si un CFS reducerea saptamanii de lucru In adeverinta de la AJPIS este precizata suma incasata de acesta pentru cresterea copilului in cuantum lunar de 3876 lei incepand cu 01 aprilie 2023 pana la data de 18 noiembrie 2024. Care va fi Baza de calcul a CM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<