Parlamentul European sustine primul regulament ce protejeaza minorii in cadrul procedurilor penale.
Pe data de 9 martie, deputatii europeni au votat un nou proiect de lege care asigura un proces echitabil pentru minorii suspectati sau pusi sub acuzare pentru o infractiune.
Conform anuntului dat publicitatii pe site-ul Parlamentor.ro, noua Directiva recunoaste oricarui copil cu varsta sub 18 ani dreptul de a beneficia de asistenta juridica si de a fi insotit de un tutore sau un alt adult desemnat pe durata procedurilor judiciare.
Proiectul este sprijinit de Caterina Chinnici (S&D, Italia), raportor in cadrul Parlamentului European.
"Textul prezinta un set de drepturi si garantii in cadrul unui model comun european care priveste procese echitabile pentru minori si urmareste sa creeze un echilibru intre nevoia de a constata responsabilitatea in cazul unei infractiuni si nevoia de a constientiza vulnerabilitatile si nevoile specifice minorilor", precizeaza Caterina Chinnici.
Cel mai important aspect pe care se pune accentul este cel ca minorul sa intealaga procesul judiciar si sa nu mai rediciveze.
„Scopul principal al directive este de a da o forma concreta principiului superioritatii interesului minorului in procedurile penale. Minorii trebuie sa fie protejati in general, nu numai in privinta procedurilor, ci si in situatia copiilor foarte vulnerabili. Mai mult, prezenta unui avocet este consfintita ca un drept fundamental. Totusi, sunt incluse exceptii, este clar si de inteles ca, de exemplu, pentru infractiuni mai putin grave comise de minori poate fi adoptata o procedura diferita si nu este nevoie totdeauna de un avocat al apararii (...) La fel cum se stimuleaza ca inregistrarea audiovizuala este necesara la interogatoriu si nu in cadrul procesului, se pot face derogari in functie de complexitatea cazului, mai ales pentru a evita stresarea minorului.”, informeaza eurodeputata.
Mai mult, proiectul legislativ prevede evaluarea personala, asistenta medicala si accesul permanent al minorului la un avocat.
Important de retinut este faptul ca proiectul de lege prevede si faptul ca minorii vor avea in mod obligatoriu conditii de detentie separate de cele ale adultilor.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Minorii trebuie informati cu celeritate in legatura cu drepturile care li se cuvin si celalalte aspecte care tin de procedura judiciara.
Mai mult, minorii vor avea dreptul de a fi insotiti de tutore in timpul audierilor si in alte etape ale procedurii judiciare, precum la interogatoriul politiei.
De asemenea, se prevede necesitatea ca minorul sa aiba dreptul la protectia intiminatii in timpul procedurii judiciare, inclusiv dreptul de a fi audiat in absenta publicului.
In acelasi timp, personalul angrenat in procesul judiciar vor avea parte de instruire de specialitate.
Conform informarii publicate pe site-ul Parlamentor.ro, Directiva urmeaza sa primeasca abordarea formala a Consiliului European si, dupa publicarea oficiala in Monitorul Oficial al UE, statele membre vor fi obligate sa o transpuna in legislatia nationala in termen de 3 ani.
Danemarca, Regatul Unit si Irlanda vor fi scutite de aceasta obligatie din moment de au refuzat sa adere la aceasta Directiva.
Sursa: Parlamentor.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri